Ruud Wijers legde gistermiddag de laatste hand aan een miniatuur versie van de Boxtelse watertoren. De 'sigaar' werd bijna 35 jaar geleden gesloopt. (Foto: Marc Cleutjens).
Ruud Wijers legde gistermiddag de laatste hand aan een miniatuur versie van de Boxtelse watertoren. De 'sigaar' werd bijna 35 jaar geleden gesloopt. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

VEEL CREATIEVE VONDSTEN TIJDENS TWEEDE DOMMELTHEATER

Boxtel krijgt zijn watertoren terug...

Een lofzang op de voormalige watertoren. Zo kan de creatie van Jan van Gemert, Ruud Wijers en een groep bewoners van de Breukelsestraat voor de tweede editie van Dommeltheater het beste omschreven worden. Met bijna twintig andere gezelschappen varen ze zondag 27 september mee in de vlootschouw die om klokslag 15.00 uur van start gaat.

In een werkplaats hebben Van Gemert en Wijers maandenlang gewerkt aan kopie van de watertoren die vele jaren de skyline van Boxtel bepaalde. ,,Jammer genoeg is dit toonbeeld van industriële architectuur destijds gesloopt", zegt Wijers. ,,Wij geven de watertoren terug aan Boxtel en zingen met z'n allen het Wolgalied, mét een eigen tekst." De mini-watertoren maakt deel uit van een creatie die een eerbetoon is aan de vroegere bedrijvigheid langs de Dommel. ,,Omdat het thema 'Symfonie' luidt, laten we klanken horen die op ingenieuze wijze uit allerlei buizen galmen":, vertelt Wijers. ,,De waterdruk in de toren gebruiken we om luchtdruk te produceren en via een drukvat door slangen te persen en zo ontstaat een... waterorgel."

Op pagina 19: 'Dommeltheater zorgt voor eigen symfonie in Boxtel'.

FOTO BOVEN: Ruud Wijers legde gistermiddag de laatste hand aan een miniatuur versie van de Boxtelse watertoren. (Foto: Marc Cleutjens).