Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FILMCYCLUS VOORTAAN OP TWEE LOCATIES

FilmPodiumScopia thuis in Podium én Stapelen

MARC CLEUTJENS

Met de vertoning van '1984' begon vorige maand een nieuwe filmcyclus van FilmPodiumScopia. Later dit seizoen worden nog acht films vertoond in zowel Podium Boxtel als de ridderzaal van kasteel Stapelen. De initiatiefnemers Wim van Liempt en Jos Vervoort van FilmPodiumScopia werken nauw samen met directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting, die de ridderzaal ook graag openstelt voor filmvertoningen.

FilmPodiumScopia bestaat sinds 2009 en staat garant voor een reeks kwaliteitsfilms die gedurende het theaterseizoen in Podium Boxtel wordt vertoond. Op initiatief van Beirnaert is met succes bekeken of onderling samengewerkt kan worden. ,,Ook in de ridderzaal van Stapelen laten we regelmatig films met een boodschap zien en sluiten we nauw aan bij de ideeën van FilmPodiumScopia", vertelt de directeur van de Assumptie-Stichting.

Waar het programma van FilmPodiumScopia dit jaar nog is samengesteld door Van Liempt en Vervoort, zal dat voor volgend seizoen in nauwe samenwerking zijn met Beirnaert. ,,Los van die filmcyclus kan het zijn dat we in de ridderzaal nog extra films laten zien, die bijvoorbeeld over een religieus thema gaan."

VOL IS VOL

De films die dit seizoen in kasteel Stapelen vertoond worden, zijn daar geprogrammeerd omdat er naar verwachting iets minder bezoekers op af zullen komen. ,,In de ridderzaal is maar plaats voor zestig mensen, dus wie hier een film wil komen kijken, moet snel reserveren want vol is vol", zegt Beirnaert. In Podium Boxtel is meer plaats, daar worden de grotere producties gedraaid. In de theaterzaal bij SintLucas worden dit seizoen vier films vertoond, in de ridderzaal zijn dat er vijf.

De rolprenten die FilmPodiumScopia programmeert, worden altijd voorafgegaan door een toelichting van filmkenner Van Liempt. Maar ook Beirnaert zal soms een inleiding voor zijn rekening nemen, bijvoorbeeld als in de kersttijd 'Joyeux Noël' draait. Dat is een film over een bijzondere gebeurtenis in de Eerste Wereldoorlog.

THEMA'S

Volgens Van Liempt is na zes seizoenen gebleken dat er in Boxtel zeker belangstelling bestaat voor filmavonden waar kwaliteitsfilms worden vertoond. ,,Niet elke film wordt even druk bezocht, maar we hebben soms leuke uitschieters. Zo trok 'We need to talk about Kevin' bijna tachtig liefhebbers. We denken dat de films die we nu geboekt hebben ook in trek zullen zijn." Als eerste draait volgende week in de ridderzaal 'Gone Baby Gone', een film die past binnen de cyclus 'Dilemma's'.

Een ander thema dat wordt aangesneden luidt 'Down & Aut' en omvat films over mensen met het syndroom van Down of autisme. De prachtige Spaanse film 'Yo, También' zal een van de publiekstrekkers zijn in deze cyclus. Een andere reeks belicht de rol van kinderen in de Tweede Wereldoorlog: 'Hope and Glory' en 'Haar naam was Sarah'.

'Gone Baby Gone in de ridderzaal van Stapelen begint 8 oktober om 20.15 uur. Kaartverkoop via voorverkoopadressen in Boxtel en Liempde, www.podiumboxtel.nl en www.kasteelstapelen.nl.

FOTO ONDER: Wim van Liempt (links) en Jos Vervoort zijn de initiatiefnemers van FilmPodiumScopia. (Foto: Peter de Koning).