In het Boxtelse gemeentehuis werd maandag volop gesproken over opvanglocaties. (Foto: Peter de Koning).
In het Boxtelse gemeentehuis werd maandag volop gesproken over opvanglocaties. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Boxtel ingeschakeld voor noodopvang

17 meisjes krijgen rust op terrein Kleine Aarde

MARIËLLE WIJFFELAARS

Maandenlang zijn ze onderweg geweest; van hun moederland Eritrea naar Nederland. Donderdagavond om 17.00 uur kwamen ze aan in Boxtel waar ze op het terrein van De Kleine Aarde werden opgevangen. Zeventien meisjes tussen de 14 en 19 jaar krijgen hier onderdak, een bed, eten en drinken én een activiteitenprogramma. Zodat ze even tot rust kunnen komen voordat ze vertrekken naar een vaste plek...

Twee weken geleden bood de gemeente Boxtel twee noodopvanglocaties aan bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In totaal heeft Boxtel 42 plekken beschikbaar op De Kleine Aarde en in het vroegere huis van de zusters oblaten. Hoewel het COA in eerste instantie geen gebruik maakte van de locaties in Boxtel, kreeg de gemeente donderdag 24 september het verzoek een groep van zeventien vluchtelingen op te nemen. ,,Om 13.00 uur kregen we het telefoontje en vier uur later waren de meisjes al in Boxtel", vertelt woordvoerder Bas Schel.

MAANDEN ONDERWEG

De gemeente Boxtel is voorbereid op noodopvang en ook binnen de Veiligheidsregio is er een professioneel team dat snel actie kan ondernemen als een grote groep mensen snel opgevangen moet worden. ,,We zijn aan de slag gegaan bij De Kleine Aarde want er moesten bedden worden opgemaakt en de eerste levensbehoefte als eten, drinken en toiletartikelen dienden aanwezig te zijn", legt Schel uit. ,,De meisjes kunnen in Boxtel tot rust komen na maanden onderweg te zijn geweest. Dit is de eerste plek waar ze bij kunnen komen."

De groep werd eerst opgevangen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel en vervolgens naar Brummen verplaatst. Na 72 uur kwamen de meisjes aan in Boxtel waar ze eigenlijk ook maar 72 uur zouden blijven. Gisteren werd bekend dat de meiden voorlopig in Boxtel blijven. Reden hiervoor is dat de gemeente Boxtel bij het COA heeft aangegeven dat het niet verstandig is de groep wéér ergens anders heen te sturen. Schel: ,,Na een paar dagen komen de verhalen pas los. Het zijn minderjarige kinderen en die moeten de tijd krijgen om uit te rusten, tot zichzelf te komen én hun vaak schrijnende verhaal te kunnen doen."

In de opvanglocatie op De Kleine Aarde begeleiden medewerkers van orthopedagogisch instituut De La Salle de meiden, ook vrijwilligers van ContourdeTwern werken mee. Tevens is de GGD geweest om de vluchtelingen te onderzoeken en waar nodig medische hulp te bieden. Er is dagelijks een activiteitenprogramma waar de meisjes aan mee kunnen doen. Zo wordt er samen gekookt, Nederlandse les gegeven en zijn er zumba-lessen.

FACEBOOK

Het terrein van De Kleine Aarde kent permanente beveiliging, zo vertelde wethouder Marusjka Lestrade maandagavond tijdens een bijeenkomst in de raadzaal. Aanwezigen vroegen zich namelijk af of onder de groep mogelijk ook kindbruidjes zitten. Volgens Lestrade zijn daar nu geen aanwijzingen voor. ,,De meisjes worden in de gaten gehouden en er wordt gepraat over hun ervaringen, er is geen aanleiding om te denken aan kindbruidjes. Ze zijn flink getraumatiseerd en een gespecialiseerd team houdt zich met hen bezig." Ook vroeg een bezoekers van de avond in de raadzaal zich af of er een website is waar de namen van deze meiden en hun verblijfslocatie te vinden zijn. Volgens de wethouder is dat niet het geval. ,,Deze gegevens zijn niet openbaar. Het is wel zo, dat diverse kinderen in de groep een smartphone hebben en tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een Facebook-account. Het zijn ook geen gevangen, er is wel wat bewegingsvrijheid."

Als de groep uit Eritrea weer vertrokken is, kan het zijn dat locaties in Boxtel weer gebruikt moeten worden voor noodopvang. Woordvoerder Schel: ,,Dat horen we altijd pas op het laatste moment. Maar we zijn goed voorbereid dus het is voor ons geen probleem om het COA te ondersteunen."

Lestrade is op de hoogte van de zorgen die sommige inwoners van Boxtel hebben over de komst van vluchtelingen. ,,Ik heb begrip voor de onrust en wil proberen de zorgen zoveel mogelijk weg te nemen", verklaarde de wethouder. ,,Het is een moeilijke kwestie en het is ook niet te voorspellen hoe het zich zal ontwikkelen. Het is een tijd waarin de dingen plotseling op ons afkomen en daar moeten we gezamenlijk een weg in vinden."


Al veel acties voor hulp aan vluchtelingen

Op sociale media was het de afgelopen dagen een veelgelezen vraag: wat kan ik als inwoner doen voor de vluchtelingen? De gemeente coördineert de opvang én hulp aan vluchtelingen die naar Boxtel komen en wil daarom het hulpaanbod goed in kaart brengen.

Boxtelaren die zich als vrijwilliger willen inzetten, kunnen contact opnemen met het Vrijwilligerssteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Buro Nieuwkomers heeft dringend vrijwilligers nodig die statushouders en/of vluchtelingen willen helpen en ondersteunen bij vragen of problemen. Belangstellenden kunnen bellen naar telefoonnummer (0411) 65 58 99 of mailen: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Ook zijn mensen bezig met het verzamelen van spullen. Wie oude kleding of speelgoed wil doneren, kan hiervoor terecht bij de Vincentius Vereniging. Voorzitter Toon van der Sloot meldde deze week dat voor het in orde brengen van de slaapplaatsen voor de vluchtelingen beddengoed bij de Vincentius Vereniging is opgehaald. ,,Ook hebben we al kleding opzij gelegd en we zijn bereid onze winkel speciaal te openen voor de zeventien meiden uit Eritrea zodat ze rustig spulletjes kunnen uitkiezen." Spullen inleveren kan ook bij de Vincentius Vereniging; die is bereikbaar via telefoonnummer 06-10 61 08 06 of via vincentiusboxtel@gmail.com. De winkel is geopend op vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Geld doneren kan via het Rode Kruis. Voor de vluchtelingenopvang in het huis van de oblaten is rekeningnummer NL77 RABO 0306 0812 96 geopend ten name van de Assumptie-stichting.