Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

NICO VAN DEN BERG NEEMT NA 39 JAAR AFSCHEID VAN HELICON

Een groot hart voor de veehouderij

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Wat groeit en bloeit, dat boeit", grinnikt Nico van den Berg als hij kijkt naar het kalfje dat een paar minuten eerder ter wereld kwam in de nieuwe stal van Frans van de Sande aan de Liempdseweg in Best. De docent Veehouderij van Helicon gaat graag op bedrijfsbezoek en vond het dan ook een prima plan zijn afscheidsinterview bij een veehouderij van een oud-leerling te doen...

,,Als de koe het kalfje schoon likt, merk je meteen dat het pasgeboren beestje een stuk fitter is", legt Van den Berg uit. Vervolgens, als Van de Sande zich over het kalfje ontfermt, loopt de docent naar de melkrobots om daar wat uitleg te verzorgen. ,,Veertig jaar geleden, toen ik in Wageningen naar school ging, waren onderzoekers al bezig met de ontwikkeling van zo'n machine waarmee je koeien volledig kunt monitoren..."

Door vakliteratuur en bezoeken aan beurzen en bedrijven blijft de docent op de hoogte van alle ontwikkelingen in veehouderijen. ,,Leerlingen verwachten natuurlijk ook dat je van de laatste ontwikkelingen op de hoogte bent. Wat je op bedrijven ziet, kun je weer gebruiken in de lessen." Vol bewondering kijkt Van den Berg naar de stal van Van de Sande, die twee jaar geleden is geplaatst. ,,In de media lees je vaak over megastallen, terwijl mensen zich juist moeten realiseren dat een grotere stal voor dierenwelzijn zorgt. Ze krijgen meer ruimte en ziektes krijgen minder kans zich te verspreiden." Van der Sande onderstreept dit. ,,Mijn koeien geven meer melk sinds ze in de nieuwe stal staan. Een frisse stal is noodzakelijk voor het dierenwelzijn." De 50-jarige boer heeft nog veel met zijn oude school Helicon te maken. ,,Zo hebben we regelmatig een stagiair. Ik probeer die persoon met alle kneepjes van het vak kennis te laten maken."

papieren agenda's

Van den Berg wilde zelf ook boer worden. Hij groeide op in Olst in de provincie Overijssel. ,,Mijn oudere broer wilde hetzelfde, dus moest ik gaan studeren. Mijn vader wilde niet dat zijn bedrijf opgesplitst zou worden", vertelt Van den Berg lachend. En dus ging hij studeren, op de Landbouwhogeschool in Wageningen. Een vriend wees hem op de vacature van 'docent veehouderijvakken' op de Middelbare Agrarische School (MAS), voorloper van Helicon. ,,Ik voegde daad bij woord en ging bij de toenmalige directeur Henk van Miltenburg en Gerard van Os op bezoek. Ineens was ik aangenomen. En dan ben je 39 jaar verder..."

De docent heeft zijn papieren agenda's van alle jaren nog bewaard. Speciaal voor oud-leerling Van de Sande had hij de editie '81-'82 meegebracht, zodat de boer zijn cijfers nog even kon bekijken. ,,Het eerste punt was een negen, ik ben goed gestart", grinnikt Van de Sande. Daarnaast wist hij feilloos te vertellen waar al zijn klasgenoten zijn beland. ,,Zelf heb ik altijd boer willen worden. Voor en na school molk en voerde ik de koeien. Hoewel ik niet de makkelijkste leerling was, bewaar ik goede herinneringen aan de MAS. Vakken als veeteelt, veevoeding en melkwinning: daar heb ik zeker iets aan gehad. Ook de praktijklessen waren erg nuttig."

Na een kort uitstapje richting Dierverzorging, de opleiding die Van den Berg met een aantal docenten opzette, kwam hij weer terug bij Veehouderij. ,,Daar ligt toch mijn hart, al van jongs af aan. Ik vind het geweldig om leerlingen iets bij te kunnen brengen. Je merkt in deze tijd dat er grote behoefte is aan jongeren die de opleiding Veehouderij hebben gevolgd. Wel moest ik mijn woordenschat uitbreiden met Brabantse woorden", lacht Van den Berg. Hij woonde ruim dertig jaar in Liempde en is inmiddels verhuisd naar Best.

Hoewel zijn afscheid pas vandaag, donderdag 1 oktober, wordt gevierd, is Van den Berg aan het einde van vorig schooljaar al gestopt als docent. ,,Het was raar om in september niet meer te starten op Helicon, maar het is goed zo. Ik zal veehouderijbeurzen blijven bezoeken en af en toe oud-leerlingen blijven bezoeken. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan..."

FOTO BOVEN: Nico van den Berg (rechts) neemt na 39 jaar afscheid als docent Veehouderij van Helicon. Hij brengt graag bezoeken aan bedrijven van oud-leerlingen en was dinsdag te gast bij Frans van de Sande aan de Liempdseweg in Best. (Foto: Gerard Schalkx).


Bijeenkomst voor

inwoners centrum

en Breukelen

Begin dit jaar werd werd wijkplatform Centrum-Breukelen opgericht. Inmiddels zijn al diverse commissies gerealiseerd waarbij ook wijkbewoners zich hebben aangesloten. Maandag 19 oktober wordt vanaf 19.30 uur een wijkvergadering gehouden.

De bestuursleden van wijkplatform Centrum-Breukelen, met Fons van Heesch als voorzitter, hebben de voorbije maanden kennisgemaakt met buurtverenigingen, wijkbewoners, commissies en het wijkteam. Ook was het platform aanwezig op de Boxteldag en participeren bestuursleden in de voorbereidingen voor Sint op Stapel en de komst van statushouders in Boxtel. ,,Onze doelstelling is met name belangenbehartiging en verbindingen leggen tussen groepen burgers en organisaties", laat het bestuur weten. ,,Om deze doelstelling verder uit te dragen zijn we op zoek naar extra bestuursleden, maar ook naar wijkbewoners die zich graag willen inzetten voor een commissie of activiteit." Inmiddels zijn diverse commissies opgericht, zoals veiligheid, verlevendigen van de wijk, ontmoeten en communicatie/PR.

Om het wijkplatform nóg meer gezicht te geven, wordt op maandag 19 oktober om 19.30 uur een bijeenkomst georganiseerd waar de bestuursleden vertellen wat er de voorbije maanden is gebeurd. De locatie is nog niet bekend, maar belangstellenden kunnen zich via het secretariaat opgeven door een e-mail te sturen naar wijk.centrumbreukelen@gmail.com.