Feestelijke muziek, lekker spelen en de dieren knuffel. Bij de Geitenwei werd Dierendag heel feestelijk gevierd. (Foto: Peter de Koning).
Feestelijke muziek, lekker spelen en de dieren knuffel. Bij de Geitenwei werd Dierendag heel feestelijk gevierd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Dieren in Boxtel worden verwend bij geitenwei en kinderboerderij

Lekkere hapjes en dikke knuffels op dierendag

MARGO BARTELDS

Zowel bij de Geitenwei in Selissenwal als bij de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel-Oost zijn zondag de dieren extra verwend. De dieren kregen veel knuffels, maar ook extra lekkere hapjes. Door het stralende weer, stonden zowel de mensen als de dieren in het zonnetje. Het maakte deze dierendag extra feestelijk.

Bij de Geitenwei waren jong en oud in de ochtend welkom. De buurtbewoners, opa's en oma's en de vaders en moeders genoten van een lekkere kop koffie of thee, terwijl de Boxtel City Band onder leiding van Johan van de Loo zorgde voor de muzikale omlijsting. Voor de dieren waren diverse lekkernijen te koop.

De vijfjarige Ecrin Sengulis vindt het erg leuk om de kleinere dieren te knuffelen. Ze komt regelmatig met haar vader naar de Geitenwei. Haar kleine zusje Esila (15 maanden) steekt haar handje uit om de ezel te aaien, maar op het moment dat deze zijn kop over het hek in haar richting steekt, deinst ze angstig terug. Bij papa op de arm aait ze met een gesterkte arm héél éven de neus van de ezel.

Mitchell Dekker is sinds twee maanden beheerder van de Geitenwei. ,,Mijn zoontje Giovanni kent hier alle dieren bij naam en is hier heel erg graag. Dan kan ik net zo goed de handen uit de mouwen steken en hier ook iets doen", vindt Dekker. Zijn vrouw Rachel, assistent-secretaris van de Stichting Geitenwei, heeft het plan gelanceerd om de dieren te laten adopteren. De extra inkomsten die dit oplevert komen natuurlijk ten goede aan de dieren, die in de Geitenwei verblijven. Inmiddels is pony Juffie Jansen al voor één jaar geadopteerd en ook mini-varken Josje is verzekerd van extra aandacht van degene die hem adopteerde.

AANVALLEN

In de middag werd in en bij de kinderboerderij dierendag gevierd. Ruim vijftig kinderen hebben van de groenten, het fruit en het groen uit de natuur gezonde traktaties gemaakt en die aan de dieren uitgedeeld. Tegen half vier was al het lekkers schoon op. Activiteitencoördinator Pauline van den Braak van de Kinderboerderij is heel tevreden. ,,Het was echt feest voor de dieren, maar ook voor de bezoekers", vertelt Van den Braak. ,,Het is mooi om te zien dat kinderen echt contact met de dieren maken en hun angst overwinnen. Dáár is de kinderboerderij natuurlijk ook voor."

De Schijndelse Fleur Slaats en Mendy van Grinsven ruimen intussen alles op. Zij werken dit schooljaar in totaal vijfentwintig uur mee op de kinderboerderij als maatschappelijke stage. De eerstejaars leerlingen van het Elde College hebben het hier reuze naar hun zin.

Demi Verhoeven en haar broertje Maik komen af en toe vanuit Liempde naar de kinderboerderij. Vandaag mogen ze wat extra brokjes aan de konijnen geven. In de wei proberen Luna en Senne Bullens de geiten en bokjes te aaien. Luna houdt het bij de kleinste diertjes. ,,Die grote bok heeft mij een keer aangevallen. Daarom ben ik daar bang voor", verklaart de zesjarige Luna. Het varken knort vanuit zijn modderpoel om aandacht te trekken. Senne (8) voert hem maar wat extra gras dat ze geplukt heeft. Het is ten slotte dierendag...


Bijenconvenant en insectenhotel

Bijen gaan smullen van 20.000 bio-bloemen

In park Molenwijk in Boxtel worden zaterdag 10 oktober 20.000 biologische bloembollen geplant. Dit alles om de bijen te helpen. Ook wordt door de gemeente Boxtel, stichting Food4Bees, provincie Noord-Brabant, waterschap De Dommel en bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius een convenant getekend waarin de wil om de leefomgeving van de bijen te verbeteren wordt onderschreven.

Vanochtend werd al een eerste activiteit voor de bijen gehouden. Op de hoek van de Munselse Hoeve werd een insectenhotel geplaatst. Deze schuilplaats is er om bijen te laten overwinteren. De leerlingen van nabijgelegen Michaëlschool waren vanwege omstandigheden niet aanwezig; ze volgden wel vijf gastlessen van Eric van Oijen over het leven van bijen. In mei werd op deze plek een bloemenweide ingezaaid waarin zonnebloemen centraal stonden. In knipoog naar het Vincent van Gogh-jaar.

TENTOONSTELLING

De activiteiten hangen ook samen met Duurzame Week Boxtel en naast het insectenhotel en de bloembollen staat er nog meer op stapel. Zo is in de bibliotheek een tentoonstelling te zien van Sint-Ambrosius en Food4Bees. Door samen te werken én het tekenen van een convenant laten de organisaties zien dat ze zich willen inzetten voor de leefomgeving van bijen. Organisaties kunnen helpen door geld of locaties beschikbaar te stellen en de handen uit de mouwen te steken.

Senne Bullens durft de grotere bok wel eten te geven. Haar zusje Luna vindt het aaien van het kleinere bokje al best spannend... (Foto: Gerard Schalkx).
Zo'n koe is wel héél groot, maar krijgt natuurlijk ook wat lekkers! (Foto: Gerard Schalkx).
Vanochtend werd het insectenhotel op de hoek van de Munselse Hoeve in Boxtel in gebruik genomen door wethouder Peter van de Wiel en Eric van Oijen van Food4Bees. In mei werd op deze plek een bloemenweide ingezaaid. (Foto: Marc Cleutjens).