Afbeelding
Foto: Ineke Platel

INEKE PLATEL EXPOSEERT BIJ TRUUSJE

Opbrengst kunstwerken voor studie MS Research

MARC CLEUTJENS

Ineke Platel is van de deelnemers van het eerste uur. Met Truusje van den Breekel en Gerda Fraanje stond ze aan de wieg van de tweedaagse kunstroute die al vele jaren in het eerste weekeinde van oktober wordt gehouden. Ook dit jaar exposeert Platel nieuwe werken en zal de opbrengst ten goede komen aan de Stichting MS Research.

Platel heeft zelf een spierziekte en zet zich daarom in voor wetenschappelijk onderzoek. ,,Bijzonder is dat mijn zoon Bram als biomedisch ingenieur in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen een onderzoeksopdracht heeft geformuleerd die kan helpen bij de verdere studie naar MS", vertelt de Boxtelse. ,,Vorige week is bekend geworden dat 50.000 euro beschikbaar komt voor onderzoek dat vooral in beeld moet brengen hoe een MRI-scan geperfectioneerd kan worden. Dan kan niet alleen littekenweefsel beter in beeld komen, maar ook andere schade die eventueel wordt aangericht in het lichaam."

Tijdens de tweedaagse expositie in het atelier van Truusje aan de Rechterstraat exposeert Platel verschillende nieuwe werken, die doorgaans een vierkante meter groot zijn en kleurrijke taferelen met mensfiguren laten zien. ,,Na een periode waarin ik vooral veel huisjes in alle kleuren en maten schilderde, richt ik mu op deze onderwerpen. Soms is een schilderij heel zomers, soms zie je aan de kleuren dat het al herfst wordt", vertelt ze. ,,Vaak begin ik met een gezicht en hoe een schilderij er verder uit komt te zien, weet ik dan nog niet. Eigenlijk is het een weergave van alles wat zich in mijn hoofd afspeelt. Soms een beetje warrig, soms gestructureerd, maar altijd vrolijk en kleurrijk."

WAARDERING

Meedoen aan de Rode Draad vindt Platel een van de leukste uitdagingen van het jaar. De kunstenares ziet het evenement als dé kans om haar atelier aan huis eens te verlaten en aan een breed publiek te laten zien wat zoal geschilderd wordt. ,,Het is leuk om reacties van het publiek te horen en natuurlijk waardeer ik het als mensen een schilderij willen kopen. Dit jaar gaat de opbrengst naar Stichting MS Research. Ook het geld dat ik krijg bij de verkoop van kunstkaarten waarop mijn werken staan afgebeeld, is voor dit doel."

Naast Platel exposeren dit jaar in Art Gallery Truusje ook Gerda Fraanje, Dick van Donselaar en Truusje. De galerie is gelegen aan de Rechterstraat 67 in Boxtel. De galerie is zaterdag 3 en zondag 4 oktober geopend van 11.00 tot 17.00 uur.