Afbeelding
Foto: Peter de Koning

raadslid peter manniën bezoekt de sint-theresiaschool

'Lokale politiek is géén kattenpis...'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Er komt geen knip in de straat Lennisheuvel, nabij gemeenschapshuis Orion. De 'gemeenteraad' schoof het plan van wethouder Pien dinsdagmiddag resoluut van tafel tijdens een les over lokale politiek van Peter Manniën. Het gemeenteraadslid van Combinatie95 was te gast in groep 8 van de Sint-Theresiaschool en liet de leerlingen vooral in de praktijk ervaren hoe de politiek werkt.

Brabantse Natuur Politiek (BNP), Jonas, Jet, Bas (JJB), Partij Tegen School (PTS), De Grote Hand (DGT) en Goed Boxtel (GB). De leerlingen kwamen tijdens de les 'Politiek met Peter' met originele namen voor hun politieke partijen. Leerling Tygo werd benoemd tot burgemeester, een titel die hij enthousiast in ontvangst nam.

Zijn enthousiasme werd echter iets minder toen Manniën aangaf dat de gemeenteraadsleden het woord mochten voeren in de vergadering en niet de burgemeester... ,,Tóch heb je een belangrijke taak. Je moet ervoor zorgen dat politici niet door elkaar praten. Bovendien moeten ze aan jou het woord vragen", legde Manniën uit. Dat stelde Tygo weer wat gerust.

Er werd een korte introductie gegeven over het politieke bestel in Boxtel, waarbij de begrippen 'coalitie', 'oppositie', 'zetels' en 'stemmen' aan bod kwamen en uitleg werd gegeven over de zetelverdeling in Boxtel. Natuurlijk kon Manniën het niet laten om zijn partij Combinatie95 te promoten. ,,Dat is nou eens een interessante partij voor jullie om later op te stemmen..." Vervolgens was het tijd voor een praktisch gedeelte. De leerlingen mochten deelnemen aan een gedeelte van een gemeenteraadsvergadering.

doodzonde

Manniën benoemde Pien tot wethouder Ruimtelijke Zaken. Zij kwam met het voorstel een knip te realiseren in de straat Lennisheuvel. De leerlingen werden verdeeld in zelfbedachte politieke partijen en moesten een standpunt innemen. Daarbij werd een aantal benoemd tot de oppositiepartijen, terwijl twee andere tot de coalitie behoorden.

Na de eerste termijn ontstond een bijzondere situatie, iets dat zelfs Manniën nog niet eerder had meegemaakt in een gemeenteraadsvergadering: alle politieke partijen stemden tegen de knip. Ze voerden aan dat er ondanks de drukte nog nooit een ongeluk was gebeurd en dat er beter verkeersdrempels zouden kunnen liggen. Zelfs de Partij Tegen School, waarbij wethouder Pien was aangesloten, kwam met standpunten die tegen het voorstel spraken. ,,Een doodzonde in de politiek", stelde Manniën. ,,Het is belangrijk om de wethouder van je eigen partij te steunen."

klessebessen

Voorafgaand aan de tweede termijn voerde wethouder Pien aan dat er beter een knip kan komen vóórdat er een ongeluk gaat gebeuren. De politieke partijen draaiden in het tweede gedeelte van de vergadering gedeeltelijk mee met de wethouder. Toch hoopten ze op een alternatief: een flitsstrook. Het voorstel voor een knip werd definitief afgewezen met 13 stemmen tegen en drie stemmen voor.

Manniën: ,,Jullie hebben vandaag een beeld geschetst van de situatie, geoordeeld én besloten. Dit besluit is volledig democratisch tot stand gekomen. Politiek is geen kattenpis, zoals jullie vandaag hebben gemerkt. Het is zelfs best ingewikkeld en je kunt niet vrijblijvend klesseblessen..."

FOTO BOVEN: Gemeenteraadslid Peter Manniën gaf dinsdag les over lokale politiek aan groep 8 van de Sint-Theresiaschool. Terwijl Tygo werd benoemd tot burgemeester, kroop Pien in de rol van wethouder Ruimtelijke Zaken. (Foto: Peter de Koning).

Esch

AED en reanimatie

De Essche EHBO-vereniging Altijd Bereid verzorgt regelmatig cursussen hartreanimatie en bediening AED. Op de woensdagen 21 oktober en 4 november vindt weer een cursus plaats. Op beide dagen kunnen mensen terecht in dorpshuis De Es. De cursus bestaat uit twee delen en duurt van 19.30 en 22.00 uur, de kosten bedragen 25 euro. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Annie van der Heijden, telefoonnummer 06-44 77 22 37 of e-mailadres amlcompen@hotmail.com.


inzameling stopt op 14 oktober

Essche spullen binnenkort
per schip naar Syrië

Sinds begin september staan containers op de parkeerplaats van Essche Boys aan de Haarenseweg in Esch om spullen in te zamelen voor oorlogsslachtoffers in Syrië. De inzameling stopt op woensdag 14 oktober om 20.00 uur, zodat de ingezamelde spullen voor de winter in het land kunnen zijn.

Tot die tijd is het nog mogelijk om lappen stof, breiwol, oude naaimachines, houdbaar voedsel, babymelk- en poeder, kleding en schoolspullen te deponeren in de containers. Tevens wordt een vrachtwagenchauffeur gezocht die de spullen naar de extra opslagplaats in Weesp kan brengen. Daarnaast worden mensen gezocht die willen helpen met het sorteren van de spullen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Ilse van Schijndel, e-mailadres ilsevschijndel@hotmail.com of telefoonnummer 06-10 21 52 12.


Verwelkoming nieuwkomers
in Liempde door Dorpsberaad

De jaarlijkse verwelkoming van nieuwe dorpsgenoten in Liempde wordt gehouden op vrijdag 16 oktober. Zowel het Dorpsberaad als het college van B. en W. van de gemeente Boxtel zijn present.

Decennialang werden mensen die zich pas in Liempde hadden gevestigd, verwelkomd tijdens een feestelijke avond rond de vuurput. Enkele jaren geleden werd de kerstmarkt Liemt Lôpt Uit in december het moment waarop de nieuwe inwoners met elkaar én de andere dorpsbewoners kennismaakten. Dit jaar is gekozen om een afzonderlijke welkomstavond te houden. ,,Een commissie uit het Dorpsberaad heeft de afgelopen tijd een interessant programma voor de nieuwe inwoners uitgestippeld. Hierbij is ook weer alle mogelijkheid voor het verenigingsleven en belangenorganisaties om met de nieuwe inwoners in contact te komen", meldt voorzitter Bert van Ruremonde van het Dorpsberaad.

De ontvangst is om 18.00 uur in dienstencentrum De Kloosterhof, waar bezoekers een informatief programma krijgen voorgeschoteld. Daarna is er vanaf 20.00 uur een samenzijn in café Het Wapen van Liempde. Daar zijn ook vertegenwoordigers van plaatselijke verenigingen uitgenodigd om zo informeel kennis met elkaar te maken onder het genot van een hapje en een drankje. Mensen die zich het voorbije jaar in Liempde hebben gevestigd en zich nog niet hebben aangemeld, kunnen dat tot 10 oktober doen via info@dorpsberaadliempde.nl.