Afbeelding
Foto: Peter de Koning

basisschool de oversteek opent bibliotheek op school

'We kruipen de wereld van boeken in'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Als een kind dagelijks een kwartier leest, staat dat gelijk aan een miljoen woorden per dag. Daarvan onthoudt het kind er ongeveer duizend. Deze onderzoekscijfers waren aanleiding voor basisschool De Oversteek in Liempde om mee te gaan doen aan het project Bibliotheek op School. Gisteren, bij aanvang van de Kinderboekenweek, werd de voorziening officieel geopend. De leerlingen én wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel kropen letterlijk de bieb binnen...

Nadat bekend werd dat het bibliotheekpunt uit Liempde zou gaan verdwijnen, nam het Dorpsberaad het initiatief voor de nieuwe voorziening. Schooldirecteur Edwin Vugts was hier direct voor te porren. ,,Lezen is gewoon écht ontzettend belangrijk", meldde hij gisterochtend tijdens de opening. ,,Het helpt bij het vergroten van de woordenschat. Bovendien is een taalachterstand heel moeilijk weg te werken. Laten we dat dus voorkomen en kinderen zoveel mogelijk stimuleren om te lezen."

SWIPEN

En dat is precies het doel van Bibliotheek op School. Het is meer dan alleen een voorziening waar boeken geleend kunnen worden. Vugts: ,,De leesvaardigheid bevorderen is belangrijk, maar óók de gemeenschapsfunctie speelt een grote rol." Het punt in Liempde is dan ook toegankelijk voor volwassenen. Hiermee willen zowel de school als bibliotheek De Meierij inzetten op meer contact tussen jong en oud. ,,En ze kunnen ook van elkaar leren", verwacht Vugts. ,,Kinderen leren ouderen swipen met de iPad en andersom geven de volwassenen tips over het lezen."

De leerlingen van De Oversteek kwamen gisteren allemaal verkleed naar school, dit speciaal voor de opening van de Kinderboekenweek. Omdat het thema 'Raar, maar waar' is, hadden sommige kinderen gekozen voor heel gekke outfits terwijl anderen zich kleedden als een figuur uit hun favoriete leesboek. De officiële opening kreeg een feestelijk tintje toen een groep leerlingen een vrolijk dansje liet zien op het nummer 'Raar, maar waar' van Kinderen voor Kinderen. Ook schooldirecteur Vugts deed mee: ,,Maar eigenlijk kan ik het niet zo goed als de leerlingen", bekende hij eerlijk.

OP DE KNIEËN

Directeur Marc Jacobs van bibliotheek De Meierij en wethouder Lestrade waren natuurlijk ook aanwezig om de bibliotheek mee te openen. De voorziening op de eerste verdieping was prachtig versierd met tekeningen van de kinderen. En natuurlijk waren het kunstwerken gebaseerd op hun favoriete boek. Onder meer Jip en Janneke, Nijntje, Dolfje Weerwolfje en Suske en Wiske waren er te zien.

Het openen van de ruimte was een klus, want de deur was behangen met tekeningen. De wethouder mocht een lint doorknippen waarna een kleine deur zichtbaar werd. Zowel de kinderen als Lestrade kropen op hun knieën om binnen te kunnen. ,,We kruipen letterlijk de boeken binnen", knipoogde de wethouder.

FOTO BOVEN: Wethouder Marusjka Lestrade knipte het lint voor de deur door en opende daarmee de Bibliotheek op School. (Foto: Peter de Koning).


Combinatie95
stelt vragen
over woonfusie

De voorgenomen fusie tussen woonstichting Sint-Joseph in Boxtel en Goed Wonen Liempde leidt tot fronsende wenkbrauwen in de gemeenteraadsfractie van Combinatie95. Hoewel beide corporaties aangeven dat het college van B. en W. achter de samenvoeging staat, zegt raadslid Karel Voets dat zijn partij zich zorgen maakt over de Liempdse inbreng in het woningbeleid.

De brief aan het dagelijks bestuur van de gemeente Boxtel is opmerkelijk omdat juist de eigen wethouder van Combinatie95, Peter van de Wiel, verantwoordelijk is voor volkshuisvesting.

DUIDELIJKHEID

In zijn schrijven vraagt Voets zich namens de fractie af in hoeverre sprake is van een vaste Liempdse vertegenwoordiger in bijvoorbeeld de raad van toezicht van het gefuseerde Sint-Joseph. Als dat niet het geval is, zou B. en W. zich daarvoor sterk moeten maken, vindt Voets: ,,Wij respecteren vooralsnog de keuze van de twee corporaties om samen te gaan, maar willen duidelijkheid over de gevolgen."

Garagesale in

dwarsdeelschuur

op Baarschot

Op het erf van de familie Plantema aan de Baarschot in Esch wordt in de weekeinden van 17 en 18 alsmede 24 en 25 oktober een grote garagesale gehouden. De opbrengst is bedoeld voor kleinschalige hulpprojecten in Nederland.

Volgens Friso Plantema staat de garagesale deze maand voor de zevende keer op de kalender. De organisatie is in handen van de Loes Foundation en Rotary Boxtel-Oirschot-Haaren, die samen optrekken. Waar in het verleden geld werd ingezameld voor projecten in Afrika, ligt de nadruk nu op initiatieven in Nederland. ,,Kleding die we krijgen, wordt aanboden aan vluchtelingen die momenteel zo massaal naar Nederland komen", aldus Plantema.

afgeven

Mensen die bruikbare tweedehands spullen willen aanbieden voor de garagesale, kunnen deze overdag afgeven bij de familie Plantema. Meubels en witgoed worden niet in ontvangst genomen. Gedurende de weekeinden is de garagesale toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is verkrijgbaar via (0411) 60 40 46.