twee keer verlenging tegen den dungk

JRC Boxtel verliest basketbalthriller

De basketballers van JRC Boxtel komen ook dit jaar weer uit in de tweede divisie. Zondag stond de eerste thuiswedstrijd op het programma. In sportcomplex De Braken nam de Boxtelse ploeg het op tegen Den Dungk, geen onbekende tegenstander. De basketballers verloren nipt met 65-67.

Den Dungk speelde met exact hetzelfde team als vorig jaar. Bij JRC is Jay van de Snepscheut teruggekeerd naar zijn oude club in Vught en zijn de ervaren spelers Robert Smits en Robbin Snoeren gestopt. Ook clubicoon Joris Schellekens is gestopt als coach van het eerste team. Daarnaast is Jaap van Loon aan het revalideren van een zware knieblessure. Het team is versterkt met drie talentvolle spelers uit het tweede team, namelijk Floris de Jongh, Freek Clercx en Ian Rooth. Ook werd Mitchell Hendriks uit Den Bosch aan de selectie toegevoegd. Saillant detail is dat de nieuwe coach, Miquel Oliviera, overgekomen is van Den Dungk.

De afgelopen jaren waren de wedstrijden tussen JRC en Den Dungk altijd ware streekderby's. Voorafgaand aan de wedstrijd mocht 'jeugdspeler van de week' Jorik Leijten met de spelers de hand schudden van de tegenstanders en scheidsrechters, om vervolgens de rest van de wedstrijd vanaf de bank mee te beleven.

Het eerste kwart begon aftastend. Beide teams werkten hard, maar waren ongelukkig in de afronding. Den Dungk wist de eerste vijf minuten slechts te scoren met drie driepunters, waar JRC het dichter bij de basket zocht. Toen JRC een 9-0 run plaatste werd een voorzichtig gaatje geslagen. De stand na het eerste kwart was voor JRC boven verwachting, 21-12.

JRC zat goed in de wedstrijd en merkte dat Den Dungk veel overtredingen nodig had om de Boxtelaren af te stoppen. De basketballers liepen verder uit en gingen rusten bij een stand van 41-26.

vertrouwen

JRC kon met vertrouwen aan de tweede helft beginnen. Den Dungk legde de nadruk op verdedigen en gebruikte meer fysieke kracht. De gastheren bleken niet onder de indruk en wisten, onder leiding van Hendriks, de voorsprong van vijftien punten te consolideren tot halverwege het derde kwart. Helaas viel Hendriks geblesseerd uit en in het vervolg van het kwart scoorde Den Dungk makkelijker dan JRC. De Boxtelse ploeg hield een voorsprong van negen punten over.

Het begin van het laatste kwart werd gekenmerkt door een strakke verdediging door beide ploegen, waardoor Den Dungk slechts één keer wist te scoren in vijf minuten en JRC slechts vier keer uit vrije worpen. Met nog vijf minuten te spelen was de stand 57-46. Bij Den Dungk stond Dennis Akerboom op. Met twee harde dunks dwars door de Boxtelse verdediging bracht hij het vertrouwen terug in de ploeg van de bezoekers.

Den Dungk bleef als team spelen en wist gelijk te maken met een driepunter. Tijdens een time-out werd overlegd hoe JRC zou proberen te scoren in de laatste drie seconden. De tactiek werd goed uitgevoerd en de thuisploeg kwam tot een schotpoging, die gemist werd. Dit betekende opnieuw verlenging.

Namens JRC scoorden Felix Stegeman en Coen van der Meijden, waardoor er een voorsprong van 65-62 op het scorebord stond met nog één minuut te spelen. In de laatste minuut van de verlenging scoorde Den Dungk echter een driepunter, waardoor er wéér een gelijke stand op het bord stond. In de laatste seconden van de wedstrijd kwam de tegenstander voor het eerst op voorsprong in de wedstrijd en dat was meteen de eindstand: 65-67.

FOTO LINKS: Basketballer Ian Rooth van JRC in duel met een speler van Den Dungk. (Foto: Hans Verberk).