Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Fratelli: intense tragikomedie van Boxtelse bodem

Worsteling van onbeholpen mannen

Peter de Koning

Lachen, confronteren, op het verkeerde been zetten. Theaterstuk Fratelli van Toneelclubje Kosten en Moeite Gespaard belooft een hele belevenis te worden. Voor zowel het publiek als de acteurs. Vier theaterdieren uit Boxtel en Lennisheuvel en een muzikant uit Breda gaan de bezoekers verrassen op de zolder van het voormalige schoolgebouw bij kasteel Stapelen. ,,In dit stuk kan iedereen zich herkennen. Het komt recht uit het leven", beloven ze.

Tot hoe ver gaat vriendschap? Waar eindigt de realiteit en waar durven wij de illusie te zien? En kunnen we eigenlijk wel naar een verzonnen realiteit kijken zonder het absurde ervan in te zien? Fraaie volzinnen op de brochure. Maar waar gaat theaterstuk Fratelli nou eigenlijk over? ,,Over echte vrienden die midden in het leven staan. Totdat één van hen de andere twee confronteert met een bijzondere vraag", vertelt regisseur Maarten Melis. ,,Een vraag die misschien wel te groot is voor de hechte band tussen de vrienden. Dat zet de vriendschap op scherp en het brengt dingen naar boven die al lang onder de oppervlakte sluimerden. Dingen die nooit benoemd zijn, die met pappen en nathouden werden weggestopt."

Maarten Melis uit Boxtel is regisseur en speelt een van de drie rollen. De andere twee acteurs zijn Kees van de Loo uit Lennisheuvel en Wilbert Meirmans uit Boxtel. Wim Ruis uit Breda begeleidt het stuk op zijn accordeon en Boxtelaar Erik van Schaaijk doet allerlei werk op de achtergrond.

Improviseren

De oorsprong van het stuk ligt in het Heilig Bloedspel dat twee jaar geleden werd opgevoerd op de binnenplaats van kasteel Stapelen. De acteurs waren daar allemaal bij betrokken. Maarten: ,,We speelden dat stuk ook met heel veel plezier in het Belgische Hoogstraten. Na afloop keken we elkaar aan en besloten toen in alle euforie dat onze samenwerking een vervolg moest krijgen. In wat voor vorm dan ook."

Erik, Kees en Wilbert hadden nog nooit met z'n drieën een stuk gespeeld en beslo-

Boxtel

Rommelmarkt De Rots

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel wordt zaterdag 3 oktober van 13.00 tot 16.00 uur een rommelmarkt gehouden. Bezoekers betalen één euro entreegeld; kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. De opbrengst komt ten goede aan lokale goede doelen. Mensen die een verkooptafel à drie euro willen huren, kunnen bellen naar (0411) 68 36 75 of 06-22 77 17 72.

ten ter plekke dat het er van moest komen. Met Maarten als regisseur. Het viertal begon letterlijk met niks, er stond geen woord of idee op papier. ,,We begonnen gewoon met improviseren", vertelt Wilbert. ,,Dat was een geweldige tijd waarin we heel veel gelachen hebben. Maar er kwam niets uit, we schoten niets op." Maarten werd er chagrijnig van, totdat zijn vrouw tegen hem zij: ga nu zitten en gebruik je chagrijn om ideeën te schrijven. Dat bleek een gouden vondst. ,,Twee dagen later had ik het eerste bedrijf af en niet veel later het tweede en derde bedrijf. Blijkbaar moest het stuk rijpen in mijn hoofd. En toen het eenmaal rijp was, viel het zomaar van de boom", aldus Maarten.

Ondertussen moest Erik zich terugtrekken om gezondheidsredenen. Het acteren, en de intensieve voorbereidingen, werden te zwaar. Maarten nam zijn rol over en bleef ook actief als regisseur. Erik werd regie-assistent, ging zich bezighouden met de techniek en rekwisieten en neemt enkele zangstukken voor zijn rekening. ,,Hij is bovendien onze coach, onze spiegel, ons publiek. Hij houdt ons scherp en stuurt ons bij als dat nodig is", vertelt Wilbert.

Onbeholpen

Volgens Maarten is Fratelli een echt mannenstuk: ,,Dat wil zeggen, een stuk over mannen en al hun tekortkomingen. Voor vrouwen zal het erg leuk zijn om te zien hoe onbeholpen mannen kunnen zijn." Wilbert vult aan: ,,Als er iets ingrijpends gebeurt, denkt een man meteen dat hij moet ingrijpen, dat hij in actie moet komen. En voor je het weet, gebruikt hij te grote woorden, maakt te grote keuzes en vliegt de situatie uit de bocht. In Fratelli gebeurt het allemaal."

Vrijdag 2 oktober en zondag 4 oktober speelt het gezelschap een try-out in Hoogstraten in zaal CéCilia. In Boxtel wordt Fratelli gespeeld op 8, 9, 10, 16, 17, 23 en 24 oktober op het adres Stapelen 1a. Dat is het voormalige school- en museumgebouw meteen links naast de oprijlaan naar het kasteel. De voorstelling begint op alle dagen om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten vijf euro en zijn te bestellen bij Ellen van de Loo: ellenkeesloo@gmail.com; telefoonnummer (0411) 67 44 85.

Per voorstelling is er plaats voor ongeveer zestig bezoekers. ,,Het publiek zit in de breedte van de zaal, de mensen zitten bovenop de actie", vertelt Maarten. ,,Dat zorgt voor een intense sfeer waarin het publiek zich soms zal afvragen: is dit nog wel spel? We vinden het erg leuk om de mensen op die manier te prikkelen en zo te spelen met de grenzen van theater." Wilbert meldt tot slot: ,,Na al die voorbereidingen en repetities zijn we nu zo blij dat we los kunnen. We hopen dat de mensen ervan genieten."

OP DE FOTO: Van links naar rechts: Maarten Melis, Kees van de Loo en Wilbert Meirmans tijdens een repetitie van hun theaterstuk Fratelli. Deze tragikomedie gaat over een hechte vriendschap die stevig onder druk komt te staan. (Foto: Peter de Koning).