ZES BIJEENKOMSTEN IN NOVEMBER

KBO informeert senioren over veranderingen zorg

Ook voor ouderen geldt dat de wereld om hen heen volop aan verandering onderhevig is. En ook senioren zelf veranderen. Wat zij op hun pad zoal tegenkomen, wordt uit de doeken gedaan tijdens diverse bijeenkomsten die de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel en Liempde gezamenlijk organiseren in november.

,,Een gewaarschuwd of misschien beter: een geïnforméérd mens telt voor twee", zegt voorzitter Betsie van der Sloot van de Boxtelse KBO-afdeling. Wim van Erp, preses van KBO Liempde vult aan: ,,En daarom houden we zes informatiebijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen. Sinds 1 januari is de zorg in Nederland anders georganiseerd. Wij willen mensen wegwijs te maken in de veranderde regelgeving. De KBO is er tenslotte om 50-plussers ondersteuning te bieden en op weg te helpen bij vragen en problemen." Onder de titel 'Senioren op weg naar 2016' worden de informatiebijeenkomsten verdeeld over vier thema's: wonen, zorg, maatschappij en ontspanning.

Donderdagmiddag 5 november vertellen twee beleidsmedewerkers van KBO Brabant over het levensloopbestendig en veilig maken van huizen. Maandagmiddag 9 november staat in het teken van zorg. Daarbij komen thuiszorg, medicijngebruik, fysiotherapie aan bod. Donderdag 12 november gaat het zowel 's middags als 's avonds over dementie. Maandagmiddag 16 november wordt aandacht besteed aan het maken van verantwoorde maatschappelijke keuzes. Daarbij gaat het onder meer over geloof, nalatenschappen en het regelen van een uitvaart. Donderdagavond 19 november vindt een gesprek plaats met leden van de gemeenteraad. Dat gebeurt in de raadzaal van het gemeentehuis; alle overige bijeenkomsten vinden plaats in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel.

OOK VOOR NIET-KBO'ERS

De serie activiteiten wordt maandagmiddag 23 november afgesloten met een feestelijke bijeenkomst die uitsluitend toegankelijk is voor KBO-leden; de overige bijeenkomsten zijn ook niet-KBO'ers welkom. De middagbijeenkomsten beginnen allemaal om 14.00 uur; de avondprogramma om 19.30 uur. Steeds is de zaal een halfuur voor aanvang geopend.

De gemeente Boxtel telt veertienduizend inwoners van vijftig jaar en ouder; die zijn lang niet allemaal aangesloten bij de KBO. De Boxtelse afdeling telt tweeduizend leden, die in Liempde vijfhonderd. Die hebben vandaag, donderdag 8 oktober een uitnodiging voor bovenstaande activiteiten in de bus gevonden. Meer informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer (0411) 63 18 07 of 63 15 03.


HENCO DE BERG SLUIT JUBILEUMSERIE AF

Tijdens laatste orgelconcert klinkt ook gregoriaanse zang

De dit jaar jubilerende Stichting Kerkconcerten Boxtel heeft de blinde organist Henco de Berg, onder meer vakdocent aan Fontys Conservatorium in Tilburg, gestrikt voor het laatste optreden in de orgelserie. Op het majestueuze Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek vertolkt De Berg zondagavond 11 oktober onder meer een zelf gecomponeerde fantasie. Hij improviseert ook op gezangen door de Gregoriaanse Schola onder leiding van Reinier Wakelkamp.

In 1967 geboren in Friesland studeerde De Berg onder meer aan de conservatoria in Rotterdam en Tilburg. Hij is organist van de Waalse kerk in Breda, maar verzorgt ook regelmatig concerten. Op vijf cd's legde De Berg improvisaties vast op uiteenlopende compositievormen als symfonie, sonate en dubbelfuga. Bovendien nam hij cd's op met werken van Max Reger, Louis Vierne, Marcel Dupré en Olivier Messiaen. Op het Boxtelse Smitsorgel vertolkt hij Praeludium und Fuge in e-moll (BWV 533) van Johann Sebastian Bach, Meditation sur les jeux de fond van Jean Langlais en zijn eigen Fantaisie pour grande orgue.

REAGEREN OP GEZANG

De Schola vertolkt vijf gregoriaanse thema's uit het kerkelijk jaar. Na ieder gezang improviseert de organist op deze melodieën. ,,Daarbij heeft De Berg geen partituur voor zich op de lessenaar; hij zal spontaan en uit het hoofd reageren op het betreffende gezang. Hij zal hierbij zowel het befaamde Smits-orgel als het koororgel van Verschueren bespelen", meldt voorzitter Kees van Houten van de Stichting Kerkconcerten Boxtel die dit jaar het 50-jarig bestaan vierde. Het laatste orgelconcert van dit jaar houdt, begint zondag 11 oktober om 20.15 uur. Toegangskaarten voor het optreden kosten acht euro en zijn voor aanvang te koop bij de ingang van de Sint-Petrusbasiliek (Oude Kerkstraat).