Afbeelding
Foto: Henk de Windt

HENK DE WINDT UIT BOXTEL FIETST 67.000 HOOGTEMETERS

'Niets zo mooi als fietsen over hoogste bergen van Frankrijk'

De Windt draait zijn hand niet om voor een stevige fietstocht. Hij reed al eens met een vriend naar Sevilla en trapte met zijn echtgenote naar Rome. Ruim tien jaar geleden kwam hij via een fietsmaat in aanraking met De Honderd Cols Tocht, die in 1979 voor het eerst officieel werd gepresenteerd en thans een route laat zien die over 105 cols en 107 côtes voert. Wie na vierduizend kilometer over de denkbeeldige finishlijn trapt, heeft er 67.000 hoogtemeters afgelegd.

Cols en côtes - bergen en hellingen - zijn voor de één een marteling, maar voor de ander een zegen. ,,Er is niets zo mooi als fietsen in de bergen en zo van het landschap te genieten", vertelt De Windt. ,,Als liefhebber van Frankrijk vind ik ritjes met de auto natuurlijk ook leuk, maar je leert het land en de mensen pas echt kennen als je op de fiets stapt. En als het even kan zoveel mogelijk klimmen en dalen, want dat is mijn ultieme passie."

GOEDE VOORBEREIDING

In 2004 besloot De Windt te starten met De Honderd Cols Tocht. ,,Natuurlijk begin je daar niet zomaar aan en is een goede voorbereiding een vereiste", weet de Boxtelse toerfietser. Hij heeft als stelregel dat hij niet aan een meerdaagse bergfietstocht begint voordat hij in het voorseizoen minstens drieduizend kilometer heeft gefietst. ,,Dat kan alleen als je driemaal per week op de fiets stapt en flink wat kilometers maakt", weet hij.

De Windt ging meer dan tien jaar geleden van start in de Vogezen en fietste de jaren die volgden vervolgens door de meest fraaie streken van Frankrijk: Bourgondië, Beaujolais en het Centraal Massief met de beruchte Puy Marie waarop 15 procent geklommen moet worden. De roemruchte Puy de Dome is niet meer opgenomen in de tocht; hier mag niet meer gefietst worden. De tocht voert verder naar de Gascogne en mondt uit in de Pyreneeën.

Via de Cevennen - volgens De Windt een van de mooiste gebieden van De Honderd Cols Tocht - gaat het naar het Rhônedal en de Provence. Een 'uitstapje' naar de Mont Ventoux is de opmaat naar het klapstuk: de Alpen. ,,Daar kom je de zwaarste jongens tegen", grinnikt de Boxtelaar. ,,Welke? De Col de la Bonette is de hoogste verharde col in Europa. Ook de Grand Colombier is met 16 procent geen kleintje. De mooiste? Ik denk de bergen in de Savoie. De Col de l'Iseran is machtig!"

100.000 KILOMETER

De Honderd Cols Tocht in één zomer wegtrappen heeft De Windt nooit voor ogen gehad. ,,Da's voor échte kleppers", lacht hij. ,,Bovendien moet je daar tijd voor hebben. Om vierduizend kilometer door de bergen en over de heuvels te fietsen, moet je minimaal 25 dagen uittrekken." De Boxtelaar koos er dus voor om in elke zomerperiode een of twee weken op de fiets te stappen. ,,Ik reisde alleen of met een fietsvriend naar Frankrijk, pakte de TGV of het vliegtuig en pakte de route weer op op de plek waar ik de vorige keer gestopt was."

En zo fietste hij door Frankrijk, langs hotelletjes, chambres d'hotes en campings. ,,Nee, ik stippelde de route niet helemaal uit. Afhankelijk van de kracht in mijn benen en het weer fietste ik meer of minder en zag ik 's avonds wel waar ik kon overnachten. Dat is juist zo leuk aan deze tocht, je weet 's morgens niet waar je 's avonds strandt. En overdag fiets je alleen maar door de natuur, over rustige wegen, weg van alle drukte."

Om te kunnen bewijzen dat alle cols en cotes zijn beklommen, moet onderweg regelmatig een dagstempel gehaald worden. De Wndt laat het stempelboekje zien met afdrukken van postkantoren, drogisterijen of gemeentehuizen van dorpjes en stadjes langs de route. ,,Dit jaar stond de laatste etappe op het programma. Ik heb 1.400 kilometer gefietst, vanaf Briançon door de Alpen naar Straatburg. Toen heb ik mijn fietst naar huis gebracht."

Geen hypermoderne wielrenfiets trouwens, maar een degelijke aluminium Principia, vervaardigd in Denemarken met bagagedragers. ,,Ik heb er nu meer dan 100.000 kilometer mee gefietst. Ik blijf hem koesteren, ook al zijn onderdelen bijna niet meer verkrijgbaar. Gelukkig kan fietsenmaker Marcel Fienig altijd weer iets vinden..."

De fiets definitief stallen is er na De Honderd Cols Tocht niet bij. De Windt lacht geheimzinnig. ,,Er wordt geluisterd dat ik samen met een vriend naar Istanboel ga fietsen. Maar dat heb ik thuis eigenlijk nog niet verteld. Maar dat lijkt me wel een leuke uitdaging. Onderweg houden we een paar dagen halt in Boedapest en laten we onze vrouwen overkomen. Leuk idee toch?"

Meer weten over De Honderd Cols Tocht. Kijk op www.100cols.nl of stuur een mail naar Henk de Windt: henk.de.windt@gmail.com. Hij is graag bereid om andere liefhebbers te vertellen over zijn ervaringen en enthousiast te maken voor deze ultieme uitdaging.

FOTO BOVEN: Henk de Windt poseert in de zomer van 2015 op de top van de Col de l'Iseran in de Franse Alpen. (Foto: collectie Henk de Windt).


Winst kaderteam 'kantje boord'

Het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/Regiobank heeft wederom een overwinning behaald. Het team behaalde nipt de leiding in poule 7 van de landelijke kadercompetitie.

Piet Leermakers en Ton Rovers wonnen hun partijen van 160 caramboles in respectievelijk vijf en acht beurten met moyennes van 32 en 20. Omdat Martien van den Tillaart het in zeven beurten niet kon bolwerken, was het punt dat Harm van de Laar wist te behalen voldoende om winst te pakken. Het tweede libreteam is op zoek naar een nieuwe speler. Belangstellenden kunnen zich melden bij Johan van der Ven, telefoonnummer (0411) 63 32 64.

Uitslagen vorige week

Wapen v. Liempde kader - DOS 71        5-3

Wapen v. Liempde 1 - BBG Haarsteeg        24-26

De Uitdaging - Wapen v. Liempde 2        30-20

Wapen v. Liempde 3 - Ons Trefpunt        30-26