Loco-burgemeester Herman van Wanrooij en initiatiefnemer Jos Stolvoort liepen als eerste over het geopende wandelpad langs de Dommel in Selissen. (Foto: Peter de Koning).
Loco-burgemeester Herman van Wanrooij en initiatiefnemer Jos Stolvoort liepen als eerste over het geopende wandelpad langs de Dommel in Selissen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Nieuw pad langs de dommel in wijk selissenwal

Wandelen door 'de mooiste tuin van Boxtel'

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Eindelijk is het dan zover." Voorzitter Jan Pennings van het Wijkplatform Selissen keek vrijdagavond tevreden om zich heen. Want na jarenlang plannen maken en afwachten, is het wandelpad langs de Dommel in de wijk klaar. Wethouder Herman van Wanrooij mocht voor deze gelegenheid de ambtsketen omdoen en als loco-burgemeester het laatste stukje van de wandelroute openen.

Het laatste deel van het wandelpad dat door de wijk en langs de Dommel voert, stond al jarenlang hoog op het verlanglijstje van het Wijkplatform. Enkele bewoners waren het niet eens met de plannen, maar in juli kon toch gestart worden met de aanleg van het 97 meter lange pad. Het is weer een punt dat het Wijkplatform van haar wensenlijst kan schrappen. Maar hiermee is de verfraaiing van de wijk Selissen nog niet gereed, zo meldde Pennings. ,,We willen nog graag een zogeheten kindlint realiseren zodat leerlingen van de Prinses Amaliaschool en Molenwijkschool veilig naar de basisscholen kunnen lopen. Ook gaan we in overleg met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden bekijken hoe we de verkeersveiligheid aan kunnen pakken."

FONTEIN

Bij gemeenschapshuis De Walnoot vertrok vrijdagavond een groep buurtbewoners en belangstellenden voor een wandeling over het pad. De stoet liep onder meer langs de jeu de boulesbaan die fanatiek gebruikt wordt. Ook het Mariabeeldje werd bewonderd en schitterde in de najaarszon.

Bij de fontein werd even halt gehouden op verzoek van wethouder Van Wanrooij. De fontein was jarenlang onderwerp van discussie in de wijk. Onlangs onderzocht de gemeente het waterelement na klachten van geluidsoverlast. ,,Er is een kop op geplaatst zodat het kletterende water nu binnen de geluidsnormen valt. De fontein ligt er nu prachtig bij en vormt voor mij het middelpunt van de mooiste tuin van Boxtel", legde Van Wanrooij uit. De wethouder blikte ook terug op de ontstane commotie die heftige vormen aannam en zorgde voor problemen tussen bewoners. ,,Ik hoop echt dat het Wijkplatform het initiatief neemt om dit op te lossen. Want ik vind het vervelend als mensen elkaar met de nek aankijken."

BURGERINITIATIEF

Bij de entree van het laatste stukje van de wandelverbinding waren slingers en ballonnen te vinden. De meeste buurtbewoners zijn blij dat het pad eindelijk gereed is. Het paadje is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met kinderwagens. ,,Dat was een wens van ons", vertelde Pennings. ,,Het is een wandelverbinding voor iedereen, álle wijkbewoners kunnen nu genieten van de Dommel."

Een van de initiatiefnemers die zich de afgelopen jaren hard maakte voor de komst van het pad was Jos Stolvoort. ,,We hebben er jaren op moeten wachten en uiteindelijk was het stuk in tweeënhalve dag aangelegd", blikte hij terug. ,,Er waren tegenstanders en dit is jammer, maar ik hoop toch dat iedereen blij is dat we nu een prachtig nieuw ommetje hebben in Boxtel." Volgens Stolvoort is de aanleg een verfraaiing van de openbare ruimte. ,,Maar we vieren ook dat dit tot stand is gekomen dankzij een burgerinitiatief." Wethouder Van Wanrooij beaamde dit. ,,Het is een mooi voorbeeld van meewerkend Boxtel", zo verwees hij naar de leus van de gemeente.

Met het verwijderen van een lint aan het toegangspoortje werd het wandelpad officieel geopend. De groep liep vervolgens over het pad en genoot van het uitzicht op rivier de Dommel. ,,We hebben er een parel van Boxtel bij", stelde een bewoner. ,,Het is een aanwinst voor de wijk Selissenwal."


Alzheimercollecte

Alzheimer Nederland is op zoek naar Boxtelse vrijwilligers om in de week van 9 tot en met 14 november met de collectebus langs de deuren te gaan. Alzheimer Nederland behartigt de belangen van mensen met deze ziekte en andere vormen van dementie. Mensen die interesse hebben om te collecteren kunnen zich aanmelden bij Henny de Haan via telefoonnummer (0411) 67 50 23 of e-mail: haan852@kpnmail.nl.