Afbeelding
Foto: Peter de Koning

opening bibliotheek op school liempde

Lezen en digitale media voor alle Liempdenaren

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het bibliotheekpunt in Liempde sloot in juni de deuren, de uitgebreide boekencollectie werd verplaatst naar de naastgelegen basisschool De Oversteek. Woensdag 7 oktober vindt in de school de officiële opening plaats van De Bibliotheek op School. Niet alleen kinderen kunnen er terecht voor het lenen van materialen, de bibliotheek moet vooral een gemeenschapsfunctie krijgen waar álle Liempdenaren welkom zijn.

Binnen het landelijke concept 'De Bibliotheek op School' werken bibliotheken en scholen samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Doel is om kinderen te stimuleren meer te lezen, zowel op school als thuis. Uit onderzoek blijkt dat lezers hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie.

Toen in november 2014 bekend werd dat het Liempdse bibliotheekpunt zou verdwijnen, kwam de school in actie. De Oversteek wil het aanbod van boeken voor kinderen behouden. Door een deel van de collectie naar het schoolgebouw te verplaatsen, blijven de materialen beschikbaar voor leerlingen én voor andere Liempdenaren. ,,We willen een gemeenschapsfunctie realiseren", licht Claudia Lagrand van bibliotheek De Meierij toe. ,,Ook volwassenen worden dus betrokken bij De Bibliotheek op School."

DIGITALE MEDIA

Wekelijks zijn er twee momenten waarop inwoners van Liempde materialen kunnen lenen. Op woensdag van 12.15 tot 15.00 uur en op donderdag van 09.00 tot 17.00 uur. Het is de bedoeling dat zowel kinderen als volwassenen en senioren actief gaan participeren. Volwassenen kunnen zich aanmelden als vrijwilliger en daarmee helpen bij het uitlenen van boeken en andere materialen. Lagrand: ,,Maar ook kinderen kunnen meedoen. We willen bijvoorbeeld lessen met iPads en digitale media gaan verzorgen voor ouderen, daar kan de jeugd bij helpen." Ouderen worden ingezet om voor te lezen aan de basisschoolleerlingen en advies te geven over boeken.

Ook de peuterspeelzaal en kinderdagverblijf die in het gebouw van De Oversteek zijn gehuisvest, worden betrokken bij het concept. Naast het lenen van boeken uit de fysieke collectie, is het ook mogelijk om digitaal te reserveren uit de gehele collectie van bibliotheek De Meierij.

De opening van De Bibliotheek op School vindt woensdag 7 oktober om 10.30 uur plaats. Vanaf donderdag 8 oktober is het uitleenpunt geopend voor de inwoners van Liempde.

FOTO ONDER: In juni verhuisden de boeken van het Liempdse bibliotheekpunt naar basisschool De Oversteek. (Foto: Peter de Koning).

BEYERSLANDKAPEL SPEELT IN 'ORION'

Bier, zuurkool en muziek bij Oktoberfest in Lennisheuvel

Een avond vol entertainment. Dat belooft de organisatie van het Oktoberfest in Lennisheuvel zaterdag 3 oktober te presenteren aan de bezoekers in gemeenschapshuis Orion. Op het programma staan optredens van diverse muziekgezelschappen en een deejay. Dat alles in de sfeer van de bekende bierfeesten in München.

De avond start om 20.30 uur, de opening wordt verzorgd door de Beyersland Kapel uit Lennisheuvel en later op de avond betreedt de Kneuterkapel uit Nijnsel het podium. Voorts staan ook optredens geprogrammeerd waarbij zang, dans en humor samenkomen. Zo heeft Herman van Beers vijf vrijwilligers verenigd onder de naam Die Sex Lustige Bub'n en gaan de voeten van de vloer met Tiroler Zumba.

IN STIJL

Ook komt Toeter Thijs aan bod met zijn alpenhoorn, Die Strikken Schwester geven een feestelijk optreden en Toon van Krieken verzorgt een zangact. De avond wordt afgesloten met de Boxtelse deejay Stijn. De presentatie is in handen van het duo Toon & Imca.

Er is een doorlopend muziekprogramma maar ook de biertafels en -tonnen ontbreken niet. Het bier wordt geschonken in pullen en er is worst met zuurkool voor de liefhebbers. Bezoekers mogen in stijl gekleed komen. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.beyerslandkapel.nl.

UITSTAPJE DUITSLAND

Voor de leden van de Beyersland Kapel is het een mooie oefening voor het uitstapje naar Willingen dat vanaf 9 oktober plaatsvindt. De muzikanten verzorgen in het van de wintersport bekende stadje in het Duitse Hochsauerland enkele optredens. Ook samen met een plaatselijke blaaskapel.

Afbeelding