De WensAmbulance Brabant trok veel bekijks op de Boxtel Oost Dag, net als dubbeldekker The Red Lady. (Foto's: Gerard Schalkx).
De WensAmbulance Brabant trok veel bekijks op de Boxtel Oost Dag, net als dubbeldekker The Red Lady. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

LUSTRUMEDITIE BRENGT DUIZENDEN BEZOEKERS OP DE BEEN

Boxtel Oost Dag biedt sociale cohesie

,,Het is een prachtige dag en na eerdere Boxtel Oost Dagen die we sinds 2011 hebben gehouden, weet ik dat de lage drukgebieden die begin september over ons land trekken, verdreven zijn. De conclusie is helder: op de laatste zondag van september is het altijd goed weer en zullen we dus elk jaar deze dag organiseren." Voorzitter De Vreede geniet van de massale toestroom van wijkbewoners en andere inwoners van Boxtel. ,,Het is typisch zo'n dag waarop Boxtel-Oost werkt aan de onderlinge samenhang en laat zien dat de sociale cohesie versterkt kan worden door een evenement als dit."

IN ONTBINDING

Beeldend kunstenaars Toon Stalpers, die bij gemeenschapshuis De Rots schilderijen exposeert én tracht te verkopen, kan dat onderschrijven. ,,Nederland is een samenleving in ontbinding, het individualisme neemt toe. Dan is een evenement als dit zeer welkom om de samenhang in je eigen buurt te stimuleren", vindt Stalpers. De kunstenaar woont naar eigen zeggen 'om de hoek'. ,,Leuk is dat ik vandaag mensen kan laten zien dat ik meer doe dan alleen boodschappen halen bij de Lidl", lacht hij. ,,Niet veel mensen weten dat ik kunstwerken maak."

Bij de stand van ouderenbond KBO is de toenemende vergrijzing van Boxtel-Oost een belangrijk gespreksonderwerp, zeker als wijkwethouder Marusjka Lestrade even langskomt. ,,Steeds meer mensen wonen hier zonder nog kinderen thuis te hebben of wonen alleen", vertelt Marianne Sterk. ,,Daarom is het belangrijk dat ouderen actief blijven, meedoen aan cursussen en workshops. We hebben genoeg te bieden, maar we vinden dat ook de politiek meer zou moeten doen om te voorkomen dat mensen in de kou komen te staan."

LEESVOERKAST

De vrijwilligers van dagcentrum De Werf maken zich al 35 jaar sterk voor sociale cohesie en willen niet anders dan mensen verbinden. ,,Hier werken tachtig cliënten met een verstandelijke beperking en hoewel we al heel erg bekend zijn in de wijk, is de Boxtel Oost Dag toch elk jaar een prima manier om aan de weg te timmeren", vertelt Maria Bekkers. ,,Veel mensen kennen de bakkerij en kopen hier wel eens appeltaart of worstenbroodjes. Maar veel anderen zijn hier nog nooit geweest. Daarom lanceren we vandaag een nieuw project: de leesvoerkast. Mensen kunnen boeken bij ons komen lenen en zo willen we bereiken dat er meer volk over de vloer komt."

Over aanloop heeft Nelly van Santvoort niet te klagen. Haar kraam met pompoenen, kalebassen en lampionplanten ademt herfst. ,,Ik verkoop ook pakketten voor heerlijke soep, met selderij die ik vanochtend in de tuin heb geplukt en wortels waar het zand nog aan zit", lacht de Boxtelse. ,,Ik woon aan de Schijndelsedijk, dus sta hier elk jaar graag. Maar ik doe volgende week ook mee aan de Herfstfair hoor en laat zien dat ik ook workshops houd met gedroogde maïsbladeren. Die leveren prachtige bloemstukjes op."

SPORT EN SPEL

De Boxtel Oost Dag is niet compleet zonder sport en spel. De rustgevende stilte in de speelzaal van biljartclub De Rots in het gelijknamige gemeenschapshuis is een schril contrast met de hectiek op het voetbalveldje bij winkelcentrum Oosterhof. ,,We voelen ons hier helemaal thuis", zegt voorzitter Ad Vromans van de biljartclub. ,,We kunnen hier altijd terecht en zijn blij met een eigen honk. We hebben zo'n dertig leden, maar nieuwkomers zijn welkom." Twee leden leggen een keutje in de verder lege zaal.

Bij het voetbalveldje even verderop staat het publiek rijendik te juichen en te joelen. Hier voetballen acht jongens- en vier meisjesteams van De Hobbendonken, De Beemden, De Spelelier en De Vorsenpoel tegen elkaar. ,,We voeren vandaag de regie", vertelt Frank van Boxtel van voetbalclub Boxtel, die niet alleen jeugdscheidsrechters meenam, maar ook voor de ballen zorgde. ,,De Boxtel Oost Dag past bij onze club, zeker omdat we vroeger hier zijn opgericht. Onze velden lagen bij het Sint-Pauls Jeugdhuis, nu De Rots."

De grootste publiekstrekker van de Boxtel Oost dag was de tienjarige merrie Victoria van Martie en Daniel van Aarle uit Schijndel. Ze reed onophoudelijk rondjes met een huifkar door de wijk. Net als dubbeldekker The Red Lady trouwens, ook al zo'n klapstuk. ,,Wij kiezen nu voor de suikerspin", lachen Rik (9) en Fiona (10). Waarom ze op de Boxtel Oost Dag zijn? ,,Mijn oma zingt mee in het Wereldkoor en ik kom luisteren", lacht Fiona. Rik is er met zijn moeder en tante. ,,Ze hebben allebei een kraampje op de markt."

Elk jaar weer een spannend spektakel: de demonstraties van de turnsters van Tabitta. Ook Demmo Streetdance en Tiga trokken veel publiek met dans en sport.
Leerlingen van vier basisscholen in Oost deden mee aan een voetbaltoernooi.
Schieten met een lasergun op de Boxtel Oost Dag, dat kon bij het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris.
In gemeenschapshuis De Rots kon in alle rust geknutseld worden.
Voorzitter Jan de Vreede van het Wijkorgaan Boxtel-Oost inspecteert de Boxtel Oost Dag. (Foto: Marc Cleutjens).