WIJKEVENEMENT TOE AAN EERSTE LUSTRUM

'Boxtel Oost Dag is echt met niets te vergelijken'

stefan latijnhouwers

De organisatie van de Boxtel Oost Dag lijkt een abonnement te hebben op mooi weer. ,,Tijdens de eerste vier edities was de temperatuur prima en scheen het zonnetje regelmatig. Ook komende zondag ziet de weersverwachting er goed uit", aldus voorzitter Jan de Vreede van de Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost. Het eerste lustrum wordt 27 september tussen 11.00 en 16.00 uur luister bijgezet met tal van activiteiten in het gebied tussen gemeenschapshuis De Rots en winkelcentrum Oosterhof.

Met een fototentoonstelling in de huiskamer, een rommelmarkt voor kinderen in de grote zaal en optredens van onder anderen singer-songwriter Dennis Wels is er van alles te doen in en rond het gemeenschapshuis. De Vreede: ,,Na afloop van het evenement gaat het de feest in De Rots nog even door, waarbij ook de Nederlandstalige zanger Tim Schalkx van zich laat horen. Daarnaast blijven de winkels in winkelcentrum Oosterhof een uurtje langer geopend zodat de mensen om vier uur niet meteen de zaak moeten verlaten, maar de tijd krijgen om nog even rustig te shoppen."

Ook dit jaar belooft de Boxtel Oost Dag uit te groeien tot een bruisend evenement. De Vreede: ,,We houden vast aan het succesvolle concept in combinatie met een paar aanvullingen. Zo is dit jaar op de hoek van de Hendrik Verheeslaan de nieuwe communicatietrailer van de politie te bezichtigen. Het gilde loopt al trommelend tussen De Rots en winkelcentrum Oosterhof en is ook aanwezig met een attractie waar bezoekers met laserguns mogen schieten, terwijl Demmo Streetdance en gymnastiekvereniging Tabitta ook dit keer demonstraties verzorgen."

De rode draad van de Boxtel Oost Dag wordt gevormd door het lange lint van 65 markt- en informatiekramen, attracties voor de jeugd op het grasveld naast het gemeenschapshuis én artiesten, orkesten en koren. De muzikale omlijsting is dit jaar in handen van Big Band Boxtel, The Ducktownband, Red River Band, 't Herriemenieke (Liempde), De Gimmese Kapel (Gemonde), het Dükerskoor, Wereldkoor, popkoor Voices (Liempde) en Gimmese Smart (Gemonde). ,,De koren zijn uitsluitend te zien en te horen in het winkelcentrum", benadrukt De Vreede. ,,Met attracties als de Engelse dubbeldekker The Red Lady, een paardenkar en een draaiorgel bieden we het publiek ook een vleugje nostalgie."

Als De Vreede uitweidt over de Boxtel Oost Dag kan hij enige trots niet verhullen. ,,Het is een uniek evenement, met niets te vergelijken. Het is geen braderie, geen jaarmarkt, want het programma biedt nog veel meer. En elk jaar blijven we groeien. Hoeveel bezoekers we trekken? Ik schat tussen de vijf- en achtduizend mensen, waarbij de piek vaak ligt tussen één uur en half drie in de middag. Het is een open, gratis toegankelijk evenement dat bedoeld is om de sociale cohesie tussen de inwoners van de wijk Oost te versterken. Maar uiteraard is iedereen welkom."

VOETBALVELD

De populaire Boxtelse zanger Schalkx treedt de hele dag op in een trailer aan de Beneluxlaan, waar daarnaast een disco voor de muzikale opluistering zorgt. Op het plein voor het winkelcentrum Oosterhof en appartementencomplex Princenlant wordt niet alleen een voetbalveld ingericht, maar staan ook een draaimolen én een brandweerwagen die is omgebouwd tot een disco. De Vreede: ,,We organiseren de Boxtel Oost Dag met een team bestaande uit vijftien man in samenwerking met zo'n dertig vrijwilligers. De positieve reacties van zowel de deelnemers als het publiek zijn een geweldige stimulans voor ons om elk jaar een nog mooier evenement te houden."