Gesigneerde kubussen verdwijnen in een schatkist die via en 'harts-tocht' over de Dommel werd weg gevaren. Op naar 2017, naar de volgende editie van Kunst op Stapel. (Foto: Gerard Schalkx).
Gesigneerde kubussen verdwijnen in een schatkist die via en 'harts-tocht' over de Dommel werd weg gevaren. Op naar 2017, naar de volgende editie van Kunst op Stapel. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

'10.000 bezoekers sinds mei naar Kunst op Stapel'

Ruim vier maanden lang was in kasteelpark Stapelen een kunstexpositie te zien. Afgelopen zondag, bij de muzikale start van het Dommeltheater op de binnenplaats van het kasteel, werd 'Kunst op Stapel' officieel afgesloten door burgemeester Mark Buijs en bestuurslid Anja Heesen van de Kunststichting Boxtel.

Met het neerhalen van een banier dat aan een van de kantelen hing, werd Kunst op Stapel beƫindigd. Even tevoren waren al de bij aanvang van de buitenexpositie gesigneerde kubussen als een schat in een grote metalen kist gestopt. Dat gebeurde door bestuursleden van de Kunststichting en enkele beeldende kunstenaars die deelnamen aan de tentoonstelling. Deze schatkist werd enkele uren later door de Kunststichting en de Assumptie-stichting, eigenaar en beheerder van kasteel Stapelen, meegevoerd in een bootje tijdens het Dommeltheater. Het was de voorlaatste sloep in het varend lint met toneel, zang en muziek.

Kunst op Stapel heeft sinds medio mei naar schatting tienduizend bezoekers naar Boxtel getrokken, vertelde bestuurslid Heesen. Samen met directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-stichting kijkt zij uit naar 2017. Want Kunst op Stapel moet als het aan de initiatiefnemers ligt, een heuse Boxtelse Biƫnnale, een tweejaarlijkse kunstmanifestatie, worden.

OGEN NIET SLUITEN

Burgemeester Mark Buijs gaf in zijn slotwoord aan dat kunstenaars mensen op een experimentele wijze naar de wereld laten kijken en dat is volgens hem een groot goed. ,,Natuurlijk moeten we onze eigen identiteit koesteren. Dat doen we graag hier in kasteel Stapelen en met bijvoorbeeld Boxtel's Harmonie. Maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de buitenwereld", volgens Buijs.

De burgemeester maakte de link met een sms'je dat hij kort voor aanvang van het kasteelconcert op Stapelen ontving. Daarin verzocht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de zeventien tienermeisjes uit Eritrea, die vorige week werden ondergebracht in De Kleine Aarde, nog enkele dagen langer te huisvesten. ,,En natuurlijk doen we dat. In Boxtel sluiten we onze ogen niet voor de problemen elders in de wereld", aldus Buijs.

FOTO ONDER: Gesigneerde kubussen verdwijnen in de schatkist van Kunst op Stapel. (Foto: Gerard Schalkx).