Lekker smikkelen van appels uit eigen tuin; het kon zondag in de oude boomgaard. (Foto: Peter de Koning).
Lekker smikkelen van appels uit eigen tuin; het kon zondag in de oude boomgaard. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

op de foto met dieren, smullen van fruit en lekker knutselen tijdens Herfstfair

Boxtel geniet volop van warme herfstsfeer

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met vele kinderactiviteiten, volle terrassen en gezellige kraampjes heeft de Herfstfair wederom bewezen onmisbaar te zijn op de Boxtelse evenementenkalender. In een stralende najaarszon was het zondag goed toeven op en rond de Markt én in de oude boomgaard achter het gemeentehuis. De Herfstfair keerde vorig jaar terug naar de basis en werd weer een evenement waar het najaar een centrale rol speelt. En dat betekende: warme kleding, fruit, paddenstoelen en handwerken.

In de oude boomgaard wordt jaarlijks traditiegetrouw een duurzame markt gehouden. Het initiatief van de appelproeverij is de werkgroep Lokale Agenda 21 en met name Betsie van der Sloot is elk jaar present met tientallen verschillende appelsoorten. Uit eigen tuin. ,,De meeste mensen kennen alleen de soorten uit de supermarkt, maar er zijn er zo ontzettend veel meer", vertelde de Liempdse enthousiast. Een van de nieuwe soorten die ze dit jaar liet proeven was de Red Devil. Een knalrood appeltje met een lichtrode binnenkant. ,,Een heerlijke soort", aldus Van der Sloot.

4.500 KILO FRUIT

In een andere kraam werd zelfgemaakte jam verkocht. Niet alleen de bekende soorten gemaakt van abrikozen en vijgen, maar ook de minder bekende moerbei werd verwerkt in een jam. Deze variant bleek in trek, want rond het middaguur werd de moerbei-jam van de lijst gehaald. Uitverkocht!

Bij de boomgaard was ook de vertrouwde pers te vinden waar ook dit jaar weer appels en peren tot vers sap werden verwerkt. Ruim 4.500 kilo fruit werd er geperst. ,,We hebben het er maar druk mee", pufte Leo Koenraads uit Lennisheuvel die samen met Karel Voets van de Natuurwerkgroep Liempde alles in goede banen leidde. ,,Ik denk dat we volgend jaar twee dagen moeten persen, want we hebben ook wat mensen teleur moeten stellen. En dat is jammer."

GEEN PITJES

Op de Markt was ook van alles te beleven. In vele kraampjes werden voedingsproducten verkocht die onlosmakelijk verbonden zijn met de herfst. Gedroogd fruit, paddenstoelen, kaas en wijn vonden gretig aftrek. Een lange rij stond er bij de kraam waar ambachtelijk brood werd verkocht door boulangerie Le Perron. ,,Het loopt heel goed", vertelde koopman Henk Bouman van Le Perron. ,,We hebben diverse winkels door heel Nederland en de vraag naar ambachtelijk brood wordt steeds groter. Mijn favoriet? Ik vind het moeilijk er een te kiezen, maar het meergranen pompoenbrood is een echte aanrader." De zesjarige Joeri keek zijn ogen uit en kon niet wachten om bij thuiskomst een stukje te proeven. Maar dan wel zonder pitjes. ,,Die eet mama er dan wel af", hoopte Joeri.

Door de kinderen werd er volop geknutseld, onder andere bij Hebbes. De winkel van Cello vierde tijdens de Herfstfair het eerste lustrum en voor deze gelegenheid werd een lange slinger met vlaggetjes gemaakt. De vrolijk gekleurde slinger werd op de Markt opgehangen en liep vanaf restaurant De Waag via het gemeentehuis naar Hebbes. Liefst 165 meter lang... ,,Ik denk dat we de slinger gewoon in de winkel laten hangen, het ziet er zo gezellig uit", zei begeleidster Elly Matthijssen. ,,De cliënten hebben er samen met kinderen héél hard aan gewerkt en het is nog mooier geworden dan we hadden gedacht."

SESAMSTRAAT

Dierenclub Boxtel had de Boxtelse fotografe Boukje Canaan ingezet voor een heel bijzondere activiteit. Bij de kraam konden kinderen op de foto met een pandabeer. De meeste kinderen vonden dat wel een beetje spannend. De vierjarige Sem vond het naar eigen zeggen helemaal niet eng, maar toen hij plaatsnam naast de panda keek Sem toch een beetje benauwd. ,,Hij is wel erg groot", fluisterde het ventje. De driejarige Feline vond het prachtig en keek vrolijk in de camera. Na afloop rende ze naar de zandbak om daar lekker te gaan spelen. ,,Hartstikke leuk dat er vandaag zoveel voor de kinderen te doen is", vond haar vader.

Naast kraampjes met voedingswaren, pompoenen en herfststukjes was er ook een stand met haakwerk. Marieke Haan uit Sint-Michielsgestel verkocht haar zelfgemaakte gehaakte knuffels. Allerlei Sesamstraat-figuren werden door Haan en haar moeder gehaakt. ,,Ik doe ongeveer een week over een beestje, mijn moeder heeft wat meer tijd en haakt wat af", vertelde Haan lachend. ,,Het is heerlijk om te doen en handwerken wordt steeds populairder. Het past ook echt bij de herfst, lekker op de bank haken."

Met de voor begin oktober hoge temperatuur - 18 graden celsius - was het ook op de terrassen druk. Bezoekers genoten van een drankje en pakten nog wat laatste zonnestralen mee. ,,Voor nazomeren hoef je niet naar het buitenland, het kan ook in Boxtel", grinnikte Theo van der Steen. Even verderop zeurden Niek (9) en Veerle (8) om een ijsje. Hun moeder keek bedenkelijk maar het tweetal had een ijzersterk argument: ,,Mam, het is smoorheet!"

FOTO LINKSONDER: Op de foto met een panda, je moet het maar durven! (Foto: Peter de Koning).

Op de foto met een grote panda, je moet het maar durven! (Foto: Peter de Koning).