Michel Geelen is de frontman van The Galactic Lo-Fi Orchestra. De Boxtels-Eindhovense band lanceerde deze maand een nieuw album, dat vooral als een soloproject van de Boxtelse zanger-gitarist gezien kan worden. (Foto: Peter de Koning).
Michel Geelen is de frontman van The Galactic Lo-Fi Orchestra. De Boxtels-Eindhovense band lanceerde deze maand een nieuw album, dat vooral als een soloproject van de Boxtelse zanger-gitarist gezien kan worden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NIEUW ALBUM GALACTIC LO-FI ORCHESTRA

'Alle aandacht voor de muziek, niet de techniek'

MARC CLEUTJENS

'Pocket Symphonies For The Painfully Alone' is de titel van het derde album dat The Galactic Lo-Fi Orchestra uit Boxtel deze maand heeft gepresenteerd. Frontman Michel Geelen heeft de plaat vrijwel in z'n eentje opgenomen, al kreeg hij enige muzikale hulp van de vier andere bandleden en nam echtgenote Mariëlle enkele zangpartijen voor haar rekening. Na vele uren eenzaam studiowerk is het weer tijd om naar buiten te gaan en mét de band te gaan toeren.

The Galactic Lo-Fi Orchestra is een band die na de lancering van een promotie-cd in 2010 voor het eerst in 2011 serieus van zich liet horen. Met het album 'I Wrote 666 On The Kitchen Floor' kreeg Geelen veel goede recensies en was de kiem gelegd voor een succesvol artiestenbestaan in het alternatieve circuit.

Waar de debuutplaat ook grotendeels alleen werd opgenomen door de Boxtelaar, was de opvolger 'Giving Popmusic Back To The People' in 2013 een echt groepsalbum. ,,Wat volgde was een intensieve tournee die ons bracht naar leuke festivals en bekende popzalen zoals De Effenaar in Eindhoven en het Patronaat in Haarlem."

Tijdens de tour ontstonden plannen voor de plaat die nu is verschenen. ,,Omdat we het allemaal erg druk hebben en met heel veel muziekprojecten bezig zijn, is het eigenlijk een soort solo-album geworden", lacht Geelen, die in The Galactic Lo-Fi Orchestra zang en gitaar voor zijn rekening neemt. ,,In mijn thuisstudio heb ik ook de andere partijen ingespeeld. Of ik een multi-instrumentalist ben? Ach, dat is een groot woord, maar ik ben wel van veel markten thuis."

RAUWE RANDJES

The Galactic Lo-Fi Orchestra is een band die naast Geelen bestaat uit zanger en gitarist Michel, drummer Roelof, bassist A3, toetsenist Harald en gitarist Joris. ,,Wat ons bindt is de passie voor muziek en mooie liedjes. De verwijzing naar lo-fi geeft aan dat we een tegenhanger willen zijn van hi-fi. We kiezen dus niet voor helemaal dichtgetimmerde en technisch perfecte nummers, maar we gaan uit van de kracht van een tekst en een melodielijn."

Volgens de Boxtelaar behoort The Galactic Lo-fi Orchestra tot een relatief kleine stroming in de hedendaagse popmuziek. ,,Zie ons als een vertegenwoordiger van een muziekstroming die wil laten zien dat er meer te horen is dan het gemiddelde Radio 538-behang", zegt Geelen. ,,Net als andere lo-fi bands proberen we puur, direct en vooral authentiek te zijn en vinden we het niet leuk om de rauwe randjes van de liedjes weg te poetsen."

Op die manier gaat de band ook te werk in de studio. ,,Het liefst nemen we nummers in één take op, waardoor de schoonheid van het spontane bewaard blijft. Onze nummers noemen we met een woordspeling wel eens 'aanstekelig'. Het zijn nummers die soms vervreemdend kunnen zijn, maar ook deuntjes bevatten die je zo kunt meefluiten. We willen luisteraars prikkelen en verrassen."

ALLEEN ZIJN

Met 'Pocket Symphonies For The Painfully Alone' heeft The Galactic Lo-Fi Orchestra een album gemaakt dat iedereen een hart onder de riem wil steken die wel eens alleen is. ,,Als studiomuzikant ervaar je dat alleen zijn ook regelmatig", legt Geelen uit. ,,Het is heerlijk om in je eentje te werken aan muziek, maar als een plaat klaar is, ben je ook weer blij dat je met de band kunt gaan repeteren en toeren. En dat is wat we vanaf dit najaar weer gaan doen."

Geelen geeft aan dat het album niet alleen op cd verkrijgbaar is, maar ook digitaal wordt aangeboden via iTunes en Spotify. De promotie doet de frontman zelf. ,,En daarin moet je actief zijn", vertelt hij. ,,Het heeft geen zin om met een stapel van honderd cd's naast de telefoon te gaan zitten wachten tot er iemand belt. Je moet de hort op, spelen en netwerken, de plaat onder de aandacht brengen van deejays en recensenten."

Vorige week beleefde The Galactic Lo-Fi Orchestra een bijzondere avond in popcafé Pop-Ei in Eindhoven, waar de band te gast was bij de VPRO-radio en de kans kreeg enkele nummers live ten gehore te brengen. ,,Het geheim van het succes in de muziekwereld is dat je naam moet rond gonzen. In Pop-Ei hebben heel veel mensen met onze muziek kennis kunnen maken. En onze ervaring is ook dat een optreden altijd weer een nieuwe boeking oplevert."

Wie verwacht dat 'Pocket Symphonies For The Painfully Alone' lange liedjes bevat - de verwijzing naar een symfonie zou dat kunnen betekenen - heeft het mis. ,,Dat is de humor, de knipoog die we willen geven", lacht Geelen. ,,Pocket Symfonies zijn juist korte, pakkende popliedjes waarmee we mensen willen verrassen."

Alle nieuws van The Galactic Lo-Fi Orchestra is te vinden op de Facebookpagina van de band. Hier is ook de cd te bestellen.


MS Research

krijgt 420 euro

na Rode Draad

De Boxtelse kunstenares Ineke Platel heeft tijdens de tweedaagse manifestatie De Rode Draad een bedrag van 445 euro opgehaald voor de Stichting MS Research. Het geld werd ingezameld tijdens de expositie in Art Gallery Truusje aan de Rechterstraat.

Platel nam zoals elk jaar deel aan de tentoonstelling waar ook werken te bewonderen van Truusje, Gerda Fraanje en Theo Donhuysen. Tijdens de expositie konden bezoekers niet alleen kunstwerken kopen waarvan de opbrengst bestemd was voor MS Research. Platel verkocht eveneens kaarten met enveloppen voor dit doel.

De Boxtelse kunstenares is blij met de grote belangstelling die de expositie in Art Galery Truusje heeft getrokken en is verheugd dat zoveel belangstellenden bereid waren kaarten te kopen. ,,Het was zo druk dat ik zelfs kaarten heb moeten bijbestellen", vertelt Platel. Eind deze week zijn nieuwe kaarten beschikbaar. Inwoners kunnen nog steeds een bestelling plaatsen."

De kunstkaarten meten tien bij tien centimeter en kosten 1,50 euro per stuk. Bestellen kan via e-mail: info@inekeplatel.nl onder vermelding van MS Research.