Benjamin Kerkhofs leidde de Boxtelse politici dinsdag rond in zijn appartement in het Cello-complex in de voormalige Bracbant-Havo. De zorginstelling had de gemeenteraadsleden uitgenodigd voor een kennismaking. (Foto: Peter de Koning).
Benjamin Kerkhofs leidde de Boxtelse politici dinsdag rond in zijn appartement in het Cello-complex in de voormalige Bracbant-Havo. De zorginstelling had de gemeenteraadsleden uitgenodigd voor een kennismaking. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

bewoners en medewerkers van cello presenteren zich aan de gemeente boxtel

'Inzetten op de netwerken van mensen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ik woon hier echt top, al vanaf de eerste dag", vertelde Jessica Foolen dinsdagavond glunderend, terwijl ze haar appartement in het complex van Cello in Bracbant toonde. De Boxtelse gemeenteraad was door de instelling voor mensen met een beperking uitgenodigd een kijkje te nemen achter de voordeur. Vol enthousiasme leidden de bewoners de politici rond op de woonlocaties Den Dries, Princenlant en Bracbant en vertelden ze over hun woon- en werkervaringen. Vervolgens ging de gemeenteraad in gesprek met medewerkers van Cello.

Koffie, thee én appeltaart van dagcentrum De Werf. Bewoners die sinds twee jaar in het Cello-complex voor 24-uurs zorg op de plek van de voormalige Bracbant-Havo wonen, hadden de komst van de politici grondig voorbereid. In eerste instantie leken Jessica Foolen, Maartje Bodelier, Paul van Berkel en Benjamin Kerkhofs een beetje gespannen, maar na vragen van de gemeenteraadsleden kwamen ze al snel los. Waar Maartje vol passie vertelde over haar hobby's paardrijden en voetballen, stak Jessica van wal over haar werk bij cadeauwinkel Hebbes. Toen Ton Jonkers zich afvroeg waar de winkel zat, wees ze hem op zijn plek. ,,Hebbes zit op de Markt, heel dicht bij het gemeentehuis waar jij werkt." Paul, een échte Boxtelaar, is heel wat uurtjes bij ODC te vinden. ,,Helaas hebben we vorige week met 2-1 verloren..."

Positief waren de bewoners ook over het complex op Bracbant, waar met name twintigers en dertigers wonen. ,,Ik kan in mijn appartement zelf koken, maar vind het veel te gezellig om met de anderen te eten", vertelde Benjamin. Iedereen knikt instemmend. Daarnaast worden regelmatig gezamenlijke activiteiten ondernomen, zoals wandelen, fietsen en spelletjes. ,,Of we pikken een terrasje in het centrum", zei Maartje.

netwerk

Op de vraag van de gemeenteraadsleden of er ook nadelen kleven aan het gezamenlijk wonen, moeten de bewoners even nadenken. ,,Sowieso zijn er meer pluspunten dan minpunten", aldus Benjamin. De groep merkt wel dat de begeleiding minder tijd heeft om allerlei activiteiten te ondernemen. Clustermanager Thea Brouwers geeft aan dat dit een gevolg is van de bezuinigingen in de zorg. ,,Daarom zetten we groots in op netwerken. Familie en omwonenden worden bij activiteiten betrokken. Zo organiseren we regelmatig een koffiemiddag, die ook toegankelijk is voor buren en familie." Benjamin voegt toe dat hij en de bewoners zelf ook contact maken met de buren. ,,Ik heb laatst zelfs een zitbank gekregen van een buurvrouw." Jessica geeft aan dat ze er zelfs een vrijwilliger bij hebben gekregen: een oude buurvrouw die inmiddels is verhuisd. ,,Daar zijn we héél blij mee."

Ook in het appartementencomplex van Cello, waar alle gemeenteraadsleden na een afzonderlijk bezoek aan Den Dries, Princenlant en Bracbant samenkwamen, werd door Jeannette Dorresteijn, sectormanager Wonen en Jeugd bij Cello en Petra van Roij, het belang van een netwerk onderstreept. ,,Dat houdt in dat cliënten én omwonenden over een drempel moeten en elkaar moeten vinden. Als medewerker probeer je onzichtbaar te zijn voor de buitenwereld, maar wél zichtbaar voor de cliënt. We proberen mensen in hun waarde te laten en ze zo zelfstandig mogelijk dingen te laten doen." Van Roij geeft aan dat Cello in eerste instantie probeerde wijkbewoners te verbinden met de cliënten. ,,Dat bleek lastig, dus nu nodigen we wijkbewoners in ons complex uit."

VEEL FORMULIEREN

Op de vraag van Jos Hegeman (D66) welke dingen de gemeente niet goed doet, gaf Van Roij aan dat ze regelmatig merkt dat cliënten soms vele formulieren moeten invullen en dat bij complexe situaties onduidelijk is welke (zorg)organisatie de verantwoordelijkheid wil en moet pakken. Bovendien zou Cello graag een fysieke ruimte in Sint-Ursula willen hebben. Van Roij: ,,Dat zorgt voor meer structuur bij de cliënten."


High tea in de strijd
tegen eenzaamheid

Om inwoners van de gemeente Boxtel de gelegenheid te bieden met elkaar in contact te komen, worden komende weken diverse high tea-bijeenkomsten gehouden. Onder het motto 'Buurten in de buurt' vond vanmiddag, donderdag 24 september, de eerste ontmoeting plaats in de Kinderboerderij aan het Apollopad. Het is tevens de lokale aftrap van de Week van de Eenzaamheid.

Iederéén voelt zich wel eens eenzaam. En dan is het fijn als je even met iemand een praatje kunt maken. Dat is het uitgangspunt van de bijeenkomsten die zijn opgezet door de projectgroep WoonWijs van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Boxtel is een van de twintig gemeenten die door Den Haag als koploper zijn aangewezen voor de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). En daarom heeft het gemeentebestuur van staatssecretaris Martin van Rijn geld gekregen voor initiatieven als deze buurtcontactdagen.

Tijdens 'Buurten in de buurt' kunnen wijkbewoners op laagdrempelige wijze met elkaar in contact komen. Bovendien zijn tijdens de high tea deskundigen beschikbaar zijn die bezoekers kunnen helpen of op weg kunnen helpen met specifieke vragen. Na de eerste high tea in de Kinderboerderij, waarbij bezoekers ook konden schilderen, kunnen mensen nog terecht in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel (dinsdag 29 september, 15.15 uur), woonzorgcentrum Simeonshof aan de Annastraat (woensdag 30 september, 14.00 uur), dienstencentrum De Kloosterhof te Liempde (vrijdag 2 oktober, 14.00 uur) en lunchroom De Deugniet aan de Rechterstraat (woensdag 7 oktober, 14.30 uur).


Bieakker in de schijnwerpers

Supermarkt Plus Van der Horst aan de Van Beekstraat is twee weken geleden gestart met een lokale actie: Straat van de Week. Vorige week werden bewoners aan de Nestelaar verrast, gisteravond stond een team van de supermarkt voor de deur van Kevin Kerssens aan de Bieakker.

Vier weken op rij wijst ondernemer Roland van der Horst met zijn medewerkers een straat in Boxtel aanwijzen die in de prijzen valt. Gedurende de actieperiode wint een gezin dat bij Plus boodschappen doet en de kassabon, voorzien van naam en adres inlevert, een boodschappenpakket ter waarde van 50 euro.

Daarnaast delen alle bewoners van de straat mee in de feestvreugde. Zij ontvangen een appeltaart en korting op Plus-boodschappen.

Wie ook zijn straat nomineert, kan ervoor zorgen dat alle bewoners meedelen in de feestvreugde en een appeltaart cadeau krijgen. Daarnaast is er voor iedereen een extra kortingsactie op Plus-boodschappen.

FOTO ONDER: Kevin Kerssens ontvangt uit handen van Ronald van der Horst een boodschappenpakket ter waarde van 50 euro van Plus. Rechts supermarktmedewerker Roel Timmermans. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding