Het finalespel uit Ron Brandsteder's Honeymoonshow herleefde zaterdagmiddag in Esch. (Foto: Marcel Fischer).
Het finalespel uit Ron Brandsteder's Honeymoonshow herleefde zaterdagmiddag in Esch. (Foto: Marcel Fischer). Foto: Marcel Fischer

ESSCHE BLAASKAPEL DE KNOESTJES VIERT LUDIEKE MIJLPAAL

Al 44 jaar het beste recept... Voor feest!

HENK VAN WEERT

Geworteld in het carnavalsgedruis is het niet verwonderlijk dat de Essche blaaskapel De Knoestjes het 44-jarig bestaan aangreep voor een driedaags jubileumfeest. Want vier keer elf is in het zottenwereldje een heuse mijlpaal. De muzikanten trokken alles uit de kast om de dorpsbewoners te betrekken bij hun lustrumfeest dat als thema 't Beste Recept meekreeg en glansrijke verliep.

De feestelijkheden startten vrijdagochtend op basisschool Sint-Willibrordus waar alle leerlingen aan de slag gingen om onder begeleiding lekkere hapjes klaar te maken. Die werden tegen twaalf uur door de jeugd zelf opgepeuzeld terwijl het blaasorkest vrolijke muziek in de aula liet klinken. En onder mascotte Knoebus werd zowaar een kleine polonaise gedanst.

Diezelfde dag gaf burgemeester Jeanette Zwijnenberg van de gemeente Haaren 's avonds in dorpshuis De Es het officiële startschot voor het driedaags evenement. Daar kregen bijna dertig teams een boek met honderd vragen uitgereikt die dezelfde avond in Ons Café weer ingeleverd moesten worden met zoveel mogelijk goede antwoorden.

De KenEsch Quiz kreeg zaterdag een spectaculair vervolg met een spelronde waarbij een zwembad in de vorm van een enorm bord gazpacho met twee glijbanen de blikvanger was. De Honeymoonshow waarmee quizmaster Ron Brandsteder in de jaren negentig furore maakte op tv herleefde op het plein voor De Es.

Op een inventief gebouwde stellage nam steeds een lid van de twee strijdende teams plaats. En naarmate er meer foute antwoorden werden gegeven, werd de helling steeds schuiner, zodat uiteindelijk één van de twee rivalen in het water belandde dat natuurlijk voor de nodige hilariteit zorgde. ,,Meteen na het verlaten van het water jezelf goed afdrogen en andere kleren aantreffen", adviseerde Gerrie van der Mee die samen met Luuk van Velthoven in een kokstenue de spelshow leidde. ,,We willen niet dat jullie een kou oplopen en vanavond de feestavond moeten missen."

De quiz werd uiteindelijk gewonnen door het team 't Ken Netnie. Om nog in tijdens het feest de uitslag bekend te kunnen maken, moesten de juryleden van De Knoestjes wel hard doorwerken.

DRUKKER DAN CARNAVAL

Onderdeel van het middagprogramma was zaterdag ook een bierproeverij. Daarnaast kregen alle teams een bouwpakket met houten onderdelen om een 'taart' te maken. Ook enkele leden van 't Bacchuscorps, de Essche carnavalsclub die volgend jaar het vijftigjarig bestaan gaat vieren, waren er druk mee in de weer. Joop van Roosmalen was een van hen en sprak zijn waardering uit voor het programma dat De Knoestjes op touw had gezet. ,,De huiskamer waar we gisteren ons quizboek invulden was te klein. Eigenlijk hadden we wel twee dagen nodig om alles goed te beantwoorden."

Medelid Maarten Timmermans knikte grinnikend: ,, Andere teams gebruikten de computer of een smartphone, maar wij hebben alles opgezocht in boeken en oude edities van carnavalskrant De Oggelleuter. Daar ging wel veel tijd in zitten..." Jan van Schijndel, ook van 't Bacchuscorps, zei het leuk te vinden dat er zoveel animo voor het jubileum van De Knoestjes is. ,,Met carnaval zelf zijn lang niet zoveel mensen op de been!"

Trombonist Frans Knapen van De Knoestjes, die zitting had in de jubileumcommissie, liep zaterdagmiddag stralend rond: ,,Alles verloopt op rolletjes en de mensen hebben veel plezier. Daar was het ons om te doen. Het enthousiasme is overweldigend."

DWEILORKESTEN

Zondag werd Esch overspoeld door ruimt twintig dweilorkesten die op vijf plekken in het dorp hun vrolijke klanken uitstrooiden. Ondertussen kon het publiek deelnemen aan allerlei spelletjes. Het zonovergoten muziekfestival vormde de muzikale apotheose van een geslaagd verlopen feestdriedaagse en werd afgesloten met een spetterend optreden van De Aggemarvanhuisaf Band uit Boxtel.

BOVENSTE FOTO: Het finalespel uit Ron Brandsteder's Honeymoonshow herleefde zaterdagmiddag in Esch. (Foto: Marcel Fischer).


bijeenkomst in dorpshuis de es op woensdag 7 oktober

Meepraten over toekomst van Haaren

Bij inwoners uit Esch is onlangs een krant van de gemeente Haaren op de deurmat gevallen. Het traject om de toekomst van de gemeente te bepalen is een nieuwe fase ingegaan. Esschenaren zijn welkom tijdens een informatiebijeenkomst op woensdag 7 oktober in dorpshuis De Es; inschrijven is mogelijk tot en met morgen, vrijdag 2 oktober.

Tijdens de bijeenkomst kunnen inwoners zich uitspreken over wat ze belangrijk vinden in een gemeente. Daarna wordt gekeken of deze standpunten passen bij een zelfstandige gemeente, bij herindeling of juist bij opsplitsing. Door middel van speciale software wordt uiteindelijk duidelijk wat de belangrijkste gespreksthema's zijn tijdens de verschillende bewonersbijeenkomsten.

Bijeenkomsten in Helvoirt en Biezenmortel hebben inmiddels plaatsgevonden. Inwoners van het dorp Haaren kunnen zich uitspreken tijdens een avond op maandag 5 oktober.

FORUM

Inschrijven voor de bijeenkomsten is mogelijk via www.haaren.nl. Op deze website is het ook mogelijk via een forum mee te praten over de toekomst van de gemeente. Mensen wordt gevraagd wat zij belangrijk vinden voor de toekomst. Ook de mening over de drie hoofdlijnen en de afzonderlijke scenario's komt aan bod. Het is tot en met 7 oktober mogelijk via dit forum te reageren.

Op basis van de resultaten van de inwonersbijeenkomsten en het forum bepaalt de gemeenteraad op donderdag 26 november hoe de derde fase er uit komt te zien. Hierin kunnen inwoners nog eenmaal hun stem laten horen door middel van een 'brede raadpleging', bijvoorbeeld via een referendum, een enquête of bijeenkomsten op de dorpspleinen.

En plons... daar ga je in een zwembad vol 'gazpacho'. Juul van der Aa van de Roze Sokskes haalde als eerste een nat pak. (Foto: Marcel Fischer).
Leerlingen van de Essche basisschool smulden vrijdagochtend van zelfgemaakte hapjes op klanken van De Knoestjes. (Foto: Henk van Weert).
De Aggemarvanhuisaf Band zorgde zondagmiddag voor een spetterend afsluiting van het jubileumfeest van De Knoestjes. (Foto: Peter de Koning).