Een groep kunstenaars van de vereniging Kunst an Hecken und Zaunen neemt komend weekend deel aan de jaarlijkse manifestatie De Rode Draad. Vorig jaar werd een werkbezoek gebracht aan het atelier van kunstenaar Ad Verstijnen. (Foto: Albert Stolwijk).
Een groep kunstenaars van de vereniging Kunst an Hecken und Zaunen neemt komend weekend deel aan de jaarlijkse manifestatie De Rode Draad. Vorig jaar werd een werkbezoek gebracht aan het atelier van kunstenaar Ad Verstijnen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

de rode draad: solo- en groepsexposities op 29 locaties

Boxtel twee dagen lang in kunstsferen

Op bijna dertig locaties in Boxtel zijn zaterdag 3 en 4 oktober rode ballonnen te zien, een teken dat op deze plek lokale kunstenaars hun werken tonen. Aan de dertiende editie van de kunst- en cultuurroute De Rode Draad nemen liefst zestig lokale artiesten deel. De plekken waar schilderijen, beelden, glasobjecten, lichtornamenten en keramiek te zien zijn, zijn op beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur.

,,Iedereen is van harte welkom om Boxtel eens van een kunstzinnige kant te bekijken", zo meldt de organisatie van De Rode Draad. Daarbij is ruimte geboden aan kunstenaars uit binnen- én buitenland. Een bijzondere nieuwkomer tijdens De Rode Draad is de vereniging Kunst an Hecken und Zäunen uit jumelagestad Wittlich. Na een eerder bezoek aan Boxtel hebben de kunstenaars uit Duitsland besloten deel te nemen aan de tweedaagse kunstmanifestatie. Ze vinden zaterdag en zondag onderdak in het winkelpand aan de Rechterstraat waarin tot deze week de Wereldwinkel tijdelijk gehuisvest was.

Volgens voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité Boxtel-Wittlich zijn de leden van Kunst an Hecken und Zäunen belangrijke ambassadeurs voor de al ruim 55 jaar bestaande vriendschapsband tussen beide gemeenten. ,,In de zomer nam een Boxtelse delegatie deel aan een kunstmanifestatie in Wittlich en het is erg leuk dat nu al tien kunstenaars naar Boxtel komen om hun werken te exposeren."

De Duitse delegatie is het hele weekend te gast in Boxtel en zal tijdens De Rode Draad graag uitleg geven over de kunstwerken en de culturele activiteiten die in de jumelagestad worden ondernomen.

MARKT

De kunst- en cultuurroute concentreert zich vooral in het Boxtels centrum. Zo kunnen bezoekers op liefst vier plekken in de Clarissenstraat kunst bezichtigen. Cursisten van de creatieve werkplaats De Ruimte tonen hun werken aan de Clarissenstraat 16, terwijl in de Protestantse Kerk en ontmoetingscentrum De Schakel werken van Co van Druten (keramiek), Johan Nieuwenhuijzen (aquarellen), Ton Verstraten (schilderijen) en Paul Maas (schilderijen) te bezichtigen zijn. In KunstCentrum Boxtel aan de Clarissenstraat 39 zijn werken van liefst elf kunstenaars te zien, onder meer van Gerda Fraanje, Paul Simons, Carla Bogaard-Vos en Annelies Meijers.

Net als voorgaande jaren worden ook verschillende winkelpanden gebruikt als tentoonstellingsruimtes, onder meer aan de Rechterstraat, in de Croonpassage en de Breukelsestraat. Bosch Wijnkopers biedt bezoekers op beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur 'Tasting and Art', een combinatie van wijnen proeven en kunst bekijken. Zo hangen er schilderijen van Theo Donhuysen en is er keramiek te zien van Annemieke van Schie.

Op de Markt biedt Filipe Mode ruimte aan de vier kunstenaars Liesbeth Serlie, Angelique Breukel, Astrid van Herwijnen en Ton van Sprang, bij Den Ouden Kompleet Wonen zijn An van der Leije en Henk van Stuivenberg te gast. HavemanKunst stelt het pand waar vroeger Elckerlijc was gevestigd beschikbaar aan Catharina van Ameijde, Liesbeth Oudshoorn, Bert Josquin en Monique Doorakkers. In restaurant De Waag zijn werken van Gerda van Boeckel, Frans van Gevel en Geerie Versantvoort te zien.

MUBO

Buiten het centrum kunnen bezoekers terecht op allerlei adressen. Ferdy Steger toont samen met zijn zoon Koen werken in zijn atelier aan de Hendrik Verheeslaan 70. In Boxtel-Oost zijn ook schilderijen van Toon Stalpers te bezichtigen aan de Robert Schumanlaan 6. En net als in de Clarissenstraat, kunnen bezoekers in de Baroniestraat op meerdere adressen schilderijen, keramiek en objecten zien. Jacqueline Thomassen en Hanny de Leijer van Het Atelier Boxtel aan de Baroniestraat 32 tonen schilderijen, terwijl het creatieve echtpaar Corrie en Gerard van Esch in haar woning kunst toont. In museum MuBo is op beide dagen de expositie van kunstschilder Pierre Janssen te zien. Kunstlicht99 is onlangs verhuisd naar de Prins Hendrikstraat 43 en stelt dit 'nieuwe honk' open voor publiek.

Karel Snijders toont schilderijen aan de Bosscheweg 3, terwijl werken van Kees Voermans, Jan en Wies Goossens te zien zijn aan Molenweide 1. Een volledig overzicht van De Rode Draad is te downloaden via www.brabantscentrum.nl.