Boxtel's Harmonie hield gisteravond een proefrepetitie in het beoogde nieuwe clubhuis aan Passage Riche, het vroegere snookercentrum. (Foto: Albert Stolwijk).
Boxtel's Harmonie hield gisteravond een proefrepetitie in het beoogde nieuwe clubhuis aan Passage Riche, het vroegere snookercentrum. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

PROEFREPETITIES BOXTEL'S HARMONIE IN SNOOKERCENTRUM

Eerste klanken in Muziekhuis Boxtel

Muziekhuis Boxtel. Dat wordt de naam van het nieuwe repetitielokaal dat Boxtel's Harmonie wil betrekken aan Passage Riche. Eind deze maand hoopt de muziekvereniging alle formaliteiten te hebben afgerond en zich eigenaar te noemen van het voormalige snookercentrum. De voorbije weken is er al flink geruimd; de afgelopen dagen werden enkele proefrepetities gehouden om geluidsmetingen te doen.

De vroegere biljartzaal stond de laatste jaren leeg en was in gebruik geraakt als opslag van uiteenlopende materialen. Die zijn successievelijk afgevoerd door leden van de harmonie. Bovendien werd de zaal gestript, gaten in de buitengevel gedicht en een geluidswerende wand gebouwd. Die muur vormt de afscheiding met het restaurant aan de voorzijde; de vroegere bistro Le Marécage aan de Stationsstraat, die - net als het appartement op de bovenverdieping - door eigenaar Roeland de Leijer van de gelijknamige drankenhandel volledig is gerenoveerd. Zowel de restaurant als de woning staat te huur.

PASSAGE RICHE 4

Het restaurant met de woning erboven zijn officieel afgesplitst van de achterliggende zaal; die heeft als adres Passage Riche 4 gekregen van de gemeente. De scheiding tussen de panden gebeurde nadat De Leijer afgelopen zomer besloot de zaal te verkopen aan de harmonie. Die had haar oog op de accommodatie laten vallen, als alternatief voor De Dishoek, het bedrijfsrestaurant van orthopedagogisch instituut De La Salle, waar sinds 2007 wordt gerepeteerd. Om de aankoop mogelijk te maken, sluit de harmonie een hypotheek af bij een particuliere geldschieter.

Deze week is door de diverse onderdelen van de harmonie gerepeteerd in het be-


Keltische muziek

klinkt 11 oktober

in Vandaag Kookt

'Here we stand before your door,

As we stood the year before;

Give us whisky, give us gin,

Open the door and let us in'

Dit traditionele rijmpje werd vroeger gebruikt door zogeheten 'Mummers': een groep muzikanten, dichters en/of acteurs die langs de deuren ging met zang, rijmpjes en acteerwerk om zo in hun dagelijkse kost (in dit geval whisky en gin) te voorzien. The Mummers is ook de naam van een groep muzikanten. Het gezelschap is zondag 11 oktober om 15.45 uur te zien in cultureel restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein in Boxtel.

The Mummers bestaat uit negen mensen, onder wie de Boxtelse Mariska de Bruijn, die oude bekenden van elkaar zijn via diverse regionale muziekgroepen en projecten. In een bezetting met zang, accordeon, gitaar, contrabas, viool, diverse fluiten, piano en slagwerk maakt de groep Keltische (Ierse, Schotse) muziek, met uitstapjes naar Noord-Amerikaanse en Bretonse verhalende liederen en melodieën. De thema's van de muziek en de teksten lopen uiteen van liefde en bedrog tot (anti-)oorlog.

Toegang tot het optreden is gratis. Vervolgens kunnen bezoekers genieten van een driegangenmenu in het restaurant. Meer informatie: www.vandaagkookt.nl.

oogde clubhuis. Het slagwerkensemble was er dinsdagavond te vinden, gisteravond pakten de leden van zowel het opleidings- als harmonieorkest er hun instrumenten uit en vanavond, donderdag 8 oktober repeteert De Aggemarvanhuisaf Band. ,,We zijn blij als we kunnen terugkeren naar het centrum van Boxtel", vertelt trompettist Wim Tiellemans, die leiding geeft aan de huisvestingscommissie van Boxtel's Harmonie. Hij wijst erop dat de harmonie bijna zeventig jaar aan de overkant van de straat repeteerde, in De Comsche Hoeve.

Omdat de harmonie geen versterkte muziek produceert, hoeft het gezelschap feitelijk geen geluidbeperkende maatregelen te treffen. Toch beseft de vereniging zich terdege dat rekening gehouden moet worden met omwonenden. Dat is ook de reden waarom deze week proefrepetities worden gehouden. Bij de naaste buren zijn geluidsmetingen verricht. De achterburen aan de Prins Hendrikstraat zijn schriftelijk geïnformeerd met het verzoek te laten weten of zij hinder ondervonden.

Aan de hand van de uitkomsten van het geluidsonderzoek wordt duidelijk welke maatregelen in het pand nodig zijn en vooral: welke kosten daarmee gemoeid zijn. De club houdt er rekening mee dat dit wel eens tegen kan vallen. ,,Het kostenplaatje is op dit moment nog niet volledig afgedekt. We zijn druk aan het rekenen en zullen er niet aan ontkomen ook elders fondsen te werven", zegt Rob Zink, die samen met Adri Bekers en Pierre Robben de huisvestingscommissie vormt. Uiteindelijk beslist de ledenvergadering of het opgestelde verbouwingsplan en de financiering daarvan akkoord.

STEENTJE BIJDRAGEN

Tijdens het kasteelconcert op Stapelen, waarmee Boxtel's Harmonie vorige week het succesvol verlopen Dommeltheater opende, werd met een informatiestand al aandacht gevraagd voor de verbouwingsoperatie die nodig is om het vroegere snookercentrum om te kunnen bouwen tot Muziekhuis Boxtel. ,,We hebben de afgelopen weken bij diverse inwoners van Boxtel en omgeving metselstenen op-


Klaverconcert door leerlingen muziekkorpsen

De ontmoeting van leerlingen uit de vier muziekverenigingen die actief zijn in de gemeente Boxtel vindt dit jaar plaats op zondag 18 oktober in het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3. Boxtel's Harmonie is deze keer gastheer van het zogeheten Klaverconcert waartoe zij in 1994 het initiatief nam.

Na een onderbreking van enkele jaren werd het optreden in 2014 door de Gildenbondsharmonie nieuw leven ingeblazen. En dat sloeg aan. Zodanig, dat het muzikale treffen weer jaarlijks wordt gehouden. Zondag 18 oktober wordt gezamenlijk gerepeteerd door de veelal jeugdige blazers van de vier opleidingsorkesten. Daarnaast oefenen ook de leerlingen van de slagwerkgroepen van Boxtel's Harmonie en fanfare Concordia samen. De muziekstukken die worden ingestudeerd, zijn vanaf 14.00 uur voor het publiek te beluisteren. De zaal van het JRL is vanaf 13.30 uur geopend en gratis toegankelijk.

gehaald. Oproepen via sociale media leverden leuke reacties op. Mensen komen op die manier van hun oude restanten af en wij zijn er enorm mee geholpen. Als lezers van de krant nog restpartijen weten te staan, houden wij ons aanbevolen", zeggen Tiellemans en Zink.

Maar ook mensen die geen letterlijke bouwstenen kunnen leveren, kunnen hun steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door een donatie te geven, aldus projectleider Tiellemans: ,,In de stand op Stapelen hadden we een spaarpot in de vorm van een baksteen waar na afloop diverse luisteraars een gift stopten. Als de aankoop van Muziekhuis Boxtel definitief doorgaat, zullen we komende maanden op die manier vaker een beroep op de gemeenschap doen om ons te ondersteunen.

Zink knikt: ,,We kunnen weliswaar een hypotheek afsluiten om het pand aan te kopen, maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. Voor de verbouwing is veel geld nodig; ook al willen we alle werkzaamheden zoveel mogelijk door eigen leden laten uitvoeren. Eind jaren negentig heeft onze vereniging laten dat we zoiets prima kunnen bij de bouw van zaal De Comsche Hoeve. Nu willen we dat kunstje nogmaals flikken..."

Wie het muziekkorps wil helpen aan restanten metselstenen kan contact opnemen via www.boxtelsharmonie.nl.

FOTO BOVEN: Boxtel's Harmonie repeteerde gisteravond in het beoogde Muziekhuis Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).

Boxtel's Harmonie hield gisteravond een proefrepetitie in het beoogde nieuwe clubhuis aan Passage Riche, het vroegere snookercentrum. (Foto: Albert Stolwijk).