Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Prinses Amaliaschool houdt inzamelingsactie

'Vluchten uit je eigen land: dat is erg!'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Beelden van vluchtende gezinnen op het Jeugdjournaal, maar vooral de berichten over kinderen die hun thuisland moeten verlaten. De achtjarige Kris Dolman was er erg van onder de indruk. En dus schreef de leerling van de Prinses Amaliaschool een brief aan schooldirecteur Stephan van de Vries, met daarin het voorstel om een inzamelingsactie te starten. Van de Vries kon daar alleen maar mee instemmen. Inmiddels hebben al veel kinderen én ouders spulletjes gebracht.

Kris zag op televisie dat er een actie werd gehouden waarbij slaapzakken werden ingezameld. De stichting Slaapzakken voor Lesbos lieten deze verschepen naar Griekenland. ,,Meester Stephan was meteen enthousiast", vertelt Kris. ,,We hebben een aantal slaapzakken gekregen en deze zijn zondag verzonden naar Lesbos." Maar Kris wilde meer en samen met de schooldirecteur én een groep ouders werd een inzameling van kleding, knuffels en speelgoed op touw gezet. ,,Ook deze ouders hadden dit plan. Zij waren bezig met de voorbereidingen voor het grote Offerfeest op onze school en hebben zich ook ingezet voor het inzamelen van allerlei goederen."

NIKS MEENEMEN

In de school is inmiddels al een groot aantal plastic zakken vol met kleding en speelgoed te vinden. Ook Kris zelf heeft niet stil gezeten en heeft vijf vuilniszakken vol artikelen gedoneerd. ,,Dat is vooral oude kleding en schoenen waar ik ben uitgegroeid", legt hij uit. ,,Bij mij lag het gewoon maar in de kast, ik had er niks meer aan. Hopelijk kan ik de vluchtelingen zo een beetje helpen."

De beelden van de vluchtelingen hebben diepe indruk gemaakt op Kris en zijn klasgenootjes. ,,Vluchten uit je eigen land en niks mee kunnen nemen: dat is toch erg? Het is niet goed dat dat nodig is, ik vind het heel zielig." In de klas wordt gezamenlijk naar het Jeugdjournaal gekeken en de kinderen praten er onderling ook over. Kris: ,,Ik wil graag de vluchtelingen helpen, vooral de kindjes. Want dat vind ik eigenlijk nog het allerergst."

Dagelijks kunnen mensen om 08.30 uur hun spulletjes naar de basisschool brengen. Uiteindelijk gaan alle goederen naar de stichting Hand in Hand voor Syrië in Esch. Van de Vries: ,,Deze stichting zamelt specifiek in voor vluchtelingen uit Syrië en daar sluiten we graag bij aan."

WELKOM IN BOXTEL

Maar er is niet alleen een inzamelingsactie gehouden. Tijdens het Offerfeest werd vorige week volop geknutseld door de leerlingen. Samen maakten zij welkomstborden voor de vluchtelingen die in Boxtel worden opgevangen. ,,We willen laten weten dat zij welkom zijn in ons dorp", aldus Van de Vries. Waar ze worden geplaatst, is nog niet bekend.

FOTO BOVEN: Kris Dolman zamelde samen met zijn schoolgenootjes allerlei spulletjes in voor vluchtelingen. (Foto: Peter de Koning).


brainstormen over vluchtelingen en statushouders

Opvang in units, scholen en pastorie?

De bijeenkomst waarbij Boxtelaren mochten meedenken over de opvang van statushouders stond al langere tijd op de planning. Maar het oorspronkelijke gespreksonderwerp werd ingehaald door de actualiteit. Met de noodopvang van zeventien meisjes uit Eritrea werd tijdens de brainstormavond in de Boxtelse raadzaal maandagavond ook gesproken over vluchtelingen. Mogelijk opvanglocaties passeerden de revue, maar wethouder Marusjka Lestrade beantwoordde vooral veel vragen over vluchtelingen en statushouders.

Er is een onderscheid tussen vluchtelingen en statushouders. De laatste groep zijn mensen die al een verblijfsstatus hebben en in eerste instantie vijf jaar in Nederland mogen verblijven. Daarna wordt hun situatie opnieuw bekeken. ,,We kijken dan of het land van herkomst weer veilig is en of mensen eventueel terug kunnen", legde wethouder Lestrade uit. ,,Elke gemeente moet jaarlijks een aantal statushouders opnemen, in Boxtel zijn dat er dit jaar 52 waarvan er inmiddels veertig geplaatst zijn." De gemeente is voor deze mensen verantwoordelijk voor de huisvesting en voor onderwijs voor schoolgaande kinderen.

Nu de stroom vluchtelingen in heel Europa toeneemt, moeten de komende jaren ook meer statushouders worden opgenomen. Ook de gemeente Boxtel zal naar verwachting meer mensen moeten huisvesten. De statushouders worden veelal geplaatst in sociale huurwoningen van de lokale woonstichting Sint-Joseph, maar deze voorraad is niet onuitputtelijk. Lestrade: ,,Er zijn al wachtlijsten voor sociale huurhuizen en we willen mensen die wachten op een woning ook van dienst kunnen zijn. Daarom gaan we op zoek naar andere locaties waar statushouders kunnen worden gehuisvest én waar noodopvang voor vluchtelingen kan worden gerealiseerd."

WACHTLIJST

Eerder stelde de gemeente Boxtel al bedden beschikbaar aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zowel het klooster van de zusters oblaten als De Kleine Aarde werden aangeboden; sinds donderdag zijn zeventien meisjes uit Eritrea gehuisvest in Boxtel. ,,Maar er kan altijd nóg meer vraag naar noodopvang komen en ook zoeken we naar locaties waar statushouders kunnen wonen. Dat kan van alles zijn: leegstaande gebouwen of grond waar gebouwd kan worden. Boxtelaren mogen hierover meedenken", aldus wethouder Lestrade.

Voordat de zeventig aanwezigen maandag aan de slag gingen met het noemen van plekken, werd er vanuit de zaal een aantal vragen gesteld. En hoewel enkele bezoekers bezwaren uitten over de komst van statushouders en vluchtelingen naar Boxtel, liepen de gemoederen niet zo hoog op. Wel maken Boxtelaren zich zorgen over de druk op de huizenmarkt, zeker toen directeur Rob Dekker van Sint-Joseph meldde dat de wachttijd voor een sociale huurwoning vijf tot acht jaar is. ,,Straks zijn er geen woningen meer beschikbaar voor inwoners en wordt de wachtlijst nóg langer", stelde een aanwezige. De wethouder begreep dit: ,,Daarom willen we ook dat andere panden of bouwlocaties aan bod komen. Want er zijn echt nog wel opties."

LADONK

Tijdens de brainstormsessie werden tal van plekken genoemd. Onder meer de Heilig Hartkerk kwam vaak naar voren alsmede de pastorieën aan de Baroniestraat, in Liempde en in Lennisheuvel. Maar ook de vroegere school aan het Ronduutje, zorginstelling Sefkat, het voormalige onderkomen van MiK Kunsteducatie in Sint-Ursula, jeugdhuis Pius X en de naastgelegen beheerderswoning in Liempde alsmede lege bedrijfspanden op Ladonk behoorden tot de suggesties. Maar ook braakliggende terrein kunnen dienst doen als opvangplek, hier zouden tijdelijke woonunits kunnen worden gerealiseerd.

Volgens de wethouder zijn niet alle genoemde plekken even geschikt. Enkele panden en gronden zijn geen eigendom van de gemeente of hebben een andere bestemming. Lestrade: ,,Er wordt landelijk wel bekeken hoe we daar mee om kunnen gaan. Want het wijzigen van een bestemming kost vaak veel tijd, mogelijk dat in deze situatie een uitzondering kan worden gemaakt."

SAMEN DOEN

De gemeente Boxtel gaat alle suggesties inventariseren en geeft binnen twee weken een terugkoppeling aan bezoekers van de brainstormavond. Ook worden hierin locaties die door wijkorganen zijn genoemd meegenomen. Vervolgens stelt het college van B. & W. een plan op wat zal worden besproken door de gemeenteraad. ,,Het is fijn dat een grote groep inwoners heeft meegedacht, want we willen het samen met de bevolking doen", meldde Lestrade. Mensen kunnen ideeën melden via e-mail: communicatie@boxtel.nl.