Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Duurzame week start in sfeervolle oude boomgaard

Oude fruitbomen, gekleurde kraampjes en een warm najaarszonnetje. De oude boomgaard achter het gemeentehuis lag er zondag prachtig bij. En het groene stukje middenin Boxtel leende zich dan ook prima als decor voor het startsein van de Duurzame Week Boxtel.

Ook een kraam van Transition Town Boxtel en Schaliegas Vrij Boxtel was te vinden tussen de imposante fruitbomen in de boomgaard. De leden deelden zonnebloemen uit aan bezoekers, de felgele bloemen waren een echte publiekstrekker. Niet zo vreemd dus dat juist deze plek was uitgekozen om de aftrap te geven van de duurzame week die deze week in Boxtel van start ging.

Betsie van der Sloot was een paar jaar geleden de initiatiefneemster voor een appelproeverij in de oude boomgaard. Tijdens de Herfstfair kunnen bezoekers er appels en peren proeven en zelfgemaakte jam, honing en sap kopen. Maar de proeverij is uitgegroeid tot een markt waar duurzaamheid centraal staat. ,,In Boxtel zijn veel groepen die zich met dit onderwerp bezig houden en dat was aanleiding voor de ontwikkeling van een kaart waar al deze initiatieven op te vinden zijn", legde Van der Sloot uit.

MOESTUINEN

Mirjam Bemelmans - fervent strijdster tegen schaliegasboringen - was ook betrokken bij de duurzaamheidskaart en besloot een duurzame week in het leven te roepen waarin tal van activiteiten rond dit onderwerp worden gehouden. ,,De kaart biedt een heel compleet overzicht. Van tuinderijen en moestuinen tot energievrije woningen zijn erop te vinden. Ook Jan Juffermans heeft zich hier voor ingezet en stelde allerlei materiaal ter beschikking."

Wethouder Lestrade nam de eerste kaart in ontvangst en noemde duurzaamheid een winst voor iedereen. ,,Niet alleen voor onze planeet en leefomgeving, maar ook economisch kan duurzaamheid ons veel bieden", stelde ze. ,,De vele inzet in Boxtel is prachtig en het laat zien dat de inwoners én de politiek dit onderwerp hoog in het vaandel hebben staan."

FOTO ONDER: Wethouder Marusjka Lestrade (midden) ontving zondag de eerste duurzame kaart van Mirjam Bemelmans (links) en Betsie van der Sloot. (Foto: Peter de Koning).