Brandweer Boxtel zevende
in vaardigheidstoets Reuver

Een wedstrijdploeg van de brandweer Boxtel heeft zaterdag in Reuver de zevende plaats behaald tijdens een landelijke vaardigheidstoets. De eerste plaats werd gewonnen door een team van de brandweer Putten, ploegen uit Zeist en Sprang-Capelle werden respectievelijk tweede en derde.

De Boxtelse brandweerploeg verzamelde zaterdagochtend in alle vroegte bij de kazerne aan de Brederodeweg, waar na een gezamenlijk ontbijt vertrokken werd richting Limburg. Terwijl de wedstrijdploegleden zich klaarmaakten voor de grote finale, werd het publiek alvast naar de wedstrijdlocatie gebracht.

In Reuver was een incident geënsceneerd dat past binnen de klasse 112. In de rijbak van een manege was een man met zijn arm bekneld komen te zitten onder een paardentrailer. Op het moment dat het ongeluk gebeurde werd ook gewerkt in de werkplaats van de manege. Met drie personen werden wedstrijdpalen afgebrand.

Toen een van de medewerkers poolshoogte ging nemen na geschreeuw, vergat deze zijn brander uit te zetten waardoor brand ontstond. Bij aankomst werd de blusploeg opgevangen door deze medewerker, die de brandweerlieden van veel informatie kon verzien. Voor de ingang van de werkplaats lag een brandende jas op de grond. Brandweerlieden die goed verkenden, ontdekten een van de slachtoffers van het incident in een nabijgelegen sloot.

Nadat een binnenaanval werd ingezet om de rookgassen te koelen, kon met de tweede straal een buitenaanval worden gedaan om vervolgens de brandhaard te blussen. Na het omschakelen tussen brand en hulpverlening kon begonnen worden met het bevrijden van de man. Nadat het voertuig voldoende was gestabiliseerd en de pony uit de trailer was gehaald, kon het 'slachtoffer' in samenwerking met de ambulancedienst uit zijn benarde positie worden bevrijd.

De Boxtelse wedstrijdploeg bestond uit bevelvoerder Bob Leermakers, chauffeur/pompbediende Wilbert van der Pasch en de manschappen Marcel van Pinxteren, Peter de Pagter, Nicky Roestenburg en Emiel van de Ven. Theo Kluijtmans en Jasper Derks waren aanwezig als reserve.


Opvoedmarkt

en inloopochtend

in bibliotheek

In bibliotheek De Meierij wordt volop aandacht besteed aan de Week van Opvoeding. Zo wordt op 5 oktober in de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel een opvoedmarkt georganiseerd. Vrijdag 9 oktober vindt op dezelfde locatie een inloopochtend voor baby's, peuters, kleuters en hun ouders plaats.

De Opvoedmarkt, die van 09.30 tot 12.00 uur duurt, start om 10.00 uur met een lezing van orthopedagoog Suzanne van der Star van Educadora over hoe kinderen komen tot leren en ontwikkelen. Daarnaast kunnen ouders van kinderen tot 18 jaar zich laten informeren over allerlei thema's, zoals dyslexie, coaching, positief opvoeding en communicatie met kinderen.

Tijdens de inloopochtend op 9 oktober is tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht voor de projecten BoekStart en de Voorleesfiets. Daarnaast zijn er hoeken ingericht met info over opvoeden, (voor)lezen en spraak- en taalontwikkeling. Vrijwilligers lezen voor aan de aanwezige kinderen.