De organisaties in Gemonde en de gemeente Sint-Michielsgestel willen dorpshuis De Kei graag behouden. Hoe dat moet gebeuren, is onderdeel van gesprekken die momenteel gevoerd worden tussen de betrokken partijen.  (Foto: Albert Stolwijk).
De organisaties in Gemonde en de gemeente Sint-Michielsgestel willen dorpshuis De Kei graag behouden. Hoe dat moet gebeuren, is onderdeel van gesprekken die momenteel gevoerd worden tussen de betrokken partijen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

GEMONDE OVERLEGT MET WETHOUDER OVER LEEFBAARHEID

'De Kei moet toegankelijker worden'

Volgens Loose is het nu zaak om samen met de andere partijen stappen te zetten. ,,Daarbij is het van belang dat ook een organisatie als de PCI bereid is zich steeds meer te gaan richten op zaken als samenwerking en leefbaarheid. Deze instelling heeft bovendien goede contacten met het bisdom", aldus de wethouder. ,,We zijn nog niet zover dat al concrete oplossingen zijn gevonden of besluiten zijn genomen. Eerst moeten we bespreken wat de leefbaarheid kan verbeteren. Daarover praten we op maandag 19 oktober in het gemeentehuis verder."

BERLICUM VOORBEELD

'De Moerkoal' in Berlicum is volgens de wethouder een voorbeeld van een vergelijkbare voorziening als dorpshuis De Kei die zichzelf wél goed kan bedruipen. ,,Daar ligt een goed fundament", benadrukt Loose. Daarbij doelt hij onder meer op de middagen die hier speciaal voor ouderen gehouden worden. Een activiteitenbegeleidster organiseert in De Moerkoal met een aantal vrijwilligers spelletjes en een geheugentraining, terwijl ook muziek gemaakt wordt en gepraat over zaken die in het dorp spelen.

BREDE DISCUSSIE

De Kei vormt een belangrijk gespreksonderwerp in de brede leefbaarheidsdiscussie. De exploitatie van het dorpshuis is echter een probleem dat al enige tijd speelt. ,,Doordat het aantal activiteiten afneemt in De Kei, kun je de vraag stellen wat de toegevoegde waarde nog is", liet Alwien Geerts van RegioBank/Geerts Adviesgroep, die maandag namens de lokale ondernemers aanwezig was bij de bijeenkomst, eerder al eens weten. ,,Over de ideeën die maandag de revue gepasseerd zijn, wil en kan ik niet te veel uitweiden. Maar voor iedereen is duidelijk dat er iets moet gebeuren om het dorpshuis levend te houden, bijvoorbeeld het toegankelijker maken van De Kei en het aanpassen van het gebouw."

Ook Geerts benadrukt dat de betrokken organisaties uit Gemonde en de gemeente Sint-Michielsgestel op één lijn zitten. ,,In ieder geval voor 90 procent, waarbij iedereen het er over eens is dat de leefbaarheid in het dorp beter kan en moet. Alleen moeten we nog bekijken welke weg we gaan bewandelen om dat voor elkaar te krijgen en of de oplossingen, voorstellen en plannen die geopperd worden wel

Gemonde

Dorpsavond

De welzijnsinstelling Partis houdt dinsdag 29 september van 19.30 tot 21.00 uur in basisschool Sint-Lambertus in Gemonde een avond voor alle inwoners. Doel is met elkaar van gedachten te wisselen over ideeën en acties om een 'beter dorp' te creëren. De bijeenkomst vormt voor Partis de start van het zogeheten wijkgericht werken in Gemonde. Mensen die verhinderd zijn, maar wel graag hun wensen kenbaar willen maken, kunnen een e-mail doorsturen naar info@onswijkpunt.nl.

haalbaar zijn, ook in financieel opzicht."

LATEN BEZINKEN

Geerts wil maar aangeven dat ook hier de uitdrukking 'makkelijker gezegd dan gedaan' geldt. ,,We kunnen niet zomaar rechttoe rechtaan even met vijftien man binnen twee weken besluiten nemen. Zaak is om een breed draagvlak te creëren en alles nu even goed te laten bezinken wat we maandag besproken hebben. Voordat we in oktober verder praten, is het goed om ook aan andere inwoners van Gemonde de vraag voor te leggen hoe zij over de leefbaarheid in het dorp denken. Uiteindelijk moeten we gezamenlijk tot besluiten komen waarmee Gemonde op de langere termijn verder kan."

Geerts vervolgt: ,,Daarbij kun je denken aan een toekomstplan voor de periode tot 2025 waarin ook het financiële verhaal is opgenomen. Wellicht dat (crowd)funding soelaas biedt, maar dat moeten we dus samen allemaal nog bespreken. Alle opties liggen open."

FOTO BOVEN: Organisaties in Gemonde en de gemeente Sint-Michielsgestel willen dorpshuis De Kei graag behouden. Hoe dat moet gebeuren, maakt onderdeel uit van de gesprekken die de betrokken partijen momenteel voeren. (Archieffoto Brabants Centrum).


Ondernemers

wacht flinke

verhoging ozb

Na een aantal magere financiële jaren waarin flink bezuinigd moest worden, lonken er betere economische tijden voor de gemeente Sint-Michielsgestel. Wethouder Ed Mathijssen had tijdens de presentatie van de begroting 2016 ook minder goed nieuws voor de inwoners: de onroerend zaakbelasting (ozb) gaat - vooral voor ondernemers - flink omhoog.

,,We hebben als gemeente maar liefst zeven tranches van bezuinigingen achter de rug", liet wethouder Mathijssen deze week weten. ,,In de begroting 2016 ronden we deze periode af met maatregelen waarmee 2,1 miljoen euro gemoeid is. Het bibliotheekwerk, de kinderopvang, het accommodatiebeleid en de welzijnssector ontspringen de dans niet. Uitgangspunten zijn het sluitend maken van de begroting, het herstellen van het weerstandsvermogen en creëren van ruimte om nieuwe investeringen mogelijk te maken."

STIJGING 26 PROCENT!

Woningeigenaren gaan ongeveer 3,5 procent meer ozb betalen. Voor eigenaren van niet-woningen geldt dat deze belasting in 2016 en 2017 echter fors meer omhoog gaat: met maar liefst 26 procent per jaar. De stijging betekent dat de gemeente volgend jaar kan rekenen op een opbrengst via de ozb van 5,4 miljoen euro tegen 4,6 miljoen euro in 2015.

De bezuinigingsoperatie die onder meer de bibliotheken treft, houdt verband met de kerntakendiscussie. Mathijssen: ,,De uitkomsten van die discussie zijn meegenomen in de begroting en gaan we, nadat de raad hiermee heeft ingestemd, uitwerken. Met als speerpunten aandacht voor kwetsbare groepen mensen en zorgen voor vitale dorpskernen met adequate voorzieningen."