Afbeelding
Foto: Heemkundekring Boxtel

BOXTEL IN DE MIDDELEEUWEN (6)

Middeleeuwse scherven ook in Boxtelse bodem

In oertijdmuseum De Groene Poort is onlangs een speciale expositie over 'Boxtel in de middeleeuwen' geopend. Deze interessante tentoonstelling is tot stand gebracht door de werkgroep Archeologie van de Heemkundekring Boxtel na intensieve voorbereidingen gedurende meer dan een jaar. In Brabants Centrum belicht de werkgroep wekelijks een bijzonder item uit de expositie.

Als er gegraven wordt kun je best wat scherven tegenkomen, vaak zitten deze wat dieper in de grond, maar ze kunnen ook aan de oppervlakte liggen. Veel scherven die op akkers liggen werden, samen met de mest uit de beerputten van 's-Hertogenbosch, als mest verspreid op het land. De scherven zijn door (amateur)archeologen heel goed te dateren en dus waardevol bij een opgraving.


Sinds de Steentijd werd er al aardewerk gemaakt en omdat iedere periode duidelijk verschillende vormen of een andere manier van bakken hadden, zijn de periodes dan ook goed aan te geven. Ook de techniek van het pottenbakken veranderde in de loop van de jaren. Eerst werden alle potten met de hand gevormd, later kwam de draaischijf in beeld. Sommige potten en urnen weden in de IJzer- en Bronstijd al versierd met nagelafdrukken of touwen, waarvan de afdrukken nu nog te zien zijn.

WATERDICHT

In de Romeinse tijd was een deel van het aardewerk prachtig versierd met jachttaferelen of allerlei mooie versieringen. Het rode aardewerk met een mooie glanslaag, Terra Sigliata, was vooral voor het luxe gebruik, het gebruiksaardewerk was grof en degelijk. In de vroege middeleeuwen werden de potten versierd met een radstempel, zodat er mooie lijnen en blokjes op kwamen . Veel aardewerk werd door handelsreizigers meegenomen uit de plaatsen waar ze werden gebakken. Zo kunnen we ook wat zeggen over de handelsroutes die er waren. Rond 1200 werd het aardewerk op hogere temperatuur gebakken en ontstond het steengoed, waardoor het ook waterdicht werd. Ook het glazuren werd toegepast, eerst nog alleen om potten die zachter waren gebakken ook waterdichtheid te maken, maar later werden er ook prachtige versieringen mee gemaakt.

In Boxtel heeft de werkgroep Archeologie van de heemkundekring een uitgebreide vergelijkingscollectie gemaakt. Nu kan men een scherfje dat in de eigen tuin is gevonden, vergelijken met de scherven uit de collectie. Lijkt het er erg op, dan weet men ook hoe oud het is en waar het werd gemaakt.

Heb je zin om meer hierover te weten of mee te werken, mail dan even naar de archeologiewerkgroep voorzitter@heemkundekring.nl.


GERARD VAN MAASAKKERS OP DE BÜHNE

'Maar liefje, nu heb je geen voetjes' in Podium Boxtel

Een heer uit Noord-Brabant en een heer uit Gent samen op het podium, dan gebeurt er wat. Gerard van Maasakkers en Frank Cools zijn donderdag 15 oktober vanaf 20.15 uur te zien in Podium Boxtel met hun show 'Maar liefje, nu heb je geen voetjes'.

Natuurlijk zijn de liedjes van Van Maasakkers te horen, maar het tweetal brengt ook nummers die ze zelf hadden willen schrijven. Ramses Shaffy, Bram Vermeulen, Cornelis Vreeswijk, Willem Vermandere en Louis Neefs zijn te horen in Boxtel. Een voorstelling met een lach, een traan en soms ook twijfel. Van Maasakkers en Cools houden het simpel met wat gitaren, ukulele's, een orgel en twee indrukwekkende stemmen, meer hoeft er ook niet te zijn.

Van Maasakkers won in 2011 en 2013 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied en is uitgeroepen tot ereburger van Noord-Brabant. Al 35 jaar is hij actief als singer/songwriter en zijn oeuvre kenmerkt zich door persoonlijke liedjes met bijzondere aandacht voor het alledaagse. Frank Cools studeerde aan de conservatoria van Gent en Antwerpen. Hij was tien jaar presentator en programmamaker bij VRT Radio 1 en nu actief als podiumkunstenaar.

Zin in een avondje smartlappen? Er zijn nog kaarten à 19,50 euro, inclusief drankje verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl.


Mundikat houdt

raskattenshow

in De Braken

De landelijke kattenvereniging Mundikat kwam de afgelopen jaren in de zomer naar sportcomplex De Braken in Boxtel om daar vele katten tentoon te stellen aan het publiek. Dit jaar komt de showkaravaan van kattenvereniging Mundikat twee dagen naar Boxtel. Zaterdag 3 en zondag 4 oktober zijn enkele honderden katten te bewonderen.

Zaterdag houdt Mundikat naast alle normale keuringen ook een special voor de kleuren rood en crème. Deze twee kleuren, die in verscheidene rassen voorkomen, zullen die dag in de schijnwerpers staan. Zondag is het Werelddierendag en zal de Britse Korthaar extra aandacht krijgen via een verkiezing. Niet alleen katten zijn in De Braken te bewonderen. Er zullen ook diverse stands aanwezig zijn met katgerelateerde spullen als voer, kattenbakvulling, speeltjes, binnen- en buitenrennen en krabpalen.

De show van Mundikat is op beide dagen toegankelijk van 09.30 tot 17.30 uur. De entree bedraagt vier euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen één euro, maar mogen gratis naar binnen als ze een herfsttekening meebrengen.