Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE MUZIKANTEN HOUDEN HUISKAMERREPETITIES

Droomtranen: elk lied een schilderijtje

MARC CLEUTJENS

De voorstelling die ze volgend jaar april in Podium Boxtel houden, is al maanden uitverkocht. Opvallend omdat de zes muzikanten van de Boxtelse theaterproductie Droomtranen onlangs pas zijn begonnen aan de repetities en eind dit jaar pas wordt gestart met regie en choreografie van het liedjesprogramma. De meeste repetities worden gehouden aan de keukentafel waar de gastheer of gastvrouw koffie en bier schenkt en getrakteerd wordt op twee uurtje prachtige samenzang...

Ze kennen elkaar van totaaltheater De Goei, De Kwaai & de Lillike waarin ze onder de paraplu van stichting BoeL allemaal een muzikale rol speelden. Nu komt er een vervolg, zonder BoeL maar mét dezelfde passie om een eenmalig theaterprogramma neer te zetten dat bezoekers moet verrassen en ontroeren. ,,We werken aan een muzikaal boeket dat je het beste als een cadeautje zou kunnen omschrijven. Wie onze voorstellingen bezoekt, pakt het uit en zal er nog lang van genieten", vertelt bassist René Cijffers.

Cijffers is een van de zes muzikanten die aan Droomtranen werkt. De groep bestaat verder uit zanger en gitarist Wim Kuipers, drummer en percussionist Joris Cijffers, zanger-gitarist Marco Wensveen, banjo- en mandolinespeler Harrie van der Sterren en toetsenist Rob Housen. ,,De meeste liedjes hebben we inmiddels geschreven, een groot aantal hebben we al aardig in de vingers", stelt Kuipers, die de meeste teksten voor zijn rekening neemt.

,,Maar we hebben allemaal onze rol", vult Joris Cijffers aan. ,,Iedereen heeft dezelfde toewijding om Droomtranen tot een prachtige muziekvoorstelling te maken waarin eigen liedjes klinken met teksten die je raken." Ook Wensveen schreef meerdere composities, onder meer over zijn enkele jaren geleden overleden vader. ,,Jarenlang heb ik geworsteld met het idee dat ik een lied voor mijn vader wilde schrijven, maar kwam het niet uit mijn vingers. Binnen Droomtranen is dat wel gelukt en eerlijk is eerlijk, elke keer als we het spelen krijg ik kippenvel."

STORMLOOP

Dat de voorstelling van Droomtranen in Boxtel zo snel uitverkocht raakte, is geen verrassing. Na vier uitverkochte shows met De Goei, De Kwaai & De Lillike heeft de groep een dusdanige fanschare om zich heen verzameld dat het stormloopt als een nieuwe productie wordt aangekondigd. ,,Ook al presenteren we deze show los van stichting BoeL, we profiteren van de geweldige productie die vorig jaar onder leiding van Roland van Son is opgezet", meent René Cijffers. Van Son nam onlangs afscheid van BoeL en gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Droomtranen zal naar alle waarschijnlijkheid niet vaker dan eenmaal te zien zijn in Boxtel. ,,We willen graag de vleugels uitslaan en ook andere Brabantse theaters aandoen", legt zanger-gitarist Kuipers

Boxtel

Breukelen-Centrum

Begin dit jaar werd werd wijkplatform Centrum-Breukelen opgericht. Inmiddels zijn al diverse commissies gerealiseerd waarbij ook wijkbewoners zich hebben aangesloten. Maandag 19 oktober wordt vanaf 19.30 uur een wijkvergadering gehouden. De locatie is nog niet bekend, maar belangstellenden kunnen zich via het secretariaat opgeven door te e-mailen naar wijk.centrumbreukelen@gmail.com.

uit. En dus staan voorstellingen geprogrammeerd in andere theaters in de regio: Oirschot, Rosmalen, Eersel, Gemert en Veldhoven. ,,We hopen dus dat mensen uit Boxtel die hier geen kaartje konden bemachtigen, naar de andere shows komen." Inmiddels is de belangstelling voor met name de voorstelling in De Enck in Oirschot ook groot.

HUISKAMERSESSIES

Waar de meeste liedjes voor Droomtranen klaar zijn, moet de theaterproductie nog in de steigers gezet worden. Daarvoor hebben de zes muzikanten regisseur Maarten Melis uit Boxtel in de arm genomen. ,,Maarten gaat ervoor zorgen dat we de liedjes straks als een prachtig gekleurd verhaal met anekdotes aan het publiek kunnen voorschotelen", vertelt Kuipers. ,,We hebben daarbij Gerard van Maasakkers in gedachte", vult René Cijffers aan. ,,Gerard slaagt er als geen ander in om verhaaltjes te vertellen over mensen die je als het ware voor je ziet. Hij bezorgt je een geweldige feelgood-avond en weet sfeer te scheppen. Zoiets streven wij ook na."

Om goed thuis te raken in de liedjes, repeteren de muzikanten van Droomtranen vrijwel iedere week. En dat doen ze bij voorkeur op locatie. ,,Natuurlijk omdat we dan zelf geen koffie hoeven te zetten en misschien getrakteerd worden op een biertje", grinnikt bassist René Cijffers. ,,Maar vooral omdat we in aan de keukentafel of in de bank, met een beetje publiek erbij, willen sleutelen aan onze liedjes en willen beleven hoe ze vallen", vult Kuipers aan.

VADERHART

Vorige week nodigde de muziekgroep zich uit ten huize van de hoofdredacteur van Brabants Centrum. Daar werd voor een klein dozijn liefhebbers twee uur lang gemusiceerd en passeerden prachtige liedjes de revue. Zoals het prachtige wandelliedje 'Stap voor stap' en 'Ogen als Louise zo blauw', geïnspireerd op de kleur van het gelijknamige bergmeer in Canada. 'Droomtranen' is een smartlap die Wensveen in onvervalst Amsterdams dialect zingt, 'Mijn vaderhart' vertelt het verhaal over een gescheiden vader en de liefde voor zijn kinderen. ,,We zingen ook één cover van Bob Dylan", onthult Kuipers. ,,Maar natuurlijk in een nieuwe, Nederlandstalige tekst."

De huiskamersessie was hartverwarmend, het applaus welgemeend. ,,Dit was een repetitie met een grote plus", glunderde drummer Joris Cijffers na afloop. ,,Spelen voor een groepje mensen, ook al is het een repetitie, brengt net dat stukje extra spanning die je nodig hebt om te knallen", vult Kuipers aan. ,,Er is aandacht voor je liedjes en ook al is het een repetitie, als muzikanten vooelen we de noodzaak om tekst en muziek zo goed mogelijk te presenteren en niet honderd keer opnieuw te beginnen. Het is bijna een huiskamerconcert..."

Droomtranen belooft een indrukwekkend liedjesprogramma te worden, met ontroerende composities die een gevoelige snaar zullen raken. De ondertitel is veelzeggend: 'Een muzikale reis van tranendal tot aan de hemel'. Kaarten voor de verschillende shows zijn verkrijgbaar bij de diverse theaters. De andere optredens zijn achtereenvolgens in Eersel (Muzeval, 26 maart), Rosmalen (Perron 3, 1 april), Gemert (Eendracht, 2 april), Veldhoven (De Schalm, 17 april) en Oirschot (De Enck, 22 april).

FOTO BOVEN: De muzikanten van Droomtranen musiceren aan een Boxtelse keukentafel. Meezingen was toegestaan... Van links naar rechts zitten de bandleden Harrie van der Sterren, Marco Wensveen, Joris Cijffers, René Cijffers en Wim Kuipers. Rob Housen ontbreekt op de foto. (Foto: Peter de Koning).


Wim Kuipers zingt aan de keukentafel het wandellied 'Stap voor Stap', naast hem René Cijffers (midden) en Joris Cijffers. (Foto: Peter de Koning).