Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

STREEKGERECHTEN VALLEN IN DE SMAAK OP D'N TIP

Proef Lokaal Liempde krijgt vervolg

MARGO BARTELDS

Op evenemententerrein D'n Tip is zondag onder stralende weersomstandigheden de eerste editie van Proef Lokaal Liempde gehouden. Liefst 31 verschillende streekgerechten vormden samen het grootste tapasdiner van nationaal landschap Het Groene Woud. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) organiseerde het evenement met blaaskapel De Kromploegers, die daags daarvoor het Oktoberfest hield.

Van twee tot zeven was het gezellig druk op D'n Tip. Bezoekers genoten volop van de uiteenlopende streekgerechten. Voorzitter Diane Melis van de projectgroep Promotie en de werkgroep Oogstfeest in SPPiLL was tevreden over het verloop van Proef Lokaal. ,,Het is in alle opzichten een geslaagd evenement. Een fantastische dag", blikte Melis tevreden terug. ,,Ik verwacht zeker dat het volgend jaar een vervolg zal krijgen."

Proef Lokaal lokte meer dan duizend bezoekers naar Liempde. In een lekker septemberzonnetje was het voor jong en oud goed toeven op D'n Tip. Onder de streekgerechten waren culinaire hoogstandjes, hippe én bijzonder gezonde smaakcombinaties van zeer uiteenlopende aard maar ook bekende gerechtjes uit grootmoeders keuken.

De vlees- of visliefhebber, de echte zoetekauw, maar ook vegetariërs; er was voor iedereen zoveel keus dat een rijk gevulde maaltijd samen te stellen was.

ENTERTAINMENT

Naast alle lekkere gerechten en speciale streekdrankjes was er ook volop entertainment in hartje Liempde. Muzikale omlijsting van het duo Puur, Sem & Sophie en Feestbend ToeterNieToe zorgden voor een gezellige, ontspannen sfeer. Terwijl de wat oudere bezoekers genoten van elkaars gezelschap, hadden de kinderen pret voor tien op het luchtkussen, in de maïsbak, bij het schminken en de ballonnenclown.

Jurre Wouters (10) had de kunst afgekeken van de clown en probeerde zelf hondjes te maken van ballonnen. Een leuke bezigheid… De appelcrumble die kok Maaike van de Laar had bereid viel in de smaak bij Jurre. ,,Ik heb hele lekkere appeltaart op", vertelde hij enthousiast. ,,Maar de chocoladefontein was ook heel lekker."

SCHAAPSKUDDE

Jurjen Dijk was een van de hobbykoks die deelnam aan de eerste editie van Proef Lokaal. Hij presenteerde lamsbout, doorregen met rozemarijn met munt- of honingtijmsaus. De lammeren waren afkomstig van de Stichting Schaapskudde Liempde, waarover Maarten Pijnenburg in de kraam naast die van kok Dijk alles wist te vertellen. ,,Een goede lamsbout mag niet te vet zijn. Lammeren met een slachtgewicht van 18 tot 22 kilo zijn het mooist", weet Pijnenburg.

De lamsbouten worden bereid boven een vuur van eikenhout. Brugt Jonker spoort de hobbykok aan om verder te gaan snijden, want er staan continu mensen die een stukje lamsbout willen proeven. Jonker prijst de passanten de lamsbouten extra aan. ,,Heerlijke op eik gelaveerde lammeren", roept hij.

Nellie Breuer en haar vriendin hebben net een stukje lamsbout geproefd. ,,Lekker mals", vindt ze. Van haar vriendin had het wat meer gekruid mogen zijn. ,,Het is me iets te flauw. Ik houd van wat pittigere gerechten", zegt ze.

HOBBYKOKS

SPPiLL-voorzitter Tossy de Man was een van de hobbykoks tijdens Proef Lokaal. Rond half vijf 's middags is ruim driekwart van haar voorraad al verkocht. ,,Het gaat boven verwachting. Nog even en ik ben alles kwijt." Tamara Koopman bood bezoekers smakelijke gerechten van bijzonder gezonde producten.

Ook bij haar kraam was er volop vraag naar de gerechten, maar er werd ook veel uitleg gevraagd over het belang van deze groene producten. ,,Het is heel goed dat ook raw food vertegenwoordigd is", meent Koopman. ,,Vooral jonge meiden en moeders komen om uitleg vragen."

Ter gelegenheid van Proef Lokaal is een receptenboekje samengesteld waarin alle gerechtjen zijn opgenomen. Het boekje is verkrijgbaar bij Keurslager Willy Beerens (Barrierweg 7) en café De Durpsherberg (Dorpsstraat 6) en kost drie euro.

FOTO BOVEN: De eerste editie van Proef Lokaal Liempde lokte zo'n duizend smulpapen naar D'n Tip. (Foto: Gerard Schalkx).

FOTO ONDER: Hobbykok Jurjen Dijk bereidt lamsboutjes tijdens de eerste editie van Proef Lokaal Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).

Hobbykok Jurjen Dijk bereidt lamsboutjes tijdens de eerste editie van Proef Lokaal Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).