Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Noodopvang ook mogelijk in huis zusters oblaten

Bedden staan klaar voor vluchtelingen

MARIËLLE WIJFFELAARS

De bedden zijn opgemaakt, kasten staan klaar en de tuin is opgeknapt. Het huis van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat is klaar voor opvang van vluchtelingen. Wanneer het huis zal worden ingezet is nog onduidelijk. Wel werd vanochtend bekend dat de groep vluchtelingen die is opgevangen op De Kleine Aarde langer blijft.

Volgens directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting zal de locatie zeker ingezet gaan worden. ,,Het is niet de vraag óf ze komen, maar wanneer", meldde Beirnaert deze week. Om het huis gereed te maken werd samengewerkt met onder meer de diaconie van de protestantse gemeente in Boxtel en de MOV-groepen van de Heilig Hartparochie.

Particulieren, bedrijven maar ook de Vincentiusvereniging stelden spullen beschikbaar om het zustershuis in te richten. Er was al een aantal bedden te vinden, omdat twee weken geleden een groep Palestijnse jongeren in het huis overnachtte. ,,Er moest nog het een en ander bijkomen en dankzij ons grote netwerk hebben we van alles verzameld", vertelde Herma van Haren namens de Assumptie-Stichting.

VERSCHILLENDE GROEPEN

De vroegere woon- en werkruimte van de zusters oblaten is opgedeeld in twee delen. Eén deel van het pand heeft vier slaapkamers en biedt plaats aan acht personen, ook is er een keuken en woonkamer. Het andere gedeelte is groter en heeft twaalf slaapkamers. Hier kunnen 24 mensen slapen. Van Haren: ,,De huiskamer is hier nog ruimer en er staat een grote eettafel." Het huis beschikt ook over sanitaire voorzieningen, nu de bedden klaar staan kunnen de vluchtelingen er zo terecht. Volgens Van Haren is het een voordeel dat het pand over twee aparte delen beschikt. ,,We kunnen dus twee verschillende groepen herbergen", legde ze uit. ,,Dat kan handig zijn als bijvoorbeeld mannen en vrouwen gescheiden opgevangen moeten worden."

In het onderkomen aan de Prins Hendrikstraat is ook nog een kapel te vinden die door de zusters oblaten werd gebruikt als gebedsruimte. Van Haren: ,,Mogelijk kan de kapel ook door de vluchtelingen benut worden als stilteruimte of als plek om zich even terug te trekken. Het gaat er nu vooral om dat ze een bed en douche hebben. De basisvoorzieningen zijn aanwezig en dat is voor nu het belangrijkst."

Op pagina 3 en 5 meer aandacht voor de opvang van vluchtelingen in Boxtel.

FOTO BOVEN: Gisteren werd volop gewerkt om het zustershuis klaar te maken voor opvang van vluchtelingen. 32 slaapplaatsen zijn beschikbaar. (Foto: Peter de Koning).