Boxtheater voerde Duthmala ten tonele die waakt over haar kind, de Dommel. Ze is lief voor degene die haar met eerbied behandelt. Zo niet dan kan zij in een toorn ontsteken. Springende kikkers vergezellen haar. (Foto: Peter de Koning).
Boxtheater voerde Duthmala ten tonele die waakt over haar kind, de Dommel. Ze is lief voor degene die haar met eerbied behandelt. Zo niet dan kan zij in een toorn ontsteken. Springende kikkers vergezellen haar. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DOMMELTHEATER TREKT VEEL PUBLIEK NAAR ARTISTIEKE VLOOTSCHOUW

Drijvende taferelen maken creatief lint op Dommel

HENK VAN WEERT

Het is te hopen dat de organisatoren van en de deelnemers aan het Dommeltheater hun geestdrift behouden. Want zondag schotelden zij het publiek op de oevers van de rivier in hartje Boxtel onder de titel Symfonie een prachtige artistieke vlootschouw voor. Die mag met recht een parel aan de toch al zo rijk gevulde plaatselijke cultuurkroon genoemd worden. De succesvol verlopen editie oogstte veel bewondering.

Zeventien sloepen en vlotten vol creaties waaraan veel zorg en inventiviteit ten grondslag lag, vormden een oogstrelende vaartstoet die van start ging op de Dommel ter hoogte van kasteel Stapelen. De rivierbocht net vóór de Raapakkerbrug (de door Cees van Geel bedachte nieuwe naam voor fietsbrug tussen Raaphof en Burgakker) bleek niet voor alle vaartuigen een even makkelijk te nemen hindernis. En dat had weer tot gevolgd dat het het publiek verderop geen aaneengesloten colonne van kunstzinnige uitgedoste bootjes kon aanschouwen.

De meeste kijkers lieten zich echter door de 'gaten' in het schouwspel niet uit het veld slaan en zagen in ongeveer een uur tijd zeer uiteenlopende taferelen aan zich voorbijtrekken. De doelstelling van de organiserende stichting Dommeltheater om tijdens de tweede editie nóg meer culturele diepgang te bereiken dan in 2013, lijkt niet gehaald. Maar dat deed geen afbreuk aan het varende schouwspel. Integendeel, Dommeltheater vormde een fraai artistiek lint op de rivier in het centrum Boxtel en trok veel toeschouwers. Sommige mensen in het publiek gaven aan liever wat meer muziek te horen, anderen hadden verwacht dat na afloop een prijs zou worden uitgereikt.

Voorzitter Paul van Alphen blikte tevreden terug op Dommeltheater 2015. ,,Ook nu hebben we weer dingen geleerd om een volgende editie te vervolmaken. Bijvoorbeeld om de deelnemende groepen beter te laten aansluiten. Maar het was een prachtige stoet en we hebben veel complimenten gekregen. Tijdens de afterparty op het grasveldje aan de Deken De Wijsstraat zorgde de Stripe Big Band voor de muzikale omlijsting en praatten veel deelnemers en tal van toeschouwers gezellig na. Er waren louter positieve geluiden te horen.

THE RIVER

Corné den Ouden kroop net als twee jaar geleden in zijn rol als dorpsomroeper en opende én sloot de vaarstoet af. De eerste boot met Dommeldirigent Nick van der Veer probeerde met violist Harold van de Laar en gitarist Henk Renders de Boxtelse tekst op muziek Bruce Springsteen's The River op de oever over te dragen op de toeschouwers. Ter hoogte van de Zwaanse Brug lukte dat best aardig, vooral dankzij de medewerking van het duo Two of Us dat de klanken overnam en doorgaf aan het publiek.

Nauw betrokken bij het eeuwfeest van de paters assumptionisten in mei en juni, vond bloemkunstenaar Gerard Timmermans inspiratie in de jubileumfestiviteiten. Op een groen drijvend hart torende het poortgebouw van de burcht en op drie satellieten kwamen de omringende Brabantse steden kenmerkend tot uiting. Kanovereniging De Pagaai koos voor de populaire muziekproductie Symphonica in Rosso. Evenementenstichting Boxtel Vooruit had een soort raderboot geconstrueerd die was geïnspireerd op haar logo.

SLAG OM BOXTEL

Als een Marianne uit de Franse Revolutie stond Yvonne van Roosmalen op de plecht van het vlot met strijdende Franse en Engelse soldaten. De groep verbeeldde de Slag om Boxtel in 1794 die ook aan de oevers van de Dommel werd uitgevochten. Het tafereel was een mooi vervolg op het gedicht dat Wil Barten diezelfde middag met zijn Boxtelse Cantorij en op een zelf gecomponeerde melodie vertolkte vanaf het bordes van de ridderzaal in kasteel Stapelen.

Van een vervolg was ook sprake in de bijdrage van Marcel en Bas Joosten, René de Water, Cor van Geffen en Els van Griensven. Van lege bierblikjes hadden zij opnieuw een drijvende tekst gevormd. 'Blik op de Dommel' uit 2013 ging nu verder met muzieknoten én de tekst 'Zoete Lieve G...' die ook in spiegelbeeld inspeelde op het feit dat de Dommel naar Den Bosch toe gaat.

Scouting Boxtel legde de nadruk op samenwerking in een vernuftig gebouwde en varende verkennerstent. Bewoners van de Breukelsestraat voerden de vroegere Boxtelse watertoren mee als lofzang op lokale industriële bedrijvigheid die dankbaar gebruikmaakte van het rivierwater. Bij bruggen kantelde de enorme 'sigaar' en werd aan de onderkant de tekst 'Zund hè?' zichtbaar.

DOMMELAAR

Kamerkoor Ratatouille voerde op komische wijze het tapdansspektakel Riverdance op, terwijl leerlingen van basisschool De Spelelier muzikale puzzelstukjes in elkaar lieten vallen. Karla Niggebrugge kroop namens Boxtheater in de huid van Duthmala, moeder van de Dommel en waarschuwde ervoor om haar kind met respect en eerbied te behandelen want de rivier neemt én geeft. Kwakende kikkers omringden haar op de melodie van die Paul McCartney ruim dertig jaar geleden met een kikkerkoor vertolkte: 'We all stand together'.

De op het laatste moment aangehaakte poëet Victor Vroomkoning droeg zijn nieuwe Dommelgedicht voor in een wankel roeibootje. 'O die da doe da Dommelaar' had de cadans van een lied en dus werd uiteindelijk ook gezongen. Buur(t)vrouwen van Zandvliet, die doorgaans kleurrijk de show stelen tijdens de plaatselijke carnavalsoptocht, trokken als een groot drijvend nest met witte vogels voorbij om aan te geven dat het altijd aanstekelijk is om in Boxtel te landen.

Het Eftelingsprookje van de waterlelies werd door acteurs van het voormalige MiK Kunsteducatie op verrassende wijze dansend én zingend opgevoerd. Kunstenaarscollectief Kunstlicht99 bracht een samenspel van kleur en beweging in beeld, terwijl Fons van Asten, Paul Baars, Bas de Bruin en Bart Ninaber van Eijben een strijkkwartet vormden; een kwartetspel werd gecombineerd met strijkbouten... De laatste sloep verbeeldde een 'harts-tocht' voor beeldende kunst en voerde de schatkist mee van de diezelfde dag afgesloten expositie Kunst op Stapel.

Dichter Victor Vroomkoning bracht in een wat wankel bootje een speciaal geschreven gedicht ten gehore: 'O, die da doe da Dommelaar'.