Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

CHRIST VAN EEKELEN ONTDEKT 'LIEMPDSE' SCHILDERIJEN

Pierre Janssen hangt driemaal in Christchurch

MARC CLEUTJENS

Zijn boek over Pierre Janssen is allang klaar en in museum MuBo hangen de mooiste werken al enkele maanden aan de muur. Toch blijft het tips regenen bij Christ van Eekelen. De Boxtelaar die met Rini van Oirschot en Joop Schuller vele honderden schilderijen van de kunstschilder ontdekte, kwam twee weken geleden drie Liempdse werken op het spoor. Ze hangen aan de muur op ruim 18.000 kilometer hier vandaan, in Nieuw Zeeland.

Twee weken geleden verzorgde Van Eekelen een drukbezochte lezing over leven en werk van Pierre Janssen. Na afloop raakte hij in gesprek met kleinzoon Peter Janssen en Martin Arnoldus, die speciaal voor de lezing vanuit Bretagne naar Boxtel was gekomen om naar het verhaal te luisteren. Arnoldus is een achterneef van de vrouw van de Boxtelse kunstschilder en schonk in januari een prachtig schilderij van Pierre Janssen aan MuBo.

,,Terwijl we spraken over de schilderijen van zijn opa die in het buitenland hangen, herinnerde Peter zich plotseling een familie De Reeper die vroeger bij tante Truus en tante Jo in Boxtel op bezoek kwam", vertelt Van Eekelen. ,,Truus en Jo zijn twee dochters van Pierre Janssen en die familie zou ook ooit een schilderij hebben gekocht. Maar ja, die familie is inmiddels geëmigreerd naar Australië, zo werd verteld."

ZOEKTOCHT

Van Eekelen was meteen geboeid door het verhaal. ,,Zeg maar in welke plaats het schilderij zich bevindt, dan ga ik het halen", zo grapte hij. Tal van plaatsnamen in Australië passeerden de revue totdat de naam Christchurch viel. ,,En die stad ligt niet in Australië maar in Nieuw Zeeland", vervolgt Van Eekelen zijn relaas. Een korte zoektocht op internet leverde meteen een treffer op: Tony de Reeper in Christchurch.

De Boxtelaar stuurde een e-mail en kreeg vlot daarna antwoord. En dat verraste hem. ,,28 uur na mijn mailtje gleed een digitale brief in mijn brievenbus en drie foto's van schilderijen van Pierre Janssen. Ik kreeg even later ook bericht van de moeder van Tony de Reeper, die vertelde dat haar schoonmoeder de schilderijen destijds kocht bij Pierre Janssen."

NIEUW HOOFDSTUK

En daarmee is opnieuw een bijzonder hoofdstuk geschreven in de zoektocht naar de werken van de Boxtelse kunstschilder die sinds kort zijn eigen straatnaam heeft. Nader speurwerk heeft inmiddels opgeleverd dat de schilderijen verhuisd zijn van Christchurch naar Invercargill op het Zuidereiland. ,,Voor de afstand van meer dan 18.000 kilometer maakt dat niet zoveel uit", lacht Van Eekelen. ,,Nu nog sponsors zoeken om erheen te gaan en de schilderijen daar goed te fotograferen."

De kunstwerken laten boerentaferelen in Liempde zien, zo is het vermoeden. Vast staat dat op één schilderij een boerderij aan de Rosenhofstraat in Liempde staat. Het is een 17e eeuwse boerderij die een rijksmonumentale status heeft en een van de oudste gebouwen van Liempde is.

FOTO'S BOVEN: Opname van de historische boerderij aan de Rosenhofstraat in Liempde. Het schilderij waarop de boerderij staat, is onlangs ontdekt in Nieuw Zeeland. (Foto's: Heemkundekring Boxtel).


Ons Café Esch

onderdeel van

Bokkentocht

De vijfde editie van de Bokkentocht, waarbij deelnemers in vijf cafés in de gemeente Haaren bokbieren van de tap of uit de fles kunnen proeven, vindt dit jaar plaats op zondag 4 oktober. Ook in Ons Café aan de Leunisdijk in Esch is het mogelijk een bokbiertje te proeven.

Naast Ons Café kunnen bezoekers terecht bij De Michel in Haaren, De Heeren Janssen en De Bolle Keizer in Helvoirt en 't Gommelen in Biezenmortel. Zij serveren bieren uit binnen- en buitenland, waaronder Texels Strombock en IJbock. Bij Ons Café in Esch wordt Brugse Bock van Brouwerij de Halve Maan uit Brugge geserveerd.

Deelname aan de Haarense Bokkentocht is 10,00 per persoon voor vijf proefglaasjes Bokbier en vijf hapjes. Iedereen die de stempelkaart op alle locaties volmaakt, kan zijn eigen gewicht in Bokbier winnen. De Bokkentocht start om 12.00 uur.

Afbeelding