Circusolifant Buba tijdens de laatste voorstelling in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).
Circusolifant Buba tijdens de laatste voorstelling in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

CIRCUSOLIFANT TERUG BIJ FAMILIE FREIWALD

Buba zendt groeten aan Boxtelse fans

Circusolifant Buba is alweer even weg uit Boxtel, maar het succes van de reeks voorstellingen die ze met circus Freiwald op het terrein aan de Schijndelsedijk gaf, dreunt nog na. Deze week stuurde de familie Freiwald een groet richting het Boxtelse publiek, dat op ongekend grote schaal de voorstellingen heeft bezocht.

Volgens woordvoerder Gerard Guiking van circus Freiwald hebben de bezoekers in Boxtel een groot aantal handtekeningen gezet onder de petitie waarmee circusfamilies willen ageren tegen een verbod op wilde dieren. In heel Nederland zijn 40.000 handtekeningen verzameld die richting de Tweede Kamer gestuurd worden om te voorkomen dat wilde dieren in het circus verboden worden.

Olifant Buba verbleef vanwege de op handen zijn de maatregel een tijdje in Duitsland, net als de zebra's die door circus Freiwald waren verplaatst. ,,Buba kon helemaal niet wennen op de nieuwe plek en voelde zich niet goed", vertelt woordvoerder Guiking. ,,De eetlust verdween en aan alles was te zien dat Buba ongelukkig was. Daarom hebben we besloten de olifant terug te halen naar Nederland en haar te herenigen met de familie Freiwald."

GROTE MOEITE

De familie Freiwald laat in een verklaring weten grote moeite te hebben met de maatregel. Eerder vertelde Natascha Freiwald al in Brabants Centrum dat olifant Buba al 35 jaar bij het circus hoort en geen ander leven gewend is.

Inmiddels heeft de Raad van State kritiek geuit op de maatregel die het gebruik van wilde dieren in het circus verbiedt. Met name het later afgekondigde vervoersverbod is onderwerp van kritiek. Via Facebook informeert circus Freiwald liefhebbers over de actuele ontwikkelingen. ,,We vertrouwen erop dat mensen in Boxtel ons ook blijven volgen", zegt Guiking.