Afbeelding
Foto: Ronald Rietman

NIEUW EVENEMENT LIONS DOMMEL & AA

Vrienden van Boxtel Live steunt culturele projecten

MARC CLEUTJENS

Podium Boxtel stroomt zaterdag 7 november vol voor een groots opgezette benefietavond van Lionsclub Dommel & Aa. In de theaterzaal, de foyer en twee kleinere ruimten treedt een groot aantal artiesten onder de noemer 'Vrienden van Boxtel Live' op die de serviceclub helpen zoveel mogelijk geld in te zamelen. Op het programma staan onder meer optredens van de band Gazzerop, zanger-gitarist Harry Hendriks, dichter Fons van Asten, Stripe Big Band en deejay Notarian.

De kaartverkoop voor Vrienden van Boxtel Live is enkele weken geleden gestart en vooral de belangstelling voor de vip-arrangementen is groot. Maar ook veel reguliere toegangsbewijzen zijn al over de toonbank gegaan. Er zijn echter nog volop kaarten te koop die volgens president Ferdy Steger van Lionsclub Dommel & Aa toegang geven tot een gevarieerde avond die bezoekers de kans geeft te 'zappen' tussen tal van cultuuruitingen.

,,Podium Boxtel wordt tijdens de Vrienden van Boxtel Live omgetoverd tot een feestpaleis waar de grote zaal dienst doet als de balzaal", licht Steger toe. De grotere optredens van de Stripe Big Band en de rockband Gazzerop vinden hier plaats. ,,Gazzerop staat garant voor anderhalf uur rocken met Charlotte Pennings en Dennis Wels achter de microfoon", vertelt Peter van As, die het muziekprogramma heeft samengesteld.

In de foyer van Podium Boxtel kunnen bezoekers loungen of aanschuiven bij een roulettetafel. ,,Ook daar gaat het natuurlijk om geld inzamelen voor het doel van de avond", stelt Steger. ,,In twee andere ruimten naast de foyer richten we een grand café en een kleinkunsttheater in waar optredens zijn van Harry Hendriks en Roeland Heesbeen, Willem den Brabander en Noah Vervoort, Henny van den Boom, Marco Bressers, Fons van Asten en Karin Tooren", vult Van As aan. Verrassend is het optreden van notaris Martijn van Rosmalen, die als deejay Notarian trance zal laten horen.

UKELELE

Het idee voor de Vrienden van Boxtel Live is vorig jaar geboren, zo verduidelijkt Lions-president Steger. ,,We hebben enkele jaren op rij met veel succes een mosselavond gehouden om geld in te zamelen voor het goede doel. Maar het werd tijd voor iets nieuws."

Met een aantal leden is een commissie gevormd, die het programma in Podium Boxtel heeft samengesteld. ,,Onze belangrijkste doelstelling is dat we Boxtel een culturele avond willen aanbieden", zegt Steger. Van As: ,,Door een grote variatie aan artiesten te boeken, denken we een prachtige avond te kunnen presenteren. variërend van een klarinetconcert door een ensemble van de Gildenbondsharmonie tot een jazzoptreden van Harry Hendriks en Roeland Heesbeen."

De opbrengst van Vrienden van Boxtel Live komt geheel ten goede aan culturele projecten voor kansarme kinderen in Boxtel. President Steger geeft aan dat hij juist deze doelgroep wil betrekken bij muziek en beeldende kunst. ,,Vooral via de basisschool willen we alle kinderen kennis laten maken met kunstuitingen. Met Harry Hendriks gaan we workshops geven op scholen waarbij kinderen spelenderwijs leren spelen op een ukelele." Steger vult aan dat in overleg met Stichting Brede Scholen Boxtel onderzocht wordt hoe ook beeldende kunst aan scholieren kan worden aangeboden. ,,Belangrijk is dat álle kinderen mee kunnen doen en niemand aan de zijlijn hoeft te blijven staan. We zullen erop toezien dat het aanbod voor iedereen is."

De Vrienden van Boxtel Live begint zaterdag 7 november om 20.00 uur in Podium Boxtel. Kaarten kosten 19,50 euro en zijn te koop bij de vaste voorverkoopadressen van het theater en via www.podiumboxtel.nl. Wie een vip-arrangement heeft, is vanaf 18.00 uur welkom en wordt getrakteerd op een diner en live muziek van Harry Hendriks en Roeland Heesbeen. Het programma eindigt om 01.30 uur. Sponsors zijn Sabo, Mondzorg Kids en Brabants Centrum.


Film over hospice maakt
indruk op info-avond Nabij

MARGO BARTELDS

In gemeenschapshuis De Walnoot is gisteravond door de Stichting Nabij een informatieve avond verzorgd over wat mensen in de laatste levensfase met hun naasten doormaken. In oktober wordt jaarlijks de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg gehouden.

Er waren meer belangstellenden dan zitplaatsen in de grote zaal van De Walnoot, waardoor mensen teleurgesteld moesten worden. De drukbezochte informatieavond sloot aan bij het thema van dit jaar: 'Het leven dat jij niet kent'. De bezoekers kregen een indruk van en namen een inkijkje in het leven in een hospice door vertoning van de film 'Voor de Stilte'. Monique Kappen, kaderarts palliatieve zorg en specialist ouderengeneeskunde van hospice Acacia in Boxtel, begeleidde de film en wees op de omvang en betekenis van palliatieve zorg. ,,Het welzijn, de sociale dimensie is voor mensen in de laatste levensfase heel erg belangrijk", benadrukte Kappen. In de film gaat ieder op eigen wijze om met angsten en zicht op de naderende dood. Kappen vroeg de aanwezigen te kijken of er gemeenschappelijke noemers te herkennen zijn bij de mensen die gaan sterven, bij de naasten om hen heen en bij de zorgverleners.
Na de indrukwekkende film ging Kappen met de bezoekers in gesprek. ,,Er was ook plaats voor humor en dat maakte dat het allemaal iets lichter werd", was een van de reacties uit de zaal. Gevraagd naar kernwoorden werden liefde, ruimte en rust genoemd. Een van de aanwezige zorgverleners uit een hospice herkende vooral de behoefte om zo lang mogelijk de eigen regie te kunnen houden.
Alexandra van der Schilden, naaste van iemand in de laatste levensfase, vond het woord 'loslaten' als kernwoord toepasselijk voor alle betrokkenen. ,,De stervende moet loslaten, maar de naasten moeten ook hun naaste, de zorg daarvoor en ook hun onmacht loslaten." Na de film werd met elkaar gesproken over de naasten, de zorgverleners én het belang van vrijwilligers in de palliatieve zorg zoals de ruim zeventig vrijwilligers van Nabij die de avond initieerde.

Stichting Nabij organiseerde de avond samen met zes professionele partners die elkaar regelmatig ontmoeten binnen WoonWijs, waarin organisaties samenwerken voor de belangen van ouderen in de gemeente Boxtel. Een extra subsidie van de gemeente voor WoonWijs maakte de avond mede mogelijk.

De Rots

VRIJDAG 9 OKTOBER

Seniorenorkest Buchestelle        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Kaarten KBO        13.30

Dennis Wels & Rudy Bressers        20.00

MAANDAG 12 OKTOBER

Yoga SUB        09.00

Knutselen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Oircol        13.00

Spelletjes AVO        13.30

Mindfulness        19.00

Taij Chi        19.30

Bijeenkomst SWBO        20.00

DINSDAG 13 OKTOBER

Gym voor Ouderen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Spelletjes AVO        13.30

Muziekcursus KBO        13.30

WOENSDAG 14 OKTOBER

Naailes SUB        09.00

Knutselen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Spelletjes AVO        13.30

Bridgeclub De Rots        19.00

DONDERDAG 15 OKTOBER

Knutselen AVO        09.30

Computercursus SUB        09.00

Biljartvereniging De Rots        13.00

Bloemschikken SUB        13.30

Spelletjes AVO        13.30

Quilten        13.30

Promotieavond Ringana        18.00

Taij Chi        19.30

Klankhealing        19.30