De vrijwilligers van Boxtel Vooruit gaan deze week op grote schaal appeltaart bakken voor de Herfstfair. De taart wordt zondag verkocht; de opbrengst komt ten goede aan de Dierenambulance. (Foto: Peter de Koning).
De vrijwilligers van Boxtel Vooruit gaan deze week op grote schaal appeltaart bakken voor de Herfstfair. De taart wordt zondag verkocht; de opbrengst komt ten goede aan de Dierenambulance. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL VOORUIT BRENGT SFEER, GEZELLIGHEID EN LEKKERNIJEN NAAR CENTRUM

'Herfstfair, nét even anders dan een braderie...'

MARC CLEUTJENS

Na een reeks bomvolle cultureel getinte en ook massaal bezochte weekeinden in september, begint ook oktober in Boxtel met een evenement. Stichting Boxtel Vooruit tekent voor de derde aflevering van de Herfstfair, die veel meer dan het vroegere Herfstfestijn een belevenis is en bezoekers warm laat lopen voor een nieuwe jaargetijde. Zondag 4 oktober is het weer zover en is het genieten geblazen op en rond de Markt en in de centrumstraten waar alle winkels geopend zijn.

Waar de Herfstfair vorig jaar een beetje werd gedomineerd door de aanwezigheid van de jarige Jas de Keistamper en zijn reuzengasten, ademt het evenement dit jaar weer helemaal de sfeer die bij het nieuwe jaargetijde hoort. ,,De herfst is de tijd waarin we ons huis gezellig maken, lekkere ingrediënten wilen kopen voor een voedzame maaltijd, lekker luieren in bed of bad en op de bank gaan zitten met een goed boek", vertelt Hanneke Ketelaars, die de organisatie met Monique Timmermans in handen heeft. ,,Herfst is ook samen bladeren zoeken, speuren naar paddenstoelen en genieten bij een knisperend houtvuur. En juist al dit soort ingrediënten willen we het publiek in Boxtel bieden tijdens de Herfstfair", vult Timmermans aan.

Het besluit van Boxtel Vooruit om drie jaar geleden een nieuwe weg in te slaan en het aloude Herfstfestijn om te vormen tot de Herfstfair was een gouden greep. ,,We merkten dat de animo voor het Herfstfestijn minder werd", blikt Timmermans terug. ,,Niet alleen zagen we dat het publiek minder zat te wachten op een informatiemarkt, ook standhouders vonden het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden die de hele dag in een kraampje wilden staan." Ketelaars geeft aan dat het Herfstfestijn niet meer paste bij de tijd en te weinig beleving bood. ,,We hebben dus de koppen bij elkaar gestoken en zijn gaan werken aan een nieuw, verfrissend concept."

GEEN STANDHOUDERS

De Herfstfair was een schot in de roos. Het publiek bleek enthousiast over het nieuwe evenement, dat de Markt omtoverde in een plein waar alle zintuigen geprikkeld werden. ,,En dat gaan we ook dit jaar weer doen", belooft Ketelaars. Al enkele maanden wordt door een klein team binnen Boxtel Vooruit gewerkt aan de opzet van het evenement, dat zich voornamelijk op de Markt afspeelt. ,,We hebben tal van fairs in de regio bezocht en gekeken wat voor soort aanbod we in Boxtel wilden aanbieden", legt Timmermans uit.

Wat sinds de eerste editie voorop staat is dat de Herfstfair net even iets anders moet zijn dan een braderie waar allerlei koopwaar wordt aangeboden en standhouders het beeld bepalen. ,,De Herfstfair moet een belevenis zijn waar iedereen zin krijgt om richting herfst en winter te gaan", zegt Ketelaars. ,,Dat kan door verrassende aanbieders van producten neer te zetten. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld ondernemers die brood, bier, kaas, wijn en worst presenteren, maar ook gedroogd fruit en kleding. Muziek en mode maken de Herfstfair compleet. "

SAMENWERKING

Boxtel Vooruit benadrukt dat de Herfstfair binnen drie jaar zo'n succes kon worden doordat meerdere partijen de handen ineen sloegen. ,,Net zoals op andere fronten in Boxtel zie je dat ook rond de Herfstfair het besef leeft dat samenwerken leidt tot iets moois", stelt Ketelaars. Ze roemt de manier waarop Boxtel Vooruit samen de kar kan trekken met de gemeente Boxtel, Beleef Boxtel, de centrumwinkeliers en de horecaondernemers.

Timmermans: ,,Die samenwerking inspireert om elk jaar nieuwe ideeën uit te werken, zoals het boekje Bourgondisch Boxtel over veertig horecazaken in het centrum en de presentatie van een nieuw koekje met een knipoog naar Jas de Keistamper." Het leidt ertoe dat de gemeente Boxtel open huis houdt en publiek verwelkomt in de vernieuwde benedenverdieping van het gemeentehuis. Bezoekers kunnen net als tijdens de Boxteldag in juni kennismaken met de nieuwe missie die het gemeentebestuur voor ogen heeft: 'Meewerkend Boxtel'.

De Markt wordt dankzij de brede deelname van winkeliers, horeca en andere aanbieders van herfstgerelateerde producten omgebouwd worden tot een sfeervol plein waar ruimte is voor muziek van jazzband Jezzie Klassik en vinyl van deejay Peter van As.

Verschillende modezaken bundelen de krachten en verzorgen een modeshow waarin de nadruk ligt op de najaarsmode. Kinderen zijn welkom om te knutselen met vilt of met hun huisdier op de foto te gaan bij de Dierenclub. ,,Het is zondag ook Werelddierendag en kinderen kunnen met hun dier op de foto bij Boukje Canaan", aldus Ketelaars.

TAARTEN BAKKEN

Boxtel Vooruit doet meer dan alleen de regie voeren rond de Herfstfair. ,,We gaan met alle vrijwilligers een paar dagen achtereen appeltaart bakken om tijdens het evenement geld in te kunnen zamelen voor een goed doel", vertelt Timmermans. Vele tientallen taarten én taartpunten zullen in kraampjes verkocht worden ten bate van de Dierenambulance.

De Markt biedt verder onderdak aan verschillende verassende ondernemers, zoals MeatCuisine (droge worst en ham), Yummie Smells (gedroogd fruit), Anderz Knus (sjaals, tassen en sieraden), De Stijl Consulente, Plein B (outdoor living), Biertje van de Saek en Tas van m'n Hart.

De Herfstfair op de Markt duurt zondag 4 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. Net als andere activiteiten zoals De Rode Draad, is het evenement gratis toegankelijk.