Afbeelding
Foto: Peter de Koning

derde editie op zondag 11 oktober in verpleeghuis sefkat

Culturen komen samen tijdens Kermes

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Marokkaanse en Turkse hapjes, kleding, henna-tatoeages en een speelhoek voor de kinderen. Zondag 11 oktober wordt in verpleeghuis Sefkat van 11.00 tot 18.00 uur de derde editie van de Kermes georganiseerd, de Turkse benaming voor een braderie waarbij de opbrengst ten goede komt aan de bewoners. Mogelijk vindt de Kermes voor het laatst plaats bij Sefkat, vanwege de verhuizing van de bewoners naar woonzorgcentrum Molenweide, dat wordt omgedoopt tot Het Wereldhuis. Volgens Farida Abdellaoui, hoofd begeleiding bij Sefkat en verantwoordelijk voor de organisatie van de Kermes, kan deze verhuizing juist positief werken voor het evenement...

Drie jaar geleden werd in het verpleeghuis aan de Bosscheweg voor het eerst een Kermes georganiseerd. ,,We wilden graag iets leuks organiseren voor de 22 bewoners van Sefkat, maar daar hadden we geld voor nodig. We kwamen al snel uit op een Kermes, een bekende Turkse traditie waarbij een goed doel centraal staat", legt Abdellaoui uit. De opbrengst van de eerste twee edities werd besteed aan twee uitstapjes: een bezoek aan de dierentuin in Nuenen en een uitje naar de Beekse Bergen. ,,Pas ná de derde Kermes beslissen we wat we met de bewoners gaan doen. Het liefst zou ik met ze naar de zee en het strand gaan, maar dat is lastig vanwege de gezondheid van de bewoners. Als we ergens naartoe gaan, is dat meestal een dagdeel."

vrijwilligers

Meer dan vijftig vrijwilligers werken mee aan het evenement. ,,Natuurlijk zijn er de mensen die spullen verkopen of eten bereiden tijdens de Kermes. Daarnaast hebben we ook allerlei onzichtbare vrijwilligers. Zo zijn er mensen die op de dag zelf spontaan borden met zelfgemaakte hapjes komen afgeven of voorafgaand aan het evenement ingrediënten doneren", vertelt Abdellaoui. Mensen die iets willen verkopen, kunnen zich bij haar aanmelden om een kraampje te huren via telefoonnummer (0411) 65 38 11. ,,We werken met vrijwilligers, waardoor we tegelijkertijd ook afhankelijk zijn van hen. Pas op de dag zelf weet ik of er voldoende mensen zijn om te helpen, al komt dat meestal helemaal goed", lacht Abdellaoui.

Meer dan tweehonderd mensen brachten vorig jaar een bezoek aan de Kermes. ,,We zijn toch afhankelijk van het weer. Als het mooi weer is, maken mensen er een gezinsuitje van en blijven ze langer hangen om mensen te ontmoeten en lekkere dingen, zoals deeggerechten als Turkse pizza en burek, te eten. We hebben al twee keer prachtig weer gehad, hopelijk zit het er zondag ook in en geven mensen veel geld uit voor het goede doel", aldus de leidinggevende. Daarnaast staat ook de ontmoeting van andere mensen centraal. ,,Het zou mooi zijn als mensen die wat negatief staan tegenover andere culturen, zondag 11 oktober een kijkje komen nemen. Misschien zou er meer begrip ontstaan..."

verrijking

Mogelijk is het de laatste Kermes in het verpleeghuis aan de Bosscheweg. De bewoners verhuizen naar verwachting eind volgend jaar samen met de bewoners van Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel naar Het Wereldhuis, de plek waar nu nog woonzorgcentrum Molenweide is gevestigd. ,,Wanneer we exact verhuizen, is nog niet bekend. Afhankelijk daarvan kijken we of we nog een vierde Kermes in Sefkat organiseren. Het zou mooi zijn als dit evenement ook in Het Wereldhuis zou blijven bestaan. Het zou een verrijking zijn vanwege de vele culturen die in Het Wereldhuis samenkomen. Wereldkermes zou dan ook een mooie benaming zijn."

De derde editie van de Kermes is vrij toegankelijk tussen 11.00 en 18.00 uur. Parkeren is mogelijk bij Sefkat, maar ook aan de overzijde bij tuincentrum Overvecht en bouwmarkt Gamma.

FOTO BOVEN: Ook tijdens de derde editie van de Kermes in verpleeghuis Sefkat zijn weer tafels vol Marokkaanse en Turkse hartige hapjes en zoetigheden te vinden. (Foto: Peter de Koning).


JOOST VAN DER HEIJDEN KRIJGT LOF VOOR LIFE CYCLE TOUR

Belgische prijs voor Boxtelse MSA-fietser

HENK VAN WEERT

Joost van der Heijden en Martijn Goossens hebben met hun sponsorfietstocht naar de Mont Ventoux 3.090,47 euro bijeengebracht voor onderzoek naar en bestrijding van de zeldzame hersenziekte MSA. Vrijdag kreeg Van der Heijden mede namens Goossens de JiePie Award 2015 uitgereikt voor zijn Life Cycle Tour waarmee hij MSA in de publiciteit bracht.

In augustus fietste Van der Heijden (39) in twaalf dagen van Boxtel naar de Mont Ventoux; Goossens begeleidde hem tijdens de ruim duizend kilometer lange en probleemloos verlopen tocht in een camper. Van der Heijden klom ervoor op de fiets van zijn vader Christ, die vorig jaar aan MSA overleed. Na een jaar van uiteenlopende onderzoeken werd pas kort voor het overlijden duidelijk welke ziekte Christ had getroffen: multiple systeem atrofie; een aandoening van de kleine hersenen die het menselijk besturingssysteem aantast. Een remedie was er niet.

SYMPOSIUM

De bijna 3.100 euro die Van der Heijden en Goossens ophaalden met hun sponsortocht is overgemaakt aan de Belgische stichting MSA-AMS. Die nomineerde de twee Boxtelaren met twee anderen ook voor de JiePie Award, vernoemd naar de oprichter van de stichting die zelf ook aan MSA overleed. JiePie staat voor diens initialen: JP.

De Boxtelse fietser mocht de prijs, mede namens zijn metgezel, inderdaad in ontvangst nemen uit handen van de Belgische vicepremier Jan Jambon en voorzitter Ritje Schouppe-Moons van de stichting MSA-AMS. Dat gebeurde vrijdag tijdens een symposium in het Antwerpse Hiltonhotel, aan de vooravond van Wereld-MSA-dag. De twee Boxtelaren zijn benoemd tot MSA Awareness Ambassador.

'GOED BESTEED'

,,Ik ben er van overtuigd dat het geld goed besteed gaat worden en dat er in de toekomst baanbrekende ontwikkelingen plaatsvinden om MSA-patiënten te helpen en hopelijk te genezen. Ik wil iedereen hartelijk danken die onze tocht en sponsoractie op welke manier dan ook hebben gesteund", meldde Van der Heijden vorige week voordat hij naar Antwerpen vertrok via Facebook.


Collecte MS Fonds

Het Nationaal MS Fonds zoekt vrijwilligers die in de jaarlijkse collecteweek, van 23 tot en met 28 november, langs de deuren willen gaan. De opbrengst wordt gebruikt voor behandelprogramma's. Aanmelden als collectant kan via telefoonnummer (010) 59 198 39 of www.nationaalmsfonds.nl.

Boxtel

Opbrengst collecte

De landelijke collecte voor de Nierstichting is eind september in het verspreidingsgebied van deze krant succesvol verlopen. ,,De collectanten - sommigen al tientallen jaren actief, anderen net begonnen - toonden zich allemaal enthousiast en hebben een mooi bedrag opgehaald. Bovendien is de opbrengst hoger dan in 2014", meldt coördinator Liesbeth van Nunen. In Boxtel werd 6.841,30 euro bijeengebracht terwijl de bussen in Liempde en Esch waren gevuld met respectievelijk 1.442,76 en 950 euro. De Nierstichting zet het geld in om de draagbare kunstnier dichterbij te brengen voor alle patiënten die afhankelijk zijn van dialyse.

Met een fietstocht naar de Mont Ventoux vroeg Boxtelaar Joost van der Heijden in augustus aandacht voor de zeldzame hersenziekte MSA. Zijn vader Christ overleed een jaar geleden aan de aandoening. (Foto: Peter de Koning).