Jari van Aarle van fanfare Concordia in actie tijdens een van de laatste repetities voor zijn slagwerkexamen. (Foto: Stefan Latijnhouwers).
Jari van Aarle van fanfare Concordia in actie tijdens een van de laatste repetities voor zijn slagwerkexamen. (Foto: Stefan Latijnhouwers). Foto: Stefan Latijnhouwers

What's Up Jari

Jari van Aarle (15) uit Liempde verheugt zich erop, maar is stiekem ook best een beetje nerveus. Komende zondag 4 oktober om 10.30 uur gaat de vierdejaars (vwo/atheneum) van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel op voor zijn slagwerkexamen in De Serenade in zijn woonplaats. Drie nummers speelt hij alleen op verschillende soorten trommels en bekkens, één samen met collega-slagwerker Koen Pouwels en twee nummers met de slagwerkgroep van fanfare Concordia, waarvan er één wordt beoordeeld door de examinatoren.

Komende zondag is het zover Jari. Ben je helemaal klaar voor het examen? ,,Ik ben best wel zenuwachtig, maar heb samen met mijn leraar en examinator Willie van der Steen heel goed geoefend. Eigenlijk ben ik me al een jaar aan het voorbereiden op dit belangrijke concert. Dat lijkt lang, maar daarmee ben ik toch een van de snelste leerlingen. Daar ben ik best trots op. Nu het eenmaal zover is, wil ik natuurlijk ook slagen."

Hoe groot schat je de kans dat het gaat lukken? ,,Toch wel groot. Qua spel heb ik veel vertrouwen in mezelf, vooral omdat ik zoveel geoefend heb. Maar daarnaast moet ik de nummers, zelf presenteren, aankondigen én een aantal zaken regelen, zoals de inrichting van de zaal. Daar ben ik zenuwachtiger voor dan het optreden. Er komen in ieder geval best veel mensen kijken, alleen van de fanfare al veertig tot vijftig. Maar iedereen is welkom, want het is een openbaar examen. Hoe meer mensen, hoe beter."

Je speelt al een tijdje bij de fanfare in Liempde, Hoe lang precies? ,,Sinds 2010 alweer. Mijn moeder en vader zijn ook actief bij de fanfare, net als een neef en een oom van mij. Mijn vader is daarnaast ook dirigent van hofkapel De Kromploegers. Toen ik begon bij Concordia twijfelde ik tussen een blaasinstrument of slagwerk, maar uiteindelijk vond ik trommelen toch het leukste. Van die keuze heb ik nooit spijt gekregen."

OP DE FOTO: Jari van Aarle van fanfare Concordia in actie tijdens een van de laatste repetities voor zijn slagwerkexamen. (Foto: Stefan Latijnhouwers).