Muziekvereniging Sint-Lambertus opende in 2014 de kermis. (Foto: Peter de Koning).
Muziekvereniging Sint-Lambertus opende in 2014 de kermis. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DORPSAVOND IN SINT-LAMBERTUSSCHOOL

'Wijkagent in Gemonde? Heb die man nooit gezien'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Inwoners van Gemonde mochten dinsdagavond in basisschool Sint-Lambertus al hun ideeën en wensen op tafel leggen. Doel van de bijeenkomst, die gehouden werd door de brede welzijnsinstelling Partis, was met met elkaar van gedachten te wisselen om een 'beter en leefbaarder dorp' te creëren.

Wat na afloop vooral bleef hangen, was de onwetendheid van veel bezoekers over het bestaan van het informatieve weblog over Gemonde op internet en het feit dat er in de persoon van Olof de Bekker een wijkagent in Gemonde actief is. ,,Hebben wij een wijkagent in het dorp? Ik heb die man nog nooit gezien", liet een van de aanwezigen weten.

Opbouwwerker Vincent Gil-Toresano van Partis liet aan het begin van de drukbezochte avond weten dat de overheid de afgelopen veertig jaar voor de inwoners gezorgd heeft. ,,Nu wordt van ons verlangd dat we in toenemende mate voor elkaar gaan zorgen. Als welzijnsinstelling willen we helpen om al jullie wensen maar ook de knelpunten in kaart te brengen en te inventariseren. Of de ideeën haalbaar zijn en uitgevoerd kunnen worden, is van later zorg. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jullie zélf de kar gaan trekken en concrete stappen gaan zetten. Onze rol blijft beperkt tot het begeleiden, ondersteunen, activeren, faciliteren en structureren van het proces en stimuleren van burgerinitiatieven."

Gil-Toresano en zijn collega's kregen tijdens de bijeenkomst te horen dat het het verdwijnen van alle voorzieningen in Gemonde de inwoners niet bepaald lekker zit. ,,Nu zijn we ook het bibliotheekpunt in dorpshuis De Kei en de pinautomaat kwijt. We houden helemaal niets meer over. Alleen de kerk is er er nog", zei een van de bezoekers met een bezorgde blik. Jan Geerts benadrukte dat verkeersremmende maatregelen op de Sint-Lambertusweg dringend nodig zijn. ,,Het is daar levensgevaarlijk voor de kinderen", aldus het voormalige gemeenteraadslid, die meer noten op zijn zang had. ,,De ontsluiting van de Rietstok moet veel beter. De brandweer kan daar niet komen."

Hendrik Klomp stelde op zijn beurt dat ouderen de kans moeten krijgen om langer thuis te blijven wonen, terwijl Hans van der Schoot opmerkte dat er in Gemonde te weinig ruimte is voor aangepaste zorgappartementen. Zo regende het voorstellen en wensen: van een discoavond voor de plaatselijke jeugd in De Kei en de aanleg van een kunstgrasveld op het terrein van voetbalclub Irene tot het in ere herstellen van de 'Ronde van Gimde'.

Op dinsdag 20 oktober staat in De Kei een vervolgbijeenkomst gepland. ,,Die avond is bedoeld voor Gemondenaren die concreet met een activiteit aan de slag willen', aldus Gil-Toresano. ,,Positief is dat vandaag duidelijk is geworden dat de wil groot is bij de aanwezigen om aan de slag te gaan en van Gemonde een nóg mooier, veiliger en betrokken dorp te maken."


Ronnie van Gestel

wint koningschieten

Ronnie van Gestel uit Gemonde heeft zondag het koningschieten voor niet-gildeleden op zijn naam geschreven. Eric Schneider won de strijd in de categorie jeugd tot 16 jaar. De organisatie van het evenement was in handen van het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina.

Gildeaccommodatie Datmunda vormde het decor voor het koning- en prinsschieten voor 'burgers'. Alle dorpsbewoners vanaf 16 jaar mogen tijdens dit evenement met een speciaal gildegeweer proberen de houten koningsvogel te raken. Wie het laatste stukje uit de schutsboom neerhaalt, is de nieuwe burgerkoning. Voor de jeugd tot 16 jaar stond de titel burgerprins op het spel. Winnaar Van Gestel ging de strijd aan met 26 andere schutters. Hij wist uiteindelijk met het 368e schot de laatste resten van de houten vogel naar beneden te halen en de titel in de wacht te slepen.

Schneider sloeg zijn slag met het 276e schot van de middag. Het deelnemersveld bij de jeugd telde veertien schutters.

Gemonde

Vluchtelingen

Sint-Michielsgestel is op dit moment nog geen opvanggemeente voor vluchtelingen, maar wel voor de zogeheten vergunninghouders. Een woordvoerder liet deze week weten dat de gemeente rekening houdt met de vraag om op korte termijn crisisnoodopvang beschikbaar te stellen. ,,Dit vanwege de aanhoudende stroom vluchtelingen. We hebben hierover contact met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk."

Koningschieten

Het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint-Catharina houdt zaterdag 4 oktober het traditionele koningschieten bij de accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg. Het evenement start om 13.00 uur. Titelverdediger is Tonnie van Oirschot. Als hij ook dit keer de houten koningsvogel omlaag schiet, wordt hij benoemd tot de nieuwe gildekeizer. De entree voor het schietevenement is gratis.


JAARLIJKS VOLKSFEEST START ZATERDAG 10 OKTOBER

Kermispret in Gemonde

De Gemondse kermis wordt dit jaar gehouden van zaterdag 10 tot en met dinsdag 13 oktober. De horecagelegenheden Kloosterzicht en De Schuif geven het feest een extra tintje met tal van optredens en activiteiten.

De kermis start zaterdag om 19.00 uur. Van zondag tot en met dinsdag zijn de volgende attracties dagelijks geopend vanaf 13.30 uur: autoscooter, boksbal, cakewalk, draaimolen, lijntrekspel, ponyrijden, eendenhengelspel, schietsport, grijpkranen en een dartsspel. Tevens worden gebak, suikerwerken, vis en Vietnamese snacks aan de man gebracht.

De coverband 100% Katoen treedt zaterdagavond 10 oktober vanaf 21.00 uur op bij horecagelegenheid De Schuif aan de Dorpstraat, één dag later gevolgd door een optreden van The Oldtimers. Maandag 12 oktober zorgt Frankies Combo voor de muzikale omlijsting van de kermis. Dinsdag 13 oktober is De Schuif vanaf 14.00 uur geopend.

Ook bij café-zaal Kloosterzicht is van alles te doen en te beleven. Zo geeft zaterdag 10 oktober de coverband You & Me een optreden vanaf 20.00 uur en is het zondag 11 oktober vanaf 19.00 uur de beurt aan de deejays Mental Theo, Tomcio en DJ Michael. Eén dag later, maandag 12 oktober, vermaken de zangers Kapalone en Henk Dissel én deejay en entertainer Jeroen van Zelst het publiek. Kloosterzicht vormt dinsdag 13 oktober het decor voor een ladies night met de Satisfaction Drive In show en een surprise-act.