Afbeelding
Foto: Jules van den Langenberg

JULES VAN DEN LANGENBERG LANCEERT FC DDW 2015

Supporterstrui PSV van... doelnetten

MARC CLEUTJENS

Footballclub DDW 2015 heet het jongste project van tentoonstellingsmaker Jules van den Langenberg uit Boxtel. Het is een negentig minuten durende expositie, die tijdens Dutch Design Week tussen 16 en 25 oktober eenmaal per dag te zien is rondom het Philips Stadion in Eindhoven. Van den Langenberg vormde voor DDW 2015 een cultureel elftal om te laten zien wat er meer mogelijk is met een voetbalstadion én landskampioen PSV.

Met FC DDW 2015 willen Van den Langenberg en zijn elftal een nieuwe koers varen als het gaat om de wisselwerking tussen design en de dagelijkse omgeving. ,,In plaats van het werk van ontwerpers in de bekende context te tonen, zoek ik naar mogelijkheden om het begrip tentoonstelling op te rekken naar een meer hedendaagse vorm voor vormgeving en toegepaste kunst", vertelt de Boxtelaar. Weg van het geplaveide pad pleit hij voor een initiatief waarin vormgeving en de kunsten zijn inbegrepen in de dagelijkse gang van zaken.

Het Philips Stadion en voetbalclub PSV trokken zijn aandacht. ,,Bij voetbal, een grasmat en een stadion kan iedereen zich iets voorstellen. Voor ontwerpers, kunstenaars en architecten is het een dankbaar onderwerp om te ontdekken hoe deze werkelijkheid op te rekken is", licht Van den Langenberg toe. ,,Daarnaast vonden we een actuele aanleiding in het feit dat Philips zich volgend jaar terugtrekt als hoofdsponsor van PSV. De gedachtesprong is wat van PSV zou worden als de culturele en creatieve sector shirtsponsor zou worden van de voetbalclub."

Volgens Van den Langenberg klinkt zoiets als een 'gimmick' maar is het dit allesbehalve. ,,Er wordt in de creatieve industrie veel geld gebruikt om hetgeen we doen aan de man te brengen", meent hij. ,,Onze stelling is dat we - door ons te verbinden met bijvoorbeeld het Philips Stadion en PSV - zichtbaarheid winnen voor het vak en invloed krijgen op de vorm en functies van een iconische plek. Dat laat FC DDW 2015 tijdens de Dutch Design Week zien."

CULTUREEL ELFTAL

In het project FC DDW 2015 gaat Van den Langenberg een cultureel elftal opstellen, waarvoor van alle 'spelers' een soort voetbalplaatjes zijn gemaakt. ,,Voorbeelden hoe het opstellen van een cultureel elftal uitpakt zijn er legio", zegt de Boxtelaar. ,,Niet verwonderlijk met elf ontwerpers, kunstenaars en architecten die allemaal op een unieke wijze kijken naar dat iconische gebouw waar zoveel van de sporthistorie van Eindhoven ligt."

FC DDW 2015 kent volgens de ontwerper die vorig jaar in Boxtel verraste met de manifestatie Local Heroes, veel bijzondere elementen. Zo draait het project 'Boerûh Melk' van ontwerperscollectief Contemporary Wild om de terugkeer van het gemaaide gras van de grasmat naar de horeca van het stadion. Zij ontwikkelt een exclusief superfood gemaakt van het 'heilige gras' uit het Philips Stadion.

SUPPORTERSTRUI

Modeontwerper Fabian Bredt is in het stadion op zoek gegaan naar textiel dat hij kon gebruiken voor zijn voorstel voor een nieuw shirt. In zijn zoektocht naar zacht materiaal in het stadion kwam hij uit bij de doelnetten. Dit materiaal verwerkt hij nu tot een nieuw spelersshirt. Ontwerpstudio Minale-Maeda gaat een productlijn ontwikkelen waarin populaire en culturele kwaliteiten zich volgens bedenker Bredt vermengen. Hij werkt aan een zorgvuldig gebreide supporterstrui, 3d geprinte porseleinen mokken en met de hand geborduurde voetbalkaarten.

Boxtelaar Van den Langenberg ziet op de lange termijn een mogelijke samenwerking tussen zijn culturele elftal en het Philips Stadion en PSV. Donderdag 29 oktober is er een nabeschouwing in het café van het Van Abbemuseum waarin hij terugblikt op negentig minuten tentoonstelling FC DDW 2015.

Meer weten: kijk op www.fcddw2015.nl.

FOTO BOVEN: In verschillende ateliers in Brabant wordt gewerkt aan creaties voor het project FC DDW 2015 van Jules van den Langenberg uit Boxtel. Zijn project maakt deel uit van de Dutch Design Week, die 16 oktober van start gaat. Op de foto is te zien hoe wordt gewerkt aan 'Work in progress' van Katharina Wahl. (Foto: Jules van den Langenberg).


Concert Dennis Wels

De Boxtelse singer-songwriter Dennis Wels verzorgt vrijdag 9 oktober vanaf 20.00 uur in De Rots een optreden met gitarist Rudy Bressers. Het duo speelt uitsluitend nummers van muzikale held Bruce Springsteen. Kaarten kosten 10 euro en zijn aan de zaal verkrijgbaar.

   ...JULES VAN DEN LANGENBERG...