Bewoners van de Baroniestraat namen op Burendag een kijkje in het Rode-Kruisgebouw aan de Jan Kruijsenstraat. (Foto: Gerard Schalkx).
Bewoners van de Baroniestraat namen op Burendag een kijkje in het Rode-Kruisgebouw aan de Jan Kruijsenstraat. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

LEUKE ONTMOETINGEN IN JAN KRUIJSENSTRAAT EN OMGEVING

Rondleidingen maken Burendag interessant

ANNEKE VORSTENBOSCH

Wooncomplex Cello, de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis, kindercentrum Kindertuin en Tiga Health & Beauty presenteerden zich zaterdag tijdens Burendag aan buurtbewoners van de Jan Kruijsenstraat en omgeving. Mooi meegenomen was dat sommige omwonenden nu ook elkaar voor het eerst de hand konden schudden. Te midden van het feestgedruis met ballonnen, vlaggenlijnen, ontmoetingstafels en (live) muziek bleken de organisaties ook samenwerkingsmogelijkheden voor in de toekomst te zien.

Annemarie van Asveldt, begeleider bij de woongroep van Cello aan de Molenstraat, opperde om samen met andere organisaties in de buurt de deuren eens open te stellen. Samen met de bewoners en collega Hanneke van der Spek verwelkomde zij belangstellenden. ,,We hebben onlangs natuurlijk veel nieuwe buren gekregen doordat de woningen aan de overkant van de straat zijn opgeleverd. We wilden graag op een laagdrempelige manier eens met elkaar kennis maken", aldus Annemarie.


Hanneke vulde aan: ,,En we willen onze bewoners ook aan de buurt voorstellen. Zij hebben uiteraard diverse kwaliteiten en willen graag iets voor de buren doen. Net zo goed als dat je een andere buurman eens om hulp vraagt, zou je dat ook aan ons kunnen vragen. Denk aan een keer muziek maken, meehelpen in de tuin of een kaart op de bus doen. Anderzijds kan Cello ook zeker hulp van vrijwilligers gebruiken."

HARTMASSAGE

Tijdens de Burendag verzorgde Rode Kruis-instructeur Bert van Lijssel met behulp van reanimatiepoppen demonstraties, onder meer met een hartpassageapparaat (foto boven, Gerard Schalkx). ,,We proberen mensen enthousiast te krijgen om eerste hulp te bieden bij ongelukken. Reanimatie is daarbij een belangrijk speerpunt. Daarbij werken we samen met EHBO-afdelingen in Boxtel en Liempde", vertelde Van Lijssel. Zaterdag konden de eerste dertig belangstellenden zich bij hem opgeven voor een gratis AED-les op een later moment.

Gerry van den Bosch, medewerker sociale hulp van het Rode Kruis, vertelde dat ze het ontmoeten van de vier organisaties belangrijk vindt. ,,Wij maken vandaag bijvoorbeeld kennis met de bewoners van Cello, die zien we anders nooit." Van den Bosch vertoonde een film waaruit blijkt hoe waardevol de sociale activiteiten zoals spelletjes en handwerken zijn. ,,We hebben ontmoetingsgroepen en daarnaast hebben we als doel een werkgroep zelfredzaamheid op te zetten om mensen hulp te bieden bij het zelfstandig kunnen leven." Belangstellenden hiervoor kunnen contact opnemen via telefoonnummer (0411) 67 72 34.

Tussen deze twee locaties in, is het kantoor van kindercentrum Kindertuin gevestigd, waar de jeugd zich kon uitleven op een springkussen. ,,Cello kwam met het idee en wij vonden het een leuk idee om elkaar zo te kunnen ontmoeten", aldus directeur Hindrik Schuurman. Bij sportschool Tiga werd een afsluitende borrel gehouden. Tijdens de uitgebreide rondleiding werden waardebonnen uitgereikt voor een maand lang gratis sporten. Nu kunnen buurtbewoners elkaar ook op sportief gebied leren kennen...

FOTO BOVEN: Bewoners van de Baroniestraat namen op Burendag een kijkje in het Rode-Kruisgebouw aan de Jan Kruijsenstraat. (Foto: Gerard Schalkx).