Keurslager Willy Beerens uit Liempde gaat de bezoekers zondagmiddag tijdens het culinaire evenement Proef Lokaal Liempde trakteren op varkenswangetjes: ,,Proef Lokaal Liempde is een prachtig idee waar we vierkant achter staan.
Keurslager Willy Beerens uit Liempde gaat de bezoekers zondagmiddag tijdens het culinaire evenement Proef Lokaal Liempde trakteren op varkenswangetjes: ,,Proef Lokaal Liempde is een prachtig idee waar we vierkant achter staan." (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

Grootste tapasdiner Groene Woud op evenemententerrein D'n Tip in Liempde

'Snoepje van het varken' in trappistenbier dubbel

        STEFAN LATIJNHOUWERS                 PETER DE KONING

SPPiLL en hofkapel De Kromploegers trakteren komende zondag 27 september op 'Het grootste tapasdiner van het Groene Woud'. Het nieuwe evenement Proef Lokaal Liempde vindt dan plaats op D'n Tip. Keurslager Willy Beerens is erbij. Vanuit zijn zaak schuin tegenover het evenemententerrein werpt hij een blikje vooruit. Ook enkele andere deelnemers komen aan het woord.

Werken op zijn vrije dag. Keurslager Willy Beerens zou het eigenlijk niet meer doen, besloot hij vorig jaar. ,,Maar ja, dan belt de SPPiLL met een mooi idee", meldt hij bijna verontschuldigend. ,,Wij dragen SPPiLL een warm hart toe en Proef Lokaal Liempde is een prachtig idee waar we vierkant achter staan. Dus staan we zondag met heel veel plezier op D'n Tip. Het wordt ongetwijfeld een prachtig evenement. Ik ga in elk geval zelf ook de tijd nemen om eens rond te lopen. Met de mensen te buurten, kijken en proeven."

Beerens gaat de bezoekers trakteren op varkenswangetjes. Een beetje ouderwets stukje vlees dat vooral bekend is omdat je er zult van kunt maken. Hij gaat de wangetjes bereiden met paprika, bosui, speculaas en trappistenbier dubbel. ,,Het snoepje van het varken", omschrijft hij de lapjes. ,,Het is een kauwspier met heel veel peesjes. Als je het stooft, worden de peesjes gelei-achtig en dat maakt het lapje extra mals. Zoals ik het ga bereiden, wordt het een combinatie van smaken die wel wat heeft van een goede hazenpeper." Helemaal nieuw is het recept niet. Twee jaar geleden, tijdens het Liempdse evenement Eten met de Buren, maakte Beerens er ook al indruk mee. Na Proef Lokaal Liempde komen ze in de slagerij te liggen.

De slagerij van Willy Beerens bestaat al 33 jaar, de laatste 15 jaar als Keurslagerij. Verwacht hij nog iets te leren tijdens Proef Lokaal Liempde? ,,Dat weet je maar nooit. Het wordt een bijzondere dag met enthousiaste professionals en hobbyisten. Dus ik verwacht veel leuke en verrassende dingen."

Ondernemer Stan Schoenmakers én de kok Edwin Leidelmeijer komen zondagmiddag ook in actie. Zij verzorgen regelmatig Indische kookworkshops voor personeel van bedrijven, families en (vrienden)groepen, waarbij het tweetal volgens traditioneel familierecept de deelnemers negen gerechten laat bereiden. ,,Die kunnen ze vervolgens in een ontspannen sfeer proeven onder het genot van drankjes", vertelt Leidelmeijer, die in het dagelijkse leven bij Defensie werkt. ,,De taakverdeling tussen ons is heel duidelijk. Ik ben de kok en houd me bezig met eten en Stan is druk met het regelen van de randvoorwaarden, inkoop en administratie. We vullen elkaar goed aan."

Leidelmeijer kijkt uit naar de eerste editie van Proef Lokaal Liempde. ,,Heel goed dat er zo'n culinair festijn georganiseerd wordt in Liempde. Wij hebben gekozen voor een gerecht met de naam duet dat tijdens de workshops gretig aftrek vindt. Het gaat om geroosterde babi pangang gelardeerd met een eigen sausje én een kipgerecht, geserveerd met kroepoek en blokjes rijst. Proef Lokaal is een leuke manier om te laten zien aan de bezoekers die ons nog niet kennen wie wij zijn, wat we doen en hoe we onze gerechten bereiden."

TABOULEH

De hobbykoks Astrid van den Biggelaar en Lenneke Prinsen van 'Vandaag Koken Wij' presenteren zondag een gerecht bestaande uit gegrilde groenten met feta en tabouleh. ,,Wij vinden het heerlijk om te koken en doen dat regelmatig voor vrienden en familie", vertelt Van den Biggelaar. ,,Het is voor ons puur liefhebberij. We houden geen workshops en hebben geen eigen kookstudio, maar verheugen ons op Proef Lokaal Liempde. Onlangs waren we ook van de partij tijdens het groots opgezette wandelevenement Samenloop voor Hoop in Liempde. Toen kon het publiek bij ons terecht voor onder meer cake, koeken en ambachtelijk gemaakte energierepen."

Van den Biggelaar en Prinsen geven zondag vanuit hun kraam letterlijk smaak aan het culinaire festijn op D'n Tip met een vegetarische hoofdmaaltijd en een kindvriendelijk kipgerecht. ,,De reacties van mensen die de gerechten al genuttigd hebben, zijn heel positief. We zijn heel benieuwd wat het publiek ervan vindt tijdens Proef Lokaal Liempde."