Hanny de Leijer en Jacqueline Thomassen vierden tijdens De Rode Draad het eerste lustrum van Het Atelier Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Hanny de Leijer en Jacqueline Thomassen vierden tijdens De Rode Draad het eerste lustrum van Het Atelier Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

eerste Lustrum het atelier boxtel

'Iedereen kan schilderen, als je maar goed kijkt...'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Toen Jan en Hanny de Leijer vijf jaar geleden hun bakkerij aan de Baroniestraat 32 sloten, pakten Hanny en haar overbuurvrouw Jacqueline Thomassen hun kans. Het tweetal had al enkele schilderscursussen gevolgd en besloot in het voormalige winkelpand een atelier te starten waar hun werken te zien zijn én workshops worden gegeven. Tijdens kunstroute De Rode Draad konden bezoekers de kunstwerken bewonderen en het eerste lustrum van Het Atelier Boxtel meevieren.

De twee overbuurvrouwen volgden samen een aquarelcursus en hadden meteen de smaak te pakken. Na nog diverse lessen leerden De Leijer en Thomassen werken met allerlei verschillende materialen. Vijf jaar geleden resulteerde dat in het openen van hun eigen Het Atelier Boxtel. ,,Een keer per week zijn we hier met een groep vrouwen aan het schilderen. Heel gezellig en we inspireren elkaar", vertelt Thomassen. ,,We proberen van alles uit en hebben bijvoorbeeld al gewerkt met papier en zand, dat geeft een heel bijzonder effect."

NEDERLANDSE KOEIEN

Hoewel De Leijer en Thomassen het schilderen samen hebben geleerd en vrijwel dezelfde cursussen hebben gevolgd, verschillen hun stijlen wel van elkaar. ,,Hanny werkt graag met olieverf en haar stijl is heel anders. Ze is nu bezig met geboorteschilderijtjes, echt leuk als kraamcadeautje", vindt Thomassen. ,,Ik gebruik meestal acryl en mijn werken bevatten vaak bloemen. Ik exposeer jaarlijks op de Keukenhof en schilder dan live, dat is hartstikke leuk." Vooral de werken met koeien erop zijn dan populair, zo vertelt de kunstenares. ,,Engelsen en Amerikanen zijn daar gek op en kopen vaak werken met echte Nederlandse koeien erop. Heel bijzonder dat mijn schilderijen nu onder meer in New York hangen."

De Leijer en Thomassen verzorgen ook workshops in hun winkelpand waarbij deelnemers zelf een schilderij maken. Ze kiezen zelf een voorbeeld en de twee kunstenaressen zorgen voor de begeleiding. Thomassen: ,,Iedereen kan namelijk leren schilderen. Als je ten minste goed kijkt én veel oefent. Dat is het allerbelangrijkste."

Vanaf volgende maand is Het Atelier Boxtel elke eerste zondag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur geopend zodat mensen kunnen komen kijken en schilderijen kunnen kopen.