Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

jubileumfeest bij vijftigjarige turnvereniging tabitta

'Nieuwe accommodatie is grote wens'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Onder de naam 'Gymnastiekvereniging Boxtel' werd op 5 oktober 1965 de latere turnvereniging Tabitta opgericht. In gemeenschapshuis De Walnoot werden de eerste lessen gegeven. Vijftig jaar later is Tabitta uitgegroeid tot een club met ruim 250 leden die haar onderkomen heeft aan de Europalaan in Boxtel-Oost. De vereniging zou echter graag een andere accommodatie betrekken, want Tabitta is uit haar jasje gegroeid.

Tabitta - Hebreeuws voor hinde - had vijftig jaar geleden als doel 'de lichamelijke opvoeding als één der eerste aspecten van de cultuur te bevorderen en de sportbeoefening, in het bijzonder de beoefening van de gymnastiek- en turnsport, te stimuleren'. Nog altijd streeft de club dit na, al wordt er de laatste jaren vooral ingezet op topsport. ,,Recreanten zijn uiteraard ook welkom bij ons, maar in de toekomst hopen we ook écht topsport te kunnen aanbieden", legt begeleidster en trainster Britta de Cort van Tabitta uit.

Want sommige leden van de Boxtelse turnvereniging scoren nationaal hoge ogen. De afgelopen jaren mocht Tabitta diverse kampioenen tot haar ledenbestand rekenen, een mooie prestatie waar de club maar wat trots op is. ,,Er zijn echt een heel talentvolle meiden die bij ons trainen", zegt De Cort trots. Maar om hen écht te laten trainen voor topsport, is een andere zaal nodig. Want topsporters trainen minimaal dertig uur per week. ,,In de huidige accommodatie is dat niet mogelijk", stelt De Cort. ,,We hebben de ruimte alleen in de middag na schooltijd en in de avonden tot onze beschikking. Met 250 leden zitten alle groepen bomvol en er is geen ruimte om te schuiven." Een werkgroep bekijkt momenteel de mogelijkheden voor een andere sportlocatie voor Tabitta zodat echt ingezet kan worden op topsport.

KINDERSPEL

De Cort is zelf al sinds haar jeugd lid van Tabitta, de Boxtelse komt uit een echte turnfamilie. ,,Ook mijn broer en zusjes waren lid en sommige zijn nog altijd actief voor de club. Mijn moeder was jarenlang voorzitter, alleen mijn vader gaf niks om turnen", grinnikt ze. ,,Of ik zelf goed was? Voor die tijd wel. Maar de oefeningen die wij toen deden, vinden ze tegenwoordig kinderspel. Het turnen heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt." Waar het vroeger ging om actief bezig zijn, pakt de Boxtelse turnclub de zaken nu professioneel aan.

Bij Tabitta ligt het tempo hoog. Omdat het trainingsschema vol zit en strak gepland is, wordt de beschikbare tijd zo efficiënt mogelijk gebruikt. Niet lummelen dus, maar flink door trainen. De Cort: ,,Het is echt niet zo dat we er alleen zijn voor de talentvolle kinderen, we hebben ook recreantengroepen. Maar we streven er wel naar dat iedereen goed bezig is en zoveel mogelijk uit de beschikbare tijd haalt. Ieder op zijn eigen niveau."

Met name na de zomervakantie krijgt Tabitta veel aanmeldingen en ook de populariteit van turners als Yuri van Gelder en Epke Zonderland zorgde in het verleden voor veel belangstelling voor de turnsport. Vanaf twee jaar kunnen kinderen zich aanmelden, maar ook volwassenen zijn welkom. ,,Ons oudste lid is 81 jaar", zegt De Cort trots. Of er onder de nieuwe leden talentjes zitten, hebben de trainers vaak al snel door. Jaarlijks zijn er tests en komen de échte talentvolle turners naar voren. Zij komen in een speciale groep terecht waarin ze worden klaargestoomd voor de topsport. ,,En dat vergt veel. Niet alleen van de kinderen maar óók voor de ouders. De wedstrijden vinden niet naast de deur plaats en het kost echt veel tijd. Daar moet je mee om kunnen gaan."

Het jubileum wordt zaterdag 18 oktober gevierd in sporthal De Braken. Er is een demonstratie van de wedstrijdturnsters van Tabitta gevolgd door een optreden van Elastic Fantastic - bekend van Superkids. Na het dankwoord zijn er voor de kinderen allerlei spelletjes rond het thema circus en kunnen de volwassenen gezellig napraten.

FOTO BOVEN: Trainster Daphne van Roij (links) helpt Maissam Bezbiz bij de balanceeroefeningen. (Foto: Albert Stolwijk).


Recordscores

in strijd om

biljarttitel Boxtel

Met een oorverdovende kanonslag is verleden week bij de Boxtelse Biljartbond de strijd om het plaatselijk clubkampioenschap van start gegaan. Alle partijen werden gewonnen in een score die boven het gemiddelde lag.

Dat betekent dat elke wedstrijd werd afgesloten met een score van twaalf punten voor de winnaar. Dit is, voor zover het ict-geheugen van de BBB reikt, nooit eerder gebeurd. Misschien dat de recente maatregel van het bestuur, strafpunten bij partijen die langer dan veertig beurten zouden gaan duren, voor zoveel strijdlust heeft gezorgd dat van de weeromstuit elke wedstrijd zelfs binnen dertig beurten werd beslist.

In de knusse ambiance van café 't Geveltje aan de Stationsstraat overvleugelde in deze eerste ronde het team van De Amateur 1 het broederteam van De Amateur 2 met 48-30. Op een vergelijkbare manier overwon in het eigen clubhuis De Comsche Hoeve 2 zijn bloedbroeder De Comsche Hoeve 1 met 48-27. En in hun eigen honk café De Adelaar overliep Het Groene Laken 1 de clubgenoten van Het Groene Laken 2 met zelfs 48-23.

De nieuwe ploeg, Uit de Kom, is slechts stroef van start gegaan. In een overigens matige wedstrijdenreeks werd met 31-34 van 't Krijtje verloren. Volgende week kan de eerste echte tussenstand worden opgemaakt.