Mensen van allerlei gezindten trokken zaterdagmiddag door het centrum van Boxtel. De vredeskaravaan had onder meer aandacht voor de grote stroom vluchtelingen die als gevolg van oorlog in het Midden-Oosten naar Europa trekt. (Foto: Gerard Schalkx).
Mensen van allerlei gezindten trokken zaterdagmiddag door het centrum van Boxtel. De vredeskaravaan had onder meer aandacht voor de grote stroom vluchtelingen die als gevolg van oorlog in het Midden-Oosten naar Europa trekt. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

PALESTIJNSE JONGEREN ONDER INDRUK VAN VERBLIJF IN BOXTEL

Vredeskaravaan roept op tot verdraagzaamheid

HENK VAN WEERT

Rojer Salameh was onder de indruk. Na afloop van de vredeskaravaan die zaterdagmiddag door Boxtel trok, zei de Palestijn dat dit soort initiatieven hem hoopvol stemt. Hoopvol, maar ook dankbaar. ,,Het voelt goed dat gemeenschappen in het Westen solidariteit tonen, waar Europa en de regeringen afhaken. Zolang mensen blijven praten zal het ook in ons land eens anders zijn..."

Salameh woont in Betlehem, een stad op de de westelijke Jordaanoever waar het conflict tussen Israëli's en Palestijnen dagelijks voelbaar is. Met elf landgenoten was hij een week lang te gast bij de paters assumptionisten, die vieren dat zij honderd jaar het Boxtelse kasteel Stapelen bewonen. Ze waren in Boxtel om de gespannen thuissituatie even te ontvluchten.

HOOP HOUDEN

Maar in tegenstelling tot inwoners uit buurland Syrië peinsden Salameh en zijn metgezellen er niet over om in Nederland te blíjven. ,,De vrijheid en de manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan, spreken ons erg aan. En als we de kans krijgen, komen we graag nog eens terug." Maar Betlehem definitief achter zich laten, komt niet in hen op. ,,Dit soort bijeenkomsten geeft ons hoop voor een betere toekomst", vertelde Salameh.

De vredeskaravaan werd voor het eerst gehouden. ,,'Goede buren' is het jaarthema van de Protestantse Gemeente. Ik heb het initiatief genomen om de jaarlijkse bijeenkomst in de vredesweek niet binnenshuis te houden, maar naar buiten te trekken als vredeskaravaan", vertelde predikant Corrie Terlouw. Zij zocht én vond hiervoor steun bij haar eigen kerkenraad, maar ook bij de besturen van de Heilig Hartparochie en de moskee, het Interreligieus Platform en later ook welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de Assumptiestichting.

SPREUKEN

De karavaan werd aangevoerd door Terlouw, samen met voorzitter Ramazan Atalay van de Mevlana-moskee. Onderweg werden op papier spreuken uitgedeeld om het onderlinge gesprek te bevorderen. ,,Eén van de spreuken waar we het over hadden, stamt uit Turkije: 'Wie met een volle maag slaapt terwijl zijn buren honger lijden, is niet één van ons'. We pasten het toe op de actualiteit van vluchtelingen in Boxtel", aldus Terlouw.

In de vredeskaravaan, die van de Clarissenstraat naar de brede school Wilgenbroek voerde, liepen ruim honderd mensen mee. Er was zelfs iemand bij in een rolstoel die nog maar een paar dagen eerder het ziekenhuis had verlaten. Er liepen enkele gemeenteraadsleden mee, maar ook de pastoor, de Turkse imam en tal van anderen.

POLITICI FALEN

In de Wilgenbroek praatten circa 75 deelnemers nog even na. Daar sprak ook burgemeester Mark Buijs. Hij wees naar de zeventien meisjes uit Eritrea die sinds donderdag worden opgevangen in De Kleine Aarde. ,,We moeten daarbij denken in mensen, niet in aantallen. Op het moment dat ik de meisjes in de ogen keek, besefte ik eens te meer dat oorlog betekent dat politici niet in staat zijn om de problemen in de wereld met woorden op te lossen."

De deelnemers aan de vredeskaravaan konden in de brede school informatie inwinnen over onder meer het buurtbemiddelingsproject van ContourdeTwern bij opbouwwerker Karin van Ditmars. Elly Zandstra, actief in het Interreligieus Platform, gaf aan in oktober in gemeenschapshuis De Walnoot te willen starten met een gespreksgroep voor vrouwen.

De vredeskaravaan vond plaats in het kader van de landelijke Vredesweek, waarin Joden de Grote Verzoendag vieren en moslims het Offerfeest. ,,Alle godsdiensten roepen op tot vrede en iedereen verlangt daarnaar. De werkelijkheid is echter anders. Nog nooit zijn door oorlog zoveel mensen verdreven van huis en haard", stelde predikant Terlouw.


cliëntendagen vanaf 26 november

Huiskamergesprekken

over Wmo keren terug

Per 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. ,,We krijgen weinig reacties van gebruikers over hoe deze wet in de praktijk uitpakt. Je kunt zeggen: geen nieuws is goed nieuws. Daar neem ik echter geen genoegen mee", aldus wethouder Eric van den Broek. Door middel van een klanttevredenheidsonderzoek en (huiskamer)gesprekken met particulieren en organisaties probeert de gemeente de meningen over de Wmo te peilen.

Het klanttevredenheidsonderzoek is inmiddels uitgevoerd; de resultaten worden binnenkort verwacht. ,,We zien zelf geen afwijkende cijfers of dingen die uit de pas lopen, maar we willen graag weten wat mensen vinden van de Wmo." Voorafgaand aan de Wmo-cliëntendagen, die in november worden gehouden, gaat wethouder Van den Broek op bezoek bij mensen die te maken hebben met de wet. Zij kunnen zich daarvoor opgeven door contact op te nemen met Dineke van Gemert via e-mailadres dge@boxtel.nl of telefoonnummer (0411) 65 59 11. ,,Ik hoop dat we de bezoeken in oktober en november kunnen plannen, zodat ik alle input kan meenemen naar de cliëntendagen", aldus Van den Broek. Deze dagen worden vanaf 26 november georganiseerd. Daarnaast zal de wethouder ook gesprekken voeren met de Seniorenraad, Wmo-adviesraad, cliëntenondersteuners van de KBO en de Wmo-vertrouwenspersoon Ria de Die.


'straat van de week' in selissenwal

Feest in de Adrianastraat

Supermarkt Plus Van der Horst aan de Van Beekstraat is onlangs gestart met een lokale actie: Straat van de Week. Eerder werden bewoners aan de Nestelaar en de Bieakker verrast, gisteravond stond een team van de supermarkt voor de deur van de familie Konings aan de Adrianastraat.

Vier weken op rij wijst ondernemer Roland van der Horst met zijn medewerkers een straat in Boxtel aanwijzen die in de prijzen valt. Gedurende de actieperiode wint een gezin dat bij Plus boodschappen doet en de kassabon, voorzien van naam en adres inlevert, een boodschappenpakket ter waarde van 50 euro. Daarnaast delen alle bewoners van de straat mee in de feestvreugde. Zij ontvangen een appeltaart en korting op Plus-boodschappen.

Wie ook zijn straat nomineert, kan ervoor zorgen dat alle bewoners meedelen in de feestvreugde en een appeltaart cadeau krijgen. Daarnaast is er voor iedereen een extra kortingsactie op Plus-boodschappen.

OP DE FOTO: Medewerkers van Plus Van der Horst verrasten woensdagavond de bewoners van de Adrianstraat in de wijk Selissen met een boodschappenpakket. Van links naar rechts: Jermaine Nettekoven, Mike en Nineke de Koning, Ronald van der Horst, Joost Scheutjens, Roel van Kasteren en buurjongetje Shane Dekker. De rest van de mensen die in straat woont, ontving gisteravond een appeltaartje. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding