NIEUWKOMER WYBA WINT IN WIJCHEN

Onnodig verlies voor basbetballers JRC

Zondag reisde het eerste mannenteam van JRC Boxtel af naar Wijchen voor de derde wedstrijd van het seizoen. JRC kampte enigszins met personele problemen; met slechts acht spelers onder wie coach Miquel Oliveira trok men ten strijde. De thuisploeg won overtuigend met 84-65.

In de wedstrijd ontbrak een aantal backcourtspelers, onder wie Jaap van Loon die nog steeds is uitgeschakeld. Ook Floris de Jongh en Mitchell Hendriks waren afwezig waardoor er veel druk kwam op de schouders van Freek Clercx die de enige spelverdeler was. Om Clercx enigszins te ontlasten, besloot Oliveira ook zelf mee te doen.

Wyba is een nieuwkomer in de tweede divisie en was een onbekende voor JRC. Het enige waar de Boxtelaren zich aan vast konden houden was de uitslag die Den Dungen in Wijchen had neergezet: 50-102. Bij aankomst troffen de gasten een jong en klein team aan; duidelijk was ook dat JRC meer ervaring, lengte en kilo's kon brengen.

Vanaf minuut één liep de wedstrijd anders dan verwacht voor JRC. Het leek de mannen uit Boxtel te ontbreken aan energie en beleving. Schoten van Wyba werden veel te makkelijk weggegeven, simpele rebounds werden niet gepakt en er werd zonder agressie gespeeld. Onverhoopt kwamen de mannen uit Boxtel in het eerste kwart al op een achterstand van twaalf punten.

Het probleem lag voor JRC niet zo zeer op aanvalsvlak. In het eerste kwart werden namelijk 23 punten gescoord, waarvan tien punten afkomstig waren van Coen van der Meijden. Daarentegen was het op defensief gebied erg ver te zoeken. In het eerste kwart kreeg JRC al 35 punten tegen.

Het tweede kwart verliep niet veel anders. Het leek alsof de Boxtelaren nog steeds wakker geschud moesten worden. De defensie was wellicht al iets beter, maar nog steeds kreeg Wyba te veel tweede kansen en te makkelijke schoten. De ruststand was 44-34 in het voordeel van de thuisploeg.

ENERGIE

Na rust moest JRC sterk uit de startblokken komen om het gat van tien punten te dichten en daarna op voorsprong te komen. Wyba liep echter uit en sloeg een bres van liefst 23 punten. De tussenstand aan het einde van het derde kwart was dan ook 66-43. JRC voelde de wedstrijd uit handen glippen.

De mannen uit Boxtel wilden in het vierde kwart nog één keer laten zien wat zij waard waren en de huid zo duur mogelijk verkopen. Aan het begin van het kwart kwam er eindelijk wat energie in het team. Aan de hand van Ian Rooth, die alleen al in het vierde kwart goed was voor veertien punten, vochtten de mannen zich terug tot een achterstand van negen punten. Met nog vijf minuten te gaan rook JRC bloed, maar kon echter niet doordrukken. Na twee driepunters aan Wijchense zijde was het lot van JRC bezegeld. Eindstand 84-65.

Zaterdag 10 oktober staat een lastige uitwedstrijd op het programma in Limburg. De mannen reizen af naar Sittard om het daar op te nemen tegen titelkandidaat BC Bumpers.

Topscorers: Coen van der Meijden (16 punten, 8 rebounds), Ian Rooth (16, 7) en Teun van Loon (10, 8).