De bedrijfshal van wasserij Boumans. (Foto: Peter de Koning).
De bedrijfshal van wasserij Boumans. (Foto: Peter de Koning). Foto: Stefan Latijnhouwers

ONDERNEMING SINDS TWEE JAAR GEVESTIGD OP BOXTELS BEDRIJVENTERREIN LADONK

Wasserij Boumans: een begrip in Zuid-Nederland

STEFAN LATIJNHOUWERS

Wasserij Boumans is al ruim 65 jaar een bekende naam in Zuid-Nederland. Met ongeveer zeventig medewerkers en meer dan duizend klanten heeft de van oorsprong Tilburgse onderneming, die zich in 2013 aan de Van Salmstraat in Boxtel vestigde, naar eigen zeggen een 'goede en betrouwbare' positie verworven. Het bedrijf is gespecialiseerd in het reinigen en beheren van textiel voor restaurants, hotels, bedrijven, particulieren en verzorgingstehuizen.

Boxtel heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om wasserijen. Verschillende bedrijven waren in het verleden actief in het keistampersdorp, waaronder Blanca dat tot 2002 in bedrijf was. Op donderdag 14 november werd destijds in de toenmalige vestiging aan de Prins Hendrikstraat het laatste linnengoed onder handen genomen.

Met de firma Boumans kan Boxtel sinds twee jaar opnieuw pronken met een grote speler in de wereld van de wasserijen. Dat gebeurt onder leiding van directeur/mede-eigenaar Guido van de Laar. Hij heeft de bedrijven overgenomen, in 2013 in Boxtel de nieuwe wasserij gebouwd en de locaties uit Tilburg hier samengevoegd. Op dit moment maakt Wasserij Boumans een forse groei door. Teun Looijmans, hoofd van de commerciële afdeling, benadrukt tijdens een rondleiding door het bedrijf dat de horeca een belangrijke opdrachtgever is. ,,Die branche maakt veel gebruik van onder meer bedlinnen, tafellinnen, theedoeken, glazendoeken, koksloven en badgoed. Met onze vrachtwagens en bakwagens verzorgen wij het transport van deze producten dagelijks door heel Brabant én daarbuiten. Concreet betekent dit dat onze chauffeurs het vuile wasgoed op afgesproken dagen komen ophalen en weer schoon terugbrengen."

PARTICULIEREN

Ook voor het wassen, drogen en mangelen en vouwen van bedrijfskleding van industriële ondernemingen en garages is men aan het goede adres bij Boumans. ,,Ook steeds meer particulieren besteden hun wasgoed uit onze wasserij, waaronder veel ouderen", geeft Looijmans aan. ,,We werken nauw samen met dove cliënten met een extra beperking van Koninklijke Kentalis. Zij hebben in onze bedrijfshal een eigen ingang en werkplek en verrichten voor ons allerlei hand- en spandiensten. Denk daarbij aan het vouwen en inpakken van linnen- en badgoed, theedoeken en servetten."

Looijmans wijst op kleinere en grotere wasmachines, waarboven een indrukwekkend leidingenstelsel hangt dat gas, perslucht, stoom en warm en koud water transporteert. Looijmans: ,,Vooraan in de grote bedrijfshal staan de rekken met vuile was van al onze verschillende opdrachtgevers te wachten om gewogen, gesorteerd, gewassen, gedroogd, gestreken,gemangeld, opgevouwd en ingepakt te worden. Hier staan machines die in één beurt tien tot twintig tot wel 180 kilo kunnen reinigen. Per week verwerken we hier dertig ton wasgoed."

Looijmans vervolgt: ,,De grote bulk bestaat uit de vuile was van hotels en restaurants, waarbij in de machines één product tegelijkertijd wordt gereinigd: dus geen linnengoed en theedoeken door elkaar. De zogeheten doeken- en lakenmangel zorgen ervoor dat alles keurig gedroogd, gestreken en gevouwen wordt."

INLOOPMATTEN

Behalve de haal- en brengservice, verricht Boumans nog meer diensten. Voorbeelden hiervan zijn het verhuren en wassen van linnengoed zoals tafelkleden, servetten, linnen beddengoed en inloopmatten, maar ook het inleggen van kleding in kasten, reinigen van linnen handdoekrollen en van luchtfilters.

Looijmans: ,,In de locatie in Boxtel wordt het afvalwater in het wasproces hergebruikt. Daarnaast is sprake van het terugwinnen van restwarmte (van proceswater- en warmte-uitstoot). Sinds enkele maanden hebben we de primeur door het horecalinnen te wassen met enzymen. Hierbij wordt vrijwel geen zeep en chemicaliën in het wasproces gebruikt en wordt met veel lagere temperaturen een beter resultaat verkregen. Bovendien ontstaat minder slijtage van linnen. Goed voor het milieu."

FOTO BOVEN: De bedrijfshal van wasserij Boumans. (Foto: Peter de Koning).