groep eritrea langer in boxtel

'We moeten niet blíjven
zeulen met vluchtelingen'

De zeventien meisjes uit Eritrea die zijn opgevangen op het terrein van De Kleine Aarde, blijven langer in Boxtel. Na overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakte burgemeester Mark Buijs dat vanochtend bekend. Eerder had Buijs hierover al contact met staatssecretaris Klaas Dijkhoff en deed de burgemeester het verzoek de groep langer in Boxtel te houden. ,,Het blijven zeulen met mensen is niet goed voor hen, maar óók niet voor de hulpverleners."

Burgemeester Buijs meldde dinsdagavond aan de gemeenteraad dat Boxtel een goede gastheer wil zijn, maar dat de tijdslimiet van 72 uur voor crisisopvang dat in de weg staat: ,,Stabiliteit voor de vluchtelingen én voor onze eigen organisatie is dringend gewenst." Om de meisjes die donderdagavond tijdelijk in De Kleine Aarde werden ondergebracht goede gezondheidszorg (geestelijk én lichamelijk) te kunnen bieden, is de periode van drie etmaal gewoonweg te kort. Mede omdat het heel moeilijk communiceren is met de tienermeiden. Slechts één van hen spreekt gebrekkig Engels; de andere vluchtelingen spreken twee verschillende Eritrese dialecten.

In zijn gesprekken met staatssecretaris Dijkhoff én het COA heeft Buijs aangegeven de zeventien Afrikaanse meisjes graag te willen helpen, maar dat hij er niet voor voelt om steeds nieuwe groepen onderdak te bieden. Dat legt een te grote druk op de hulpverleners, die dan steeds van voor af aan moeten beginnen. ,,Ik snap best dat in de formele wereld 72 uur geldt voor crisisopvang, maar dat werkt niet altijd. Ik heb toegezegd dat we best bereid zijn de huidige groep wat langer onderdak te bieden en dat we ook nog 32 plekken hebben in het voormalige zusterhuis van de oblaten."

Het verzoek van Buijs werd vanochtend ingewilligd en de groep vluchtelingen blijft voorlopig in Boxtel, in ieder geval tot er een vaste opvangplek is gevonden. Op welke termijn dat zal zijn, is onbekend. ,,Ik ben in ieder geval blij dat we de meisjes goed kunnen begeleiden en rust kunnen bieden. We krijgen veel hulp van inwoners én bedrijven en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik hoop dat de meisjes zich hier veilig voelen en wat tot rust komen."


Nationale Kringloopdag

De kringloopwinkels van Het Goed doen zaterdag 3 oktober mee aan de Nationale Kringloopdag. Ook de Boxtelse vestiging is present en richt zich op de nationale actie Slaapzakken Voor Lesbos voor vluchtelingen uit onder meer Syrië. Op de Markt in Boxtel en ook in de gemeenten Best, Geldrop, Valkenswaard en Eindhoven doen de vestigingen van Het Goed mee en kunnen mensen terecht om slaapzakken af te geven.