Myrthe Hendrikx, leerling van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel, veroverde met een wildcard een plek in de finale van het Junior Songfestival.
Myrthe Hendrikx, leerling van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel, veroverde met een wildcard een plek in de finale van het Junior Songfestival. Foto: Marc Cleutjens

ZANGERESSEN NOHR (BOXTEL) EN MYRTHE (OIRSCHOT) STAAN ZATERDAG IN FINALE

Meidenpower uit Brabant op Junior Songfestival

MARC CLEUTJENS

Spandoeken bij de voordeur, posters op school, visitekaartjes bij benzinepomp en snackbar en natuurlijk aan de lopende band handtekeningen uitdelen. Welkom in de wereld van Nohr de Vos uit Boxtel en Myrthe Hendrix uit Oirschot. De twee muzikale tieners veroverden zaterdag een plekje in de grote finale van het Junior Songfestival en maken met drie andere kandidaten kans op een ticket voor het Europees liedjesfestijn dat later dit jaar in Bulgarije wordt gehouden. ,,We gunnen iedereen de overwinning."

Nohr legt net de telefoon neer. Alweer een journalist aan de lijn. KidsWeek dit keer. ,,Ik heb al heel wat interviews mogen doen deze week", glundert de Boxtelse twee dagen na het veroveren van een plekje in de finale van het Junior Songfestival. Zaterdagavond ging ze als een speer door naar de eindstrijd die zaterdagavond te zien is bij Zapp. ,,Ik ben tevreden over mijn optreden", blikt ze terug. ,,Ik was een paar dagen van tevoren ziek dus was een beetje zenuwachtig of het allemaal goed zou gaan. Gelukkig ging het zaterdag beter, maar twijfelde ik of ik door mijn verkoudheid die ene hoge uithaal zou kunnen zingen. Ik heb het toch maar gedaan en het ging goed."

GEEN SNOEPJES!

Nohr was zaterdag de hele dag in de tv-studio in Aalsmeer om zich voor te bereiden op de halve finale. ,,De hele dag repeteren, danspasjes oefenen, samen werken met een zangcoach, naar de grimeur en de kapper en natuurlijk een generale repetitie waarin de hele show werd geoefend. Een lekker drukke dag met als hoogtepunt natuurlijk de live show." Nohr was als laatste aan de beurt. ,,Dat vond ik heel vervelend", lacht ze. ,,Niet alleen omdat ik dan zo lang moest wachten, maar vooral omdat ik dan zo lang naar al die kleurige snoepjes moet kijken. Nee, die mag ik voor mijn optreden niet eten, want suiker is niet goed voor je stembanden."

Het lukt Nohr goed om de hectiek rond het Junior Songfestival te scheiden van haar gewone schoolweek. ,,Doordeweeks ben ik gewoon een brugklasser die met haar schildpadtas op de rug naar het Willem II College in Tilburg gaat en goede cijfers wil halen. En weet je, dat lukt goed. Ik had een 10 voor Engels en ook nog een 8,1 voor wiskunde." Op school zijn ze inmiddels helemaal dol op de Boxtelse zangeres. ,,Ik mag posters ophangen en ga optreden om stemmen te winnen. Op alle digitale informatieborden gaan ze reclame maken voor mijn optreden."

Dat ook Myrthe met een wildcard mag meedoen aan de finale, vindt Nohr 'fantastisch'. ,,Ik heb zo lang met Myrthe opgetrokken dat ik het verschrikkelijk zou vinden als onze wegen zouden scheiden in de halve finale. Nu staan we er zaterdag met z'n tweeën en laten we zien wat Brabant Power is. Natuurlijk hoop ik dat ik win, maar ik gun het iedereen. Naar Bulgarije? Brrr, ik word al zenuwachtig als ik eraan denk dat ik zou moeten optreden voor miljoenen tv-kijkers."

PUNTJES OP DE I

Myrthe ging deze week - net als Nohr - lekker ontspannen naar het Jacob-Roelandslyceum. ,,Maandag ben ik natuurlijk best vaak gefeliciteerd en af en toe vraagt iemand een handtekening. Maar verder volg ik gewoon lessen en maak ik huiswerk." De Oirschotse geniet nog na van de spannende halve finale waarin ze uiteindelijk - via een wildcard - een ticket voor de finale veroverde. ,,Ik heb eigenlijk heel relaxed naar die dag toegeleefd en lekker gerepeteerd, zodat ik klaar was voor het optreden. Als ik terugkijk ben ik heel tevreden, al zijn er natuurlijk altijd verbeterpuntjes."

Myrthe wil zaterdag in de aanloop naar de finale de laatste puntjes op de i zetten met haar zangcoach. ,,Ach, ik krijg heel veel tips de hele dag en probeer die allemaal te verwerken. Ik heb er heel veel zin in en vind het leuk dat ook Nohr door is. Samen hebben we toch iets moois neergezet en het is leuk dat we met z'n tweetjes bij de beste vijf van Nederland horen." Dat ze in eerste instantie afviel voor de finale, was een teleurstelling. ,,Ik wist echter ook dat ik er alles aan gedaan had, dus kan mezelf niets verwijten. Dat ik er met een wildcard alsnog ben gekomen, is alleen maar een heel mooi toetje."

De laatste dagen voor de finale van het Junior Songfestival bereidt Myrthe zich in alle rust voor op haar optreden. Overdag gaat ze gewoon naar school en heeft ze veel steun van haar vriendinnen. ,,Ik vond het keigaaf dat ik een heel groot fanvak in de zaal had", lacht de Oirschotse. ,,Iedereen had een geel shirt aan om te laten zien dat ze mijn fans waren. Waarom geel? Omdat ik 'Kinderen van de zon' zing natuurlijk!"

Ook zaterdag verwacht ze - net als Nohr - een grote groep fans in de zaal. ,,Ik hoop verder dat iedereen televisie kijkt en gaat stemmen. Op school heb ik dat vorige week al opgetreden, dus ga ik niet herhalen. Hier en daar hangen posters, dus iedereen weet wel dat de finale zaterdag gehouden wordt."

Een paar zaken wil Myrthe nog wel voor ogen houden. ,,Ik wil goed eten en goed slapen, moet voorkomen dat ik verkouden word. O ja, en de hockeytraining zeg ik donderdag maar af. Stel je voor dat ik een blessure oploop..."

Het Junior Songfestival is zaterdag 3 oktober te zien bij Zapp op Nederland 3, aanvang 19.00 uur.

Nohr de Vos uit Boxtel: doordeweeks een brugklasser met een schildpadtas op de rug, in het weekend een zangeres met veel ambities.
Alle finalisten van het Junior Songfestival poseren met presentator Jan Smit. (Foto's: AvroTros).