Myrthe zingt 'Kinderen van de zon' in de finale van het Junior Songfestival. De Oirschotse won een finaleplek dankzij een wildcard. (Foto's: Marc Cleutjens).
Myrthe zingt 'Kinderen van de zon' in de finale van het Junior Songfestival. De Oirschotse won een finaleplek dankzij een wildcard. (Foto's: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE FANS GENIETEN IN AALSMEER VAN JUNIOR SONGFESTIVAL

Nohr en Myrthe stralen op de bühne

Als kort voor acht uur alle stemmen zijn geteld, wordt het doodstil in de studio. Presentator Jan Smit luistert naar het oordeel van de kinderjury, die twaalf stemmen geeft aan Shalisa van der Laan. Ook de vakjury is unaniem en kiest volgens voorzitter Gerard Joling eensgezind voor 'Million Lights' van de 15-jarige zangeres uit Wognum.

Dan is het doek eigenlijk al gevallen voor de vier andere kanshebbers; met een indrukwekkend optreden maakt Shalisa ook de meeste indruk op de tv-kijkers. De Noord-Hollandse pakt een maximale score van 36 punten. 4Life wordt tweede met 28 punten, Nohr en Guusje eindigen als derde met 24 punten, net voor Myrthe die 23 punten krijgt.

SHOWTIME

Waar het publiek ook luid joelt voor de optredens van Nohr en Myrthe, lijken de nummers van 4Life en Guusje wat minder in de smaak te vallen. Maar vooraf zijn afspraken gemaakt met het publiek: iedereen is eigenlijk een winnaar en wordt toegejuicht. Er is dan ook geen boegeroep te horen en iedereen lijkt iedereen de hoofdprijs te gunnen. Het jurycommentaar van Gerard Joling na de performance van Shalisa is evenwel klip en klaar: ,,Het moet wel heel gek gaan wil jij vanavond niet winnen."

Een uur eerder gaat het Junior Songfestival van start. In een prachtig decor waarin de vakjury - naast Gerard Joling ook zangeres Leona Philippo en rapper Yes-R - prominent zicht heeft op het podium, komen de kandidaten een voor een voorbij met hun inzending. Het zijn alleen maar meiden; de weinige jongens die meededen zijn eerder in de wedstrijd afgevallen. Voordat de uitzending start, zijn live op de bühne al promo's gemaakt die kort voor de reclameblokken de ether ingaan. Het Jeugdjournaal schakelt even live over naar de heksenketel in Aalsmeer.

En dan is het showtime. Nohr de Vos (12) uit Boxtel mag het spits afbijten en laat een indrukwekkende uitvoering van 'Ik ben mezelf' zien. ,,Ik was eigenlijk helemaal niet zo zenuwachtig", vertelt ze na afloop. ,,Vorige week was het veel erger, nu wist ik dat ik er helemaal klaar voor was." De jury is lovend: ,,Het moet wel heel gek gaan wil jij niet tot de beste kanshebbers behoren", zegt Gerard Joling. Yes-R bestempelt haar lied als het Nederlands volkslied tegen pesten.

KEIHARD OP DE RAILS

Myrthe Hendrix (14) uit Oirschot, leerling op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel, is als tweede aan de beurt. Zij drong door tot de finale via een wildcard en maakt de verwachtingen helemaal waar met 'Kinderen van de zon'. Zo vrij als een vogels zingt en danst ze en verleidt ze publiek en jury. ,,In het begin wankelde je stem eventjes, maar daarna heb je je performance keihard op de rails gezet", jubelde jurylid Leona Philippo.

Myrthe is net als Nohr heel content met haar optreden. ,,Wat er ook gebeurt, ik heb de finale al gehaald en dat is voor mij al een hoofdprijs", zegt ze na de show. Dat Shalisa er met de winst vandoor gaat en Nederland dus zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Junior Songfestival in Bulgarije, vindt ze fantastisch. ,,Shalisa is de beste, ze is zo goed." Dat vindt ook Nohr. ,,We hebben met z'n allen maandenlang opgetrokken en zijn vrienden geworden. We gunnen het elkaar allemaal en zijn blij voor Shalisa."

VERKERING

De fans in de zaal, die zijn verdeeld over vijf vakken, genieten tijdens de show van de vijf uitvoeringen, Na de bekendmaking van de uitslag heerst natuurlijk een beetje teleurstelling in de kampen van Nohr en Myrthe. ,,Ik vind dat ze het geweldig heeft gedaan", zegt oud-klasgenoot Friso. Hij bekent vroeger verkering te hebben gehad met Nohr. ,,We zijn nog steeds dikke maatjes en ik vind het tof om hierbij te zijn."

Hij is met zijn broer Tijn naar Aalsmeer gekomen. Net als de buurjongens Sjoerd, Simon en Wouter, die hopen dat ze Nohr na de finale nog even kunnen ontmoeten. ,,En anders gaan we morgenvroeg gewoon bij haar op bezoek", zeggen de broers Sjoerd en Simon in koor. ,,We willen ze toch feliciteren, ook al heeft Shalisa gewonnen."

Dat doen ook Julie en Georgina die Nohr nog kennen van De Spelelier. De vijfjarige Lis, die ook op deze school zit, is volgens iedereen de allerkleinste maar tevens allergrootste Nohr-fan. ,,Ik heb een handtekening op mijn shirt laten zetten", zegt ze trots. ,,Mama heeft dit shirt speciaal voor de finale gemaakt." Julie vindt het jammer dat haar oud-klasgenote de finale niet heeft gewonnen. ,,Maar ze is wel héél ver gekomen en daar zijn we trots op", zegt ze.

Nohr maakte grote indruk op de jury met 'Ik ben mezelf'. Yes-R betitelde de inzending van de Boxtelse scholiere als hét ultieme volkslied tegen pesten.
Myrthe en Nohr worden geïnterviewd door presentator Jan Smit.
Winnares Shalisa deelt handtekeningen uit aan fans.
Spanning bij de bekendmaking van de uitslag. Wie wint het Junior Songfestival?
Feest in de studio in Aalsmeer. Zangeres Shalina zingt haar winnende lied, de andere finalisten zingen uitbundig mee.